РУСКИ ЛЕКАР ОБЈАВИО: Ево како да формирате имунитет на КОРОНАВИРУС

RUSKI LEKAR OBJAVIO: Evo kako da formirate imunitet na KORONAVIRUS

4 maja 2020

Doktor medicinskih nauka i profesor patofiziologije na Prvom moskovskom državnom medicinskom univerzitetu „Sečenov“, Anton Jeršov, objasnio je za „Rosijsku gazetu“ pod kojim uslovima se formira stabilan imunitet na virus korona.

Jeršov smatra da je optimalan slučaj za formiranje stabilnog imuniteta na kovid 19 tok bolesti u srednjem obliku bez preterane upotrebe lekova. „Tada organizam formira maksimalan imunitet na njega“, precizirao je on.Prema rečima profesora, pravi imunitet koji pruža zaštitu od infekcije, ne može se formirati u dva slučaja: u slučaju vrlo blagog ili izuzetno teškog oblika bolesti.

U prvom slučaju, uprkos infekciji, u ljudsko telo ne dopire dovoljna količina virusa koja bi učinila da se organizam ozbiljno odnosi prema infekciji i razvije antitela na nju.

„Drugi slučaj kada se ne stvara imunitet je ako je čovek bio jako bolestan. U slučajevima izuzetno teških simptoma bolesti, organizam će biti u toliko velikom stresu da će sve njegove snage biti usmerene na trenutno održavanje života, a ne na formiranje zaštite u budućnosti. Telo jednostavno nema dovoljno snage, odnosno proteina, za stvaranje antitela“, precizirao je Jeršov.

Specijalista je dodao da je problem sa trenutnim virusom korona taj što se pojavio nedavno i, shodno tome, nije prošlo dovoljno vremena za „upoznavanje“ sa ovim virusom.

„Zbog činjenice da je u pitanju SARS, postoji pretpostavka da će imunitet na kovid 19 takođe trajati dve godine. Ali nema potvrđenih podataka da će se on očuvati“, zaključio je profesor.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 3,56 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 248 hiljada ljudi.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    I ovaj lupeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *