Ruski kopneni dronovi, budućnost ratovanja

Ruski kopneni dronovi, budućnost ratovanja

23 januara 2014

Dron-foto-1Kopnena borbena vozila, pa čak i amfibije, bez ljudske posade ovih dana se testiraju na ruskom vojnom poligonu Rževka.

Na ruskom vojnom poligonu Rževka ovih dana se mogu videti ispitivanja i testiranja automatizovanih kopnenih vozila bez ljudske posade.

Veliki kopneni dronovi poslednji su u nizu robotizovanih sistema koji se razvijaju širom sveta, a Rusija takođe uveliko radi na razvoju ovakvih oružanih sistema.

Ako se na ovo dodaju hiljade letećih bespilotnih letelica koje već dominiraju nebom, nije preterano teško zamisliti apokaliptičnu scenu globalnog rata iz filma Terminator.

Neke od fotografija ruskih kopnenih dronova prikazuju znatno veće primerke naoružanja od onih koje je Pentagon testirao i demonstrirao u oktobru 2013. godine.

Značaj koji ruska vojska pridaje oružanim vozilima bez ljudske posade najbolje opisuju reči predsednika te zemlje Vladimira Putina koji je istakao da je potencijal kopnenih dronova veliki i da je Rusija svesna toga, ali da te oružane sisteme neće koristiti na način na koji ih druge zemlje upotrebljavaju.

„Dronovi se sve više koriste širom sveta. Ali mi ih nećemo primenjivati kao druge zemlje. Ovo nije igra. Ovo su ozbiljni borbeni sistemi, sposobni da ispune mnoge uloge. Postoje jurišne verzije sposobne da direktno napadaju položaje, ali i one pomoćne za podršku pešadiji i apsolutno je jasno da imaju veliku perspektivu“, naveo je ruski predsednik.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *