РУСКИ МЕДИЈИ И РУСКИ ЗВАНИЧНИЦИ РАЗРЕШИЛИ СВЕ ДИЛЕМЕ: Ево одговора да ли ће Русија наоружати Србију!

RUSKI MEDIJI I RUSKI ZVANIČNICI RAZREŠILI SVE DILEME: Evo odgovora da li će Rusija naoružati Srbiju!

21 jula 2017

Rusija planira da do kraja 2017. godine završi s isporukama lovaca mig-29 Srbiji, saopštio je za vreme aviokosmičkog salona MAKS 2017 direktor Federalne službe za vojnu saradnju Dmitrij Šugajev.

Ovu informaciju je preneo Sputnjik, uz navode da Rusija planira da u okviru vojnotehničke pomoći Srbiji preda šest Migova 29 i 30 tenkova T-72S, a ranije tokomu dana Sputnjik je izvestio i da je Šugajev naveo da Rusija „razmatra moguće isporuke” raketnog sistema S-300 Srbiji.

Podsetimo, zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin je u intervjuu za Politiku objavljenom 13. januara 2016. pod nazivom „Putin zna za hrvatske rakete” za sistem S-300 izjavio da je „moguće da bi uskoro, možda pre, možda kasnije, u Srbiji tako nešto trebalo da se pojavi, radi osiguranja sopstvene bezbednosti” i da je to „prosto neophodnost”.

Šugajev je, kako je juče preneto, novinarima na međunarodnom salonu MAKS 2017 izjavio da „srpski partneri trenutno izražavaju zainteresovanost za isporuku bataljona S-300”.

„To je nešto o čemu razgovaramo”, rekao je Šugajev novinarima.

Inače, raketni sistem S-300 je odbrambeni sistem zemlja-vazduh, koji je u stanju da pogodi balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće rakete, kao i taktičke i strateške vojne letelice. Istovremeno, Sputnjik je podsetio da je šest aviona mig-29 koje je Rusija poklonila Srbiji, prema najavama medija, trebalo da stignu u aprilu u Vazduhoplovni remontni zavod Moma Stanojlović u Batajnici. Remont i modernizaciju ovih aviona iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, kao i postojeća četiri miga, u Momi će obaviti ruski eksperti, uz pomoć srpskih stručnjaka, a ceo posao koštaće Srbiju 185 miliona evra.

Osim ovih aviona, verovatno najveće interesovanje srpske javnosti kada je reč o isporukama iz Rusije do sada je pobuđivao i raketni sistem S-300. O njegovoj nabavci dugo se priča u Srbiji, ali je ruski vicepremijer Rogozin nedavno naveo da je zbog cene srpska vojska više zainteresovana za protivvazdušne sisteme „tor” i „buk”.

Rogozin je u Sankt Peterburgu u junu rekao da je „Srbija mnogo više zainteresovana za stvaranje mreže vazdušne odbrane za potrebe borbe iz blizine i za ovu svrhu mi imamo ’torove’i ’bukove’, naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost”. „Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će zavisiti od budžeta koliko će srpska vlada biti spremna da potroši za to”, naveo je zamenik premijera Rusije.

Takođe, Rogozin je u intervjuu za Politiku iz januara prošle godine, objavljenom u dva nastavka, naglasio da „S-300 ima ne samo fizičko dejstvo na neprijatelja već i snažan psihološki efekat”. Rogozin je to izjavio prilikom boravka u Beogradu, kada je tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću poklonio maketu S-300.

„Nije reč o spekulaciji ili provokaciji, ja zaista skupljam takve makete, kolekcionar sam oružja. Zato sam Aleksandru poklonio ovaj sistem S-300”, naveo je Rogozin. Ocenio je i „da je Beograd imao ovakav ’poklon’ pre 17 godina, sada Beograd ne bi imao srušene zgrade”.

Na konstataciju da je Vučić rekao da postoji mogućnost za dobijanje povoljnih uslova nabavke S-300, zamanik ruskog premijera odgovorio je: „O tome nisam govorio, ali sam imao u vidu da ćemo mi veoma pažljivo i veoma brzo da razmotrimo taj zahtev.”

Rogozin je potvrdio da zahtev postoji i da se odnosi „na celu nomenklaturu naoružanja koju bi Srbija želela da dobije od Rusije”. „Ali, nemam pravo o tome da govorim, neka vam srpski vojnici to kažu. To su najrazličitiji vidovi, uglavnom odbrambeni sistemi. Tiče se i avijacije i kopnenih snaga. Ako realizujemo ovaj zahtev, moći ćemo snažno i značajno da modernizujemo oružane snage Srbije. Za vas ne postoje nikakva ograničenja za isporuke naoružanja”, kazao je Rogozin.

Zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije naveo je i da ograničenja ne postoje, jer je Srbija nezavisna zemlja. „Ni od koga ne zavisite, hvala bogu, za sada. Problem je samo u tome što sve ovo zahteva neki novac. Možemo govoriti o povlašćenim uslovima, ali ipak košta. Srbija je sada, uostalom kao i Rusija, u složenoj ekonomskoj situaciji i zato nam predstoji da sve to razmatramo u narednom periodu”, najavio je Rogozin prošle godine za Politiku.

Podsetio je i da je Moskva sistem S-300 isporučila čak i Iranu, iako je ova zemlja pod određenim sankcijama i upitao „zašto Srbija ne bi nabavila takav sistem”. Dodao je da to sada „zavisi isključivo od Srbije”, odnosno „od političke odluke i finansijskih mogućnosti”.

(Politika)

KOMENTARI6 komentara

 1. DUSKO says:

  Jedino Rusija moze da sapse Srbiju od nestanka !!

 2. Dragan says:

  Pa ako kupe s300, vlastodrsci nece moci da ukradu pare

 3. Dragan says:

  Nikada Rusija neće navedeno isporučiti, jer ne vjeruje ovoj vlasti, pogotovo Vučiću.

 4. goran says:

  Rusi sa Amerima pripremaju krvoprolice na Balkanu. Oni ce prodati gvozdjuriju, ami cemo ratovati sledecih hiljadu godina.

  • longin says:

   Bolje da ideš čuvati ovce!

 5. Milanče says:

  Neka oni zadrže šest krševa od aviona a S300 neka ni ne donose to je toliko zastarelo i glomazno da jednostavno nije za upotrebu da su nam to dostavili '99 pa i da razumem a oni sada još pominju kako mi para nemamo za to. Stvarno treba da ih bude sramota. Kada vidim onog Rogozina imam osećaj da nije sazreo u mentalnom smislu još se igra sa maketama. Izdali su nas 99 i prodali za šaku dolara. Hvala im i daleko im lepa kuća. Mi jesmo platili najskuplju cenu ali ne treba da se obeshrabrimo mi pripadamo zapadnom svetu i evropi a ne Rusiji i mafijaškim sistemima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *