РУСКИ МАЈОР: „Не треба Србима причати о јунаштву! Они су јунаци!“

RUSKI MAJOR: „Ne treba Srbima pričati o junaštvu! Oni su junaci!“

17 avgusta 2016

rep-srbima-se-3U Bačevcima ispod Gučeva, na obali Drine, pred spomenikom palim borcima Drinske divizije, samo jedan čovek je sedeo na stolici ispred spomen-ploče Darje Aleksandrove. Ostali su stajali mirno. U početku na pristojnoj distanci od čoveka koji nema noge.

Major Aleksej Čagin, narodni heroj Rusije, nekadašnji komandant antiterorističke grupe Severnokavkaskog vojnog okruga, invalid je. Pozvan je u Bajinu Baštu kao gost Zavičajnog udruženja „Strmovo“, na odavanje počasti Ruskinji koja je 1914. došla u Srbiju kao bolničarka i koja je samo u jednom danu strašne Cerske bitke previla više od 100 boraca Drinske divizije. Ova heroina je previjala ranjene sve dok je 2. oktobra 1914. nije ubila austrougarska granata.

Prema protokolu domaćina, planirano je da prvi gosti prošlog petka na otkrivanju spomen-ploče Darji Aleksandrovnoj, heroini strašne bitke na Gučevu 1914, budu ruski ambasador Aleksandar Čepurin i srpski ministar Aleksandar Vulin. I zaista, oni su to i bili, sve dok sa spomen-ploče nije skinuta zastava. A onda su se ambasador i ministar, reklo bi se namerno i dobrovoljno, povukli u senku događaja.

Majoru Čaginu prišle su desetine Podrinjaca, običnih ljudi, da stisnu ruku i da se pitaju za zdravlje. Rus, likom i dalje mladić, bio je i dirnut i zbunjen. S razglasa su se smenjivale srpske i ruske pesme, mnoge žene su plakale…

– Nisam rok zvezda – pričao je potom u hotelu u Bajinoj Bašti, za „Novosti“, Čagin, pravdajući se što nije stigao bolje da savlada srpski i što se ne snalazi u gužvi.

Predsednik Asocijacije narodnih heroja Rusije četvrti put je bio u Srbiji u poslednjih godinu dana. Njegovo udruženje heroja Jaroslavske oblasti (kome su pripadali i maršal Tolbuhin i kosmonaut Valentina Terješkova) ima dogovor s našim udruženjem ratnih vojnih i mirnodopskih invalida o saradnji, pa ruski major navodi da iz Srbije neprestano stižu pozivi da dođe u Srbiju. Za godinu dana, kroz knjige i vojne enciklopedije prošao je, veli, ratnu istoriju srpskog naroda i naučio da su Srbi i Rusi po ljubavi „za rodinu“ isti narod.

– U Rusiji, Asocijacija narodnih heroja broji 1.200 imena. Mnogi od ovih junaka su posthumno odlikovani, kao onaj hrabri poručnik nedavno u Siriji, koji je izabrao „rusku bombu“ umesto zarobljavanja od strane džihadista – priča Čagin i otkriva: – Narodni heroji u Rusiji imaju obavezu i čast da putuju našom velikom zemljom i pričaju ruskoj deci o herojstvu, žrtvi i domovini. U Srbiji, ja o junaštvu ne mogu da govorim. Srbi dobro znaju kako se voli i brani otadžbina.

Čagin je rođen 4. jula 1971. godine u Jaroslavlju. Od 1996, kao rezervni potporučnik, pozvan u čečenski rat. Brzo je imenovan za komandanta antiterorističke grupe.

– Ovo sa mnom desilo se 16. aprila 1998. – nastavlja major, pokazujući na proteze umesto nogu. – Imao sam zadatak da obezbeđujem grupu generala i oficira Glavnog štaba i štaba Severnokavkaskog vojnog okruga u izviđanju terorističkog uporišta. Oko devet ujutru, na granici Severne Osetije i Ingušetije naša kolona upala je u zasedu. Bila je velika magla i strašna bitka. U prva dva automobila, na mestu je ubijen general-major Viktor Prokopenko, a ranjeni su general-pukovnik Nikolaj Muhin, pukovnik Vladimir Bandura… Moji vojnici i ja odbili smo taj napad.

A kada su Čaginovi specijalci, pošto su oterali teroriste, organizovali evakuaciju ranjenih, ustanovili su da jedno vozilo iz kolone nedostaje. Konfiskovali su odmah kamion „kamaz“ iz čečenskog sela i krenuli u oblake magle, u potragu po vrletima Ingušetije. Imali su tu nesreću da u magli nalete na drugu rusku vojnu jedinicu koja je na njih otvorila „prijateljsku“ vatru. Teški mitraljez sasekao je Čagina.

– Rat je veliki haos i nesreća – pričao je ruski major u Bajinoj Bašti. – Nikada ne znate kako može da se završi. Kada sam ja ranjen, moj borac Maksim Šmelc umro je na licu mesta. Vitalij Gavrilenko bio je ranjen. To su bili momci, to su borci.

Aleksej Čagin pričao je i o tome kako se u njegovoj zemlji na fizički hendikep od ratnih rana gleda s poštovanjem. Opisivao nam je kako izgleda prijem kod Vladimira Putina koji se tradicionalno održava svake godine u Kremlju. Za Ramzana Kadirova, čečenskog lidera koji se bori za Rusiju, tvrdi da je veliki čovek i heroj.

Kaže, znaju se. Kadirov ga je posetio u bolnici kada je saznao da je stradao u Ingušetiji.

– Moja zemlja ceni svoje vojnike – pričao je Čagin, i negde u toj rečenici, s razlogom zastao.

S druge strane stola, tada je upravo ustajao ambasador Čepurin i krenuo ka Alekseju. Na trenutak, Čepurin je stao mirno, stisnuo mu je ruku i rekao „Dosvidanija“.

Čaginu beše drago. I ostalima.

DAR IZ JAROSLAVLJA

SPOMEN-PLOČU Darji Aleksandrovoj (na slici) izlila su braća Šuvalov, vlasnici čuvene livnice zvona iz Tutajeva. Nikolaj Šuvalov lično je doneo dar.

– Kada smo čuli za koga je potrebna spomen-ploča, nismo se dvoumili – ispričao je Nikolaj. – Bitka na Gučevu i pobeda na Ceru prve su pobede saveznika u Velikom ratu i ponosni smo jer je naša Darja svoj život ugradila u nju. Darja je ostala u legendi borbe u kojoj su neprijateljski položaji bili na udaljenosti od pet do sedam metara. Tako nešto istorija ne pamti.

KOMENTARI17 komentara

 1. Sančo Pansa says:

  Dobra priča! Nas u Srbiji i Crnoj Gori su neprijatelji iz poslednjeg rata natjerali da ni jednom Junaku nesmije da se iskaže javno čast i priznanje, i kada su se pravili izuzeci to je rađeno tiho i bez uzbuđenja koju prate plotuni i oficijalna vojska sa visokim oficirima kao predstavnicima države. A da ne govorimo o civilnim - nedužnim žrtvama kojima još ne znamo broj...

 2. G.D says:

  haha srbi su pickice kukavicke! Smrdljivci opancarski! Hahaha

  • Uf says:

   G.D j.ebem ti ono na šta si ispao na ovaj svet !!!

  • Hrvacko Svinjarevo says:

   KROmanjonski KOPAČU PO KONTEJNERIMA, KAKO KRIZA, OĆE LI VAM DRŽAVICA POTRAJATI JOŠ MALO, DA NE PROĐETE USKORO KAO HERCEG-BOSNA I NDH ?

   • G.D says:

    uskoro cemo vas okupirat i istrijebit pogano ime smrdijanaca iz historije! Stvorit cemo najzad veliku drzavu Hrvatsku! Ali necemo vas sve pobiti trebaju nam robovi da rade za nas! Hahaha pseta smrdijanska priblizava vam se kraj i bice vrlo ruzan! Hahaha

 3. Harry Neron says:

  O kakvim junacima pričate nesreče u ljudskoj podobi. KOji rat ste uopšte sami dobili osim 1. i 2. balkanskog rata? Jel možda junaštvo 2 godišnji odmor na albanskom ostrvu za vreme 1. svetskog rata, jel možda junaštvo da ueadiš maskr nad protivničkom patrolom i onda iz daleka pratiš odmazdu protivničke vojske nad svojim civilnim stanovništvom ili je možda junaštvo to da pre podne surađuješ sa jednim posle podne sa drugim a ostatak dana sa trečim a svi troje su mežusobnom sukobu. To što vinazivate junaštvo se u stvarnosti zove patološka šizofrenija i veoma je to bolest jer se prenosi iz roda u rod ili putem gena ili pudem slepih guslara koji prave mtove od ničega.

 4. Harry Neron says:

  O kakvim junacima pričate nesreče u ljudskoj podobi. Koji rat ste uopšte sami dobili osim 1. i 2. balkanskog rata? Jel možda junaštvo 2 godišnji odmor na albanskom ostrvu za vreme 1. svetskog rata, jel možda junaštvo da uradiš masakr nad protivničkom patrolom i onda iz daleka pratiš odmazdu protivničke vojske nad svojim civilnim stanovništvom ili je možda junaštvo to da pre podne surađuješ sa jednim posle podne sa drugim a ostatak dana sa trečim a svi troje su mežusobnom sukobu. To što vi nazivate junaštvo se u stvarnosti zove patološka šizofrenija i veoma je to opasna bolest jer se prenosi iz roda u rod ili putem gena ili pudem slepih guslara koji prave mitove od ničega.

  • Kajzer Milutin says:

   Ajde katolički bosančeros ne kenjaj - da nisu bili Srbi pobilo bi vas vaše hrvatsko cveće 1993. godine. Kad vam prigustilo setili ste se da su Srbi hrišćani pravoslavci i da treba da spašavaju vas katolike od muslimana - jer smo svi hrišćani. U tvom bednom pokušaju da omalovažiš pobede srpske vojske u 1. svetskom ratu, uhvatio si se činjenica iz ratova 90-ih.

 5. James says:

  Hrvatska pascadi s vama cemo da se raskusuramo uskoro,ostavicemo nekoliko primeraka,bicete prikazivani po cirkusima kao mesavina majmuna i papige,ruskim junacima sve pocasti kao i nasim srpskim mi smo jedno zauvek.

  • G.D says:

   ajde ne jedi govna smrdijansko pseto,kad vam dodjemo u smrdiju sa bojovnicima dobicete novi Jasenovac!Samo ovog puta nece biti milosti! Hahahah! ZA DOM SPREMNI!

   • Hrvacko Svinjarevo says:

    KOPAČU PO KONTEJNERIMA, GENOCID SE SPREMA VAMA, LETEĆETE U LEDENU SAVU KAO 92.IZ REPUBLIKE SRPSKE ŠTO STE LETELI.

   • Hrvacko Svinjarevo says:

    VI USRE STE SAMO ZA KITU SPREMNI, KUKAVICE, DO 21.VEKA DRŽAVE NISTE VIDELI NEGO SAMO GAĆE SKIDALI KO GOD JE PREGAZIO PREKO VAŠIH LEĐA.

    • G.D says:

     haha tisina tamo cigane opancarski,niza raso podljudi! Nemate ni vojsku ni oruzje,jedna ceta bojovnika sa haubicama ce za pola sata okupirati smrdiju! A onda cemo vas klat lagano! Nece biti milosti jajare smrdijanske ciganske! Hahaha

     • Kajzer Milutin says:

      Ja mislio da ćete na nas poslati eskadrilu MiG 21, remontovanu od braće Ukrajinaca. Jel lete sami ili u kamionima ih vozite kad idu u napad? HAHAHAHA!!!!

     • Stepa says:

      Kad se probudis i prestanes da sanjas i s..., povuci vodu. Najtuznije je sto svi vucete poreklo od Srba pa da bi se dokazali morate da cinite grozne stvari.

 6. Srb says:

  Mudro zboriš, opanci jesu naši. Nego reci čije čizme nosite po konjušarnicama? 😃

 7. Srb says:

  Paščad pokatoličena vazda samo laju. Labilni dnk potomci još labilnijih dnk predaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *