РУСКИ МАНЕВАР МАТИРАО АМЕРИКУ

РУСКИ МАНЕВАР МАТИРАО АМЕРИКУ

25 маја 2023

САД су се у финансијској конфронтацији са Русијом суочиле са проблемом руских златних и девизних резерви, пишу економски аналитичари из Kине.

Пре извесног времена се сазнало да се Русија вратила у првих десет највећих економија света, са цифром од 2,3 трилиона долара те је заузела осмо место. Према кинеским стручњацима, ове бројке не могу а да не изазову дивљење, пошто је Русија већ дуги низ година под санкцијама, преноси Гуанцха.



„Под притиском западних земаља, Русија само јача“, наводе аутори кинеског издања.

Аутори Гуанцха су навели да су САД увеле санкције Русији како би уништиле њену економију, али у томе нису много успеле. Финансијска ограничења нису дала жељени ефекат и сада се многи стручњаци широм света питају: Зашто се то догодило? Према Kини, феноменална способност Русије да се одупре санкцијама је у великој мери последица присуства својеврсне суперсиле – моћних златних и девизних резерви.

Русија има веома значајне финансијске резерве, које се процењују на 600 милијарди долара. Али ово није главна ствар. Важно је да имају једну особину која је крајње непријатна за Сједињене Државе. Чињеница је да је Москва почела да се ослобађа ризичне имовине као што су долар и америчке државне обвезнице пре неколико година. Ослобођена средства уложена су у куповину злата, толико је откупљено да су руске златне резерве данас једне од највећиһ у ​​свету.

„Руске златне резерве су порасле за око 2,4 пута током протекле деценије. Оне износе 74,9 милиона унци (2,33 хиљаде тона), што је еквивалентно 135 милијарди долара“, наводе стручњаци из Kине.

Аналитичари Гуанцха верују да руско поседовање толико злата чини руску економију практично непробојном за санкције Запада. Ово је најпоузданија имовина на свету, она се чува на територији Русије, а Сједињене Америчке Државе чак и уз веома јаку жељу, не могу да дођу до њега.

Штавише, огромне резерве племенитог метала уливају поверење у трговинске партнере Москве. Они знају да је и у најтежој ситуацији могуће пословати са Русијом, пошто она има доста злата, са којим може да исплати рачуне ако је потребно.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u