РУСКИ МЕДИЈИ: ЕУ и САД планирали да Србија преда Косово до фебруара 2019. АЛИ СТВАРИ СЕ КОМПЛИКУЈУ

RUSKI MEDIJI: EU i SAD planirali da Srbija preda Kosovo do februara 2019. ALI STVARI SE KOMPLIKUJU

28 novembra 2018

(foto: mod.gov.rs)

Naglo zaoštravanje odnosa Srbije i Kosova čini malo realnim da se u skorijoj budućnosti uspešno završe pregovori o normalizaciji odnosa, piše ruski Komersant.

„To znači da se integracija Srbije u EU odlaže, kao i dobijanje bezviznog režima Kosova sa zemljama EU“, ocenjuje dnevnik.

List navodi da je povod za zaoštravanje odnosa odluka Prištine da poveća porez na robu iz Srbije, koje je usledilo nakon što je odbijen zahtev Kosova za prijem u Interpol, na čemu je aktivno lobirao Beograd.

Komersant dodaje da je donoseći odluku o povećanju poreza kosovska vlada prekršila i regionalni sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), i Sporazum o stabilizaciji i priključenju sa EU.

Prema oceni dnevnika, glavna negativna posledica sadašnjeg zaoštravanja odnosa Srbije i Kosova može da bude zaustavljanje pregovora o normalizaciji.

Komersant podseća da naredni susret predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija treba da se održi u decembru, ali je sudeći po signalima iz Brisela, taj susret došao u pitanje.

Neimenovani diplomatski izvori Komersanta na Balkanu tvrde da nije jasna ni perspektiva početka pregovora o nekoliko poglavlja o integraciji Srbije u EU, što će neizbežno dovesti do nezadovoljstva Beograda.

„Time, dolazak Beograda i Prištine do sporazuma o normalizaciji uzajamnih odnosa do početka februara 2019. godine, koji je označio Brisel, postaje sve problematičniji. U tom slučaju, proces integracije Srbije u EU će biti obustavljen. Pritom će Kosovo, sa svoje strane, morati da pričeka sa dobijanjem bezviznog režima za EU“, ocenjuje Komersant, dodajući da mnogi balkanski eksperti smatraju sasvim verovatnim takav razvoj događaja.

„Uzimajući u obzir odnose Srbije i Kosova, oni ne mogu dostići do februara sporazum o normalizaciji. Nakon toga sledi neizbežna značajna pauza od pola godine do godinu, zbog izbora za Evropski parlament i formiranja novog sastava Evropske komisije“, citira list hrvatskog analitičara Radovana Vukadinovića.

Komersant navodi da su takvoj varijanti sve više skloni i u Briselu. „U svakom slučaju, diplomatski izvori Komersanta na Balkanu tvrde da se Federika Mogerini, koja računa da će srpsko-kosovski sporazum biti njeno glavno dostignuće na mestu šefa ervropske diplomatije, sve manje nada povoljnom ishodu.“

(Beta)

KOMENTARI7 komentara

 1. Slobodanka says:

  Ranije postavljeni cilj i rok Brisela da Beograd i Priština, tačnija Srbija i Kosovo, do početka februara 2019 godine stignu do Sporazuma o normalizaciji uzajamnih odnosa sada je postao veoma nerealan. Do tog roka pitanje je da li će biti rešen problem taksi 100% na uvoz roba iz Srbije i BIH, a onda jasno je da sve ostalo otpada. Taj neko veoma moćan, a koji je dao zeleno svetlo Haradinaju da uvede taksu 100 odsto, da li je namerno ili sasvim PRIRODNO I VEOMA GLUPO time dao štetan savet za potpuno osamostaljivanje njihovog štićenika Kosovo?!

  • Slobodanka says:

   Ili su ispravno procenili da Brisel inače neće stići do tog roka da izvede Sporazum o normalizaciji Srbije i Kosova. Zato prelaze na drugi kolosek, a to je ekonomsko (uvedena taksa, itd.) i zatim potpuno integrisanje Kosova sa Albanijom.

   • Miroslav says:

    Posle toga Vucko zaduzuje Srbiju i pravi im auto put, umesto kineskog zida. Bice to dobar biznis, njemu kes od Siptara, mama dug...

 2. ARTILJERAC says:

  Ovo nije zaoštravanje Srbije i kosova, nego okupacija Srbije od strane zapadnih hijena.

  • Milan says:

   Baš tako.

 3. Barakuda says:

  A šta u stvari znači normalizacija odnosa Beograda i Prištine ??? U momentu kada smo otvorili tu temu, to je kraj priče i priznavanje Kosova kao nezavisne države od strane Beograda ! Mislio sam ranije da od DS-a nema niko gori, ali izgleda da sam se prevario ! Šta je još žalosnije i AVAV je bolji od Jankovića, Đilasa i ostalih, koji nemaju ni jedan nacionalni program !

 4. petrovgrad says:

  Dajte već jednom Šiptarima bezvizni režim, da ih negledamo kako se motaju po KiM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *