Ruski kredit za Mari le Pen

Ruski kredit za Mari le Pen

26 novembra 2014

marine-le-penFrancuska ultradesničarska partija „Nacionalni front” (NF), na čijem je čelu Marin le Pen, kćerka osnivača Žan-Mari le Pena, dobila je ovih dana znatnu finansijsku pomoć. I to – iz Rusije.

Kako je, naime, preneo list „Novije izvestija”, pozivajući se na francuski portal „Medijapart”, lepenovci su uspeli da kod Prve češko-ruske banke izdejstvuju kredit od nemalih devet miliona evra. Prva tranša od dva miliona već je isplaćena.

Treba reći da je NF već pokušavao finansijski da se ojača iz izvora u Francuskoj, Španiji i SAD, ali su svuda nailazili na zatvorena vrata. U Prvoj češko-ruskoj banci imaju drugu logiku: po njihovom mišljenju, „pare nemaju miris”, te tako može da ih dobije svako ko ima dovoljno jake garancije da će ih i vratiti. Naravno, uvećane za kamatu.

Francuska je u blagom šoku. Pare za nacionaliste stigle su sa najmanje očekivane strane. Ovo će NF-u svakako pomoći da dodatno sredi svoje redove, pojača propagandu i zadobije nove poklonike.

Kako piše „Novije izvestija”, priča o ruskom kreditu za NF prekrivena je velom tajne. A da je stvar ozbiljna, francuski novinari su shvatili tek kada je prva tranša već isplaćena. Inače, dogovor o kreditu potpisan je još tokom septembra.

Iz Jelisejske palate za sada se niko ne oglašava. Nema sumnje da su i tamo zatečeni neprijatnom vešću. Ipak većina politikologa ovakav potez Moskve ocenjuju kao moguće igranje na kartu – pete kolone. Jer pomenuti kredit mogao bi postati novo oružje Kremlja u Petoj republici, pogotovo u situaciji kada u Parizu otvoreno podržavaju sankcije EU uvedene Rusiji zbog prisajedinjenja Krima i dešavanja u Ukrajini.

Francuski nacionalisti su, naime, u više navrata otvoreno podržali proruske separatiste u Ukrajini, podseća „Medijapart” i dodaje da su se Marin le Pen i ruski šef države Vladimir Putin tajno sastajali još u februaru ove godine.

Takođe, priča o ruskom kreditu lepenovcima mogla bi se staviti u kontekst finansiranja od strane zapadnih država, takozvanih nevladinih organizacija koje u Rusiji otvoreno deluju protiv interesa zemlje u kojoj funkcionišu. Podizanje ovog oblika borbe na nivo političkih stranaka, međutim, stvara novu situaciju i moglo bi da poremeti mnogo toga na međunarodnom planu. Pogotovo između zemalja koje nemaju mnogo razumevanja za strateške interese drugih. A u Evropi je situacija danas upravo takva.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *