Ruski konvoj nastavio put ka Lugansku

Ruski konvoj nastavio put ka Lugansku

14 avgusta 2014

Tan2014-8-14_6340747_0_620x0Predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obaviće razgovore u Kijevu i Moskvi u vezi sa isporukom ruske humanitarne pomoći na istoku Ukrajine i tom prilikom će insistirati na isključivoj humanitarnoj ulozi MKCK i tome da se pitanje pomoći ne sme politizovati, saopšteno je danas u Ženevi.

Prema rečima portparolke MKCK Anastasije Isjuk, šef Odeljenja MKCK za operacije u Evropi Loran Korbas, koji će preneti ove poruke, bi kasnije danas trebalo da krene na put.

Ruski humanitarni konvoj nastavio je rano jutros put ka Ukrajini i kreće se južnim putem koji vodi u grad Lugansk, koji je pod kontrolom proruskih aktivista.

Konvoj od oko 262 vozila bio je „parkiran“ u vojnom skladištu u Voronježu na jugu Rusije od utorka uveče zbog neslaganja u vezi toga kako i gde preći u Ukrajinu, javila je agencija AP.

Pomoć obuhvata generatore za struju, prehrambene proizvode, vodu, dečiju hranu, sanitetski materijal i vreće za spavanje.

U Kijevu sumnjaju da konvoj služi kao paravan za pokušaj tajne vojne akcije, prenose zapadne agencije.

„Dve strane tek treba da razjasne pitanje graničnih i carinskih procedura“, rekla je Isjuk.

Ona nije mogla da potvrdi kuda se kreće ruski konvoj.

„Planovi se menjaju, razgovori su u toku i nećemo ništa da potvrdimo sve dok ne budemo znali da je dogovor postignut“, rekla je Isjuk.

Za MKCK ukrajinski Crveni krst ostaje glavni partner kada je rec co proceni potreba i distribuciji humanitarne pomoći u Ukrajini, uključujući region Donbasa.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Vojskom razgrnuti i obezbediti granice da pomoć stigne, a zapad neka laje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *