РУСКИ МЕДИЈИ: Балкан у 21. веку поново прети да постане буре барута

RUSKI MEDIJI: Balkan u 21. veku ponovo preti da postane bure baruta

22 decembra 2018

„Protestna Nova godina: Balkan izlazi na demonstracije“ naslov je današnjeg teksta u ruskim državnim novinama „Izvestija“. U opširnom tekstu, objavljenom i na sajtu ovog izdanja, ruski medij izveštava o protestima opozicije u Crnoj Gori i Srbiji – Demokratskog fronta, odnosno Saveza za Srbiju. Prema navodima ovog lista, protesti usmereni protiv vladajućih režima istakli su kao zahtev demokratske reforme i, u slučaju Srbije, veću transparentnost po pitanju pregovora o Kosovu i Metohiji.

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta i predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore, u izjavi za „Izvestija“ istakao je da su pisma sa pozivima na zajedničku borbu i istrajnost u zahtevima za prevremene parlamentarne izbore poslata svim opozicionim partijama i da se nada širokoj podršci tim idejama.„Osim protesta čiji je nastavak planiran za početak 2019. godine, predlažemo i druge metode suprotstavljanja aktuelnoj vlasti – stvaranje vlade u senci, bojkot rada lokalnih parlamenata, održavanje zajedničkih foruma i drugih akcija usmerenih na učvršćivanje naših pozicija i konsolidaciju opozicionih snaga“ izjavio je Knežević.

Iz srpske opozicije poručuju: protesti su tek počeli i deluje da će potrajati.

Savetnik Saveza za Srbiju za odnose sa Rusijom i Evroazijom Mlađan Đorđević u intervjuu za „Izvestija“ istakao je da su osnovni zahtevi protesta demokratske promene koje će dovesti do poštenih i transparentnih izbora, slobode medija i prestanka pritisaka na opoziciju. Kako je naveo, „veliki deo stanovništva je nezadovoljan socijalnom i ekonomskom situacijom u zemlji, tako da će se protesti nastaviti sve dok Vlada Srbije i predsednik Vučić ne popuste“.

„Zahtevamo od vlasti jasniju i transparentniju politiku po pitanju Kosova i Metohije. Neophodno je pokrenuti parlamentarnu debatu o ovom pitanju kako bi stanovništvo jasno razumelo koje korake je naša vlast spremna da preduzme“, rekao je Đorđević za „Izvestija“ i dodao: „Što se Saveza za Srbiju tiče, bilo koje rešenje pitanja naše južne pokrajine mora biti isključivo u skladu sa našim Ustavom, po kom je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije.“

U istom tekstu, profesor prestižnog moskovskog univerziteta za međunarodne odnose MGIMO Jelena Ponomarjova istakla je da veoma važnu ulogu u aktuelnim demonstracijama može da odigra i Srpska pravoslavna crkva, koja se za sada drži po strani, iako povremeno otvoreno kritikuje vlast u Srbiji.

„Ovi protesti su po svojoj suštini politički i psihološko-istorijski. Sada se neki trude da Srbima oduzmu ideje, a, ako bi im oteli Kosovo, oteli bi im i smisao života. I to je glavno pitanje. Socio-ekonomski element je drugostepena stvar.“, izjavila je Ponomarjova.

Uz ukazivanje na mogućnost prelivanja protestnih akcijana druge zemlje regiona, pre svega na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, a pogotovu u svetlu zaoštravanja situacije odlukom Prištine da formira vojsku Kosova, prestižni ruski list zaključio je da Balkan i u 21. veku ponovo preti da postane bure baruta.

(NSPM)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vesko says:

    Rusija ima OBAVEZE prema MIRU na Balkanu, odnosno na Kosovu po UN Rezoluciji 1244!! Ona je ucestvovala u donosenju i sprovodenju te Rezolucije koja je OBAVEZUJE!! Hvala joj puno na diplomatskoj pomoci i vojnoj, ali Rusija je POBJEGLA sa Kosova i od SVOJIH OBAVEZA na Kosovu, sto nije principijelno niti posteno prema nama i ovom prilikom moram da je kritikujem zbog toga!! Apelujem na Rusiju da se vrati svojim obavezama kako to propisuje UN rezolucija 1244 ukoliko ne zeli da dode u poziciju jos vecih iskusenja ukoliko dode do agresija na nas na Kosovu!! Rusija ima pravo 100% da se vrati na Kosovo po Rezoluciji 1244, to joj pravo ne moze niko oduzeti! Jedino pitanje je da li Rusija shvata da je bolje da to pokrene sada kada je doslo do krsenja UN Rezolucije 1244 od strane Vojske Kosova i KFOR-a ili kada krene novi rat!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *