РУСКИ МЕДИЈИ ИСКРЕНО – БЕЗ УСТЕЗАЊА: Ево шта је Србија!

RUSKI MEDIJI ISKRENO – BEZ USTEZANJA: Evo šta je Srbija!

5 decembra 2019

Sastanak Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Sočiju prema mišljenju ruskih eksperata, mogao bi da igra veliku ulogu u razvoju odnosa Moskve i Beograda piše „Raša tudej“ i dodaje da će dvojica predsednika razgovarati o hitnim pitanjima bilateralne saradnje, kao i međunarodnim pitanjima, a pored toga, kako je najavio ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji, ekonomiji, posebno saradnji u energetskom sektoru.

Ova poseta će imati veoma veliku ulogu – rekla je Elena Guskova, šefica Centra za proučavanje moderne balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, u razgovoru za Raša Tudej.Prema navodima stručnjaka, Rusija i Srbija moraju da povećaju bilateralnu trgovinu. Prema mišljenju profesorke političkih nauka sa MGIMO-a Elene Ponomarjeve, za obe zemlje „veoma je važno da prevaziđu nivo od četiri milijarde evra“.

– Biće razmotrena stajališta u vezi sa ukrajinskom krizom, situacijom u Siriji, ponašanjem Albanaca na Balkanu, a naročito o teritorijalnom pitanju Srbija – Kosovo – ukazala je ona.

Kako napominje Ponomarjeva, Beograd je sada pod ozbiljnim pritiskom Zapada, posebno NATO-a, ali istovremeno država nastoji da održi vojno-političku neutralnost.

– Na Balkanu imamo dva saveznika. To su Srbija i Republika Srpska, koja je deo Bosne i Hercegovine. A pitanje daljeg širenja NATO-a počiva upravo na srpskom faktoru – rekla je ona.

To gledište deli i Guskova, koja ističe da su izjave o „destabilizujućoj“ ulozi Rusije na Balkanu, koje su poslednjih godina često izražavali zapadni političari i stručni centri, izazvane upravo željom da se prekinu važne veze Srbije sa Ruskom Federacijom.

(B92)

KOMENTARI7 komentara

 1. Milos says:

  Srpski narod jeste saveznik Rusije ali to nikako nije vlast u Srbiji.Ne znam ni da li je vlast prava rec za njih.To su ovi ni poslusnici i izvodjaci radova Zapada.Pa oni su izmedju ostalog organizovali sverc oruzja u Ukrajinu. Kad cujem da je Srbija "vojno neutralna" zemlja stomak mi se prevrne.Kako je to neutralna kad NATO ima sprat u Generalstabu, pa zatim IPAP i SOFA sporazum... Imaju li Rusi to ili Kinezi u Srbiji?Nemaju.Ta "vojna neutralnost" je samo maska za "saradnju sa svima".U stvarnosti se sa nekima saradjuje malo a sa drugima kao sto je NATO mnogo vise.

  • Nebeska Srbija says:

   NATO ima celi sprat u Generalstabu..sta dalje da pricamo..

  • Sale says:

   Bravo tacno tako, sve dobro receno, prikopcanj na gkavno cviriste veze, ono da nebi imali neky dubiozu da neko nesta krije.

 2. Cetnik says:

  Zasto na rafovima nemamo ruske proizvode nego nekvalitetno zapadno djubre koje se proizvodi u Rumuniji i Bugarskoj.

 3. Kulak says:

  Rusija može pomoći Srbiji i Republici Srpskoj,ali ni pomoć koju Srbija i Republika Srpska mogu pružiti Rusiji nije za zanemariti.Mi Srbi imamo snagu duha,a to je upravo ono što je Rusiji potrebno.

 4. Pera says:

  Danasnja politika spoljna i unutrasnja je, ko da vise ! Sistem je, ko vise ukrade dobija ministarstvo !

 5. petrovgrad says:

  Moskva se brani u Beogradu. S-400 dobacuje do Zagreba. Nama treba još jedan S-500 da dobacimo do Ljubljane. Čim uzlete bombarderi z Avijana da ih prizemljimo nad Ljubljanom ili Zagrebom, onako u delovima. Sve to iz praktičnih razloga, da ih sekundarci lakše utovare na zaprege i pravac otpad.Eventualne žrtve od tovara mogu se računati koleteralna šteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *