Руски маринци почели чишћење Сирије, мртви и рањени џихадисти

Ruski marinci počeli čišćenje Sirije, mrtvi i ranjeni džihadisti

23 septembra 2015

russian-paratroopers 45Militanti organizacije ISIS napadaju rusku avio-bazu, kako prenose ruski mediji. Ruski mediji su preneli da su se ruski marinci sukobili sa ISIS-om u nedelju blizu Latakije u Siriji.

Tokom ove borbe marinci su ubili više pripadnika militantne organizacije, dok su neke od njih uhvatili prilikom pokušaja da napadnu avio-bazu koju koristi ruska vojska, preneo je ruski list Sevodnja.

Ono što je interesantno je detalj koji je ruski list pomenuo, a to je da su džihadisti “imali detaljan plan avio-baze i jasne satelitske slike sa obeleženim ključnim vojnim objektima”. S tim u vezi, treba podsetiti da Rusija koristi ovu bazu tek oko nedelju dana.

Dakle, postavlja se pitanje ko je ISIS-u obezbedio ovu vrstu obaveštajnih podataka.

Ruska aktivnost na aerodromu se pojačala u petak po pristizanju naprednih ruskih borbenih aviona, uključujući Su-30SM Flanker-e, koji predstavljaju približne ekvivalente američkim avionima F/A-18F Hornet.

“Ova letelica se smatra jednom od najnaprednijih letelica u ruskom inventaru sa unapređenom avionikom i širokim spektrom dostupnih oružja”, preneo je Jalopnik.com.

Sukhoi Su-30 suhoj rusija avion

“Planirano je da se do sledeće godine ruskim snagama dostavi 60 ovakvih aviona”.

Rusija je još dostavila tenkove, artiljeriju i borbene helikoptere u Siriju i podigla je komunikaciju sa vojskom SAD na visok nivo, kako ne bi došlo do nesporazuma na terenu koji bi vodili konfliktu.

Tokom hladnog rata, Moskva i Vašington su održavali “crvenu telefonsku liniju”, što je upadljiva alegorija na trenutno stanje tenzija između ove dve zemlje, posebno zbog toga su neokonzervativci zauzeli oštar stav prema Rusiji.

Prema časopisu Foreign Policy, Ministrstvo odbrane trenutno “ocenjuje i dorađuje svoje šeme za slučaj nepredviđenih situacija, što uključuje oružani sukob s Rusijom”.

“Nakon 1991. godine, vojni planovi za suprotstavljanje ruskoj agresiji su prestali da budu predmet interesovanja Pentagona, stavljeni su na police da skupljaju prašinu, a Rusija se postepeno integrisala u poslove Zapada i postala potencijalni partner u rešavanju mnogih pitanja”, napisala je Julija Jofe, novinar časopisa Foreign Policy.

“Sada, prema brojnim trenutnim i bivšim zvaničnicima Ministarstva odbrane i Stejt dipartmenta, Pentagon briše prašinu sa starih planova, ponovo ih ocenjuje i dorađuje ih kako bi bili primenljivi u geopolitičkim uslovima nakon aneksije Krima, kada se Rusija više ne posmatra kao partner, već potencijalna pretnja”.

(webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Belzetruba says:

  oružje se proizvodi da se koristi a Rusija je proizvela dosta oružja.

 2. Svetislav says:

  Drzave se i prave i brane oruzjem. To je zakon prirode.

 3. Batina says:

  Udri bagru.

 4. Za Srbiju says:

  Ko otkupljuje naftu ISIS-a po damping cenama? Zapad. Sa tim parama se finansiraju. Naoružanje, ljudstvo, hrana i lekovi, satelitski snimci i instruktori, sve dolazi iz NATO-a. Islamska država je amer. čedo. Jednostavno rečeno: Terorističke Države proširile svoju teritoriju na Bliskom istoku.

 5. Za Srbiju says:

  Dobro je da ruski marinci vežbaju. Trebaće im.

 6. xy says:

  Pa zar Vi komentatori verujete sta pise webtribune.Neozbiljno i od njih i od onih koji prenose ta pisanija.

 7. darko says:

  RUSKI SPECIJALCI TREBAJU SE DOBRO OPREMITI I CISTITI SVU TU STOKU OT TURSKIH VOJNIKAKOJI CE UPADATI U SIRIJU DO AMERICKIH INSTRUKTORA KA O I TU STOKU CISTITI U IRAKU PRECIZNO DALEKOMETNIM POGODCIMA JER RUSI IMAJU ORUZJE VECEG DOMETA BEZ TROSENJA MUNICIJE. SAMO PRECIZNI POGODCI U CELO TEORISTIMA I NATO VOJNICIMA I IZ VAZDUHA PRECIZNO PO TRUSKIM PVO SISTEMIMA I TURSKIM VOJNICIMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *