РУСКИ МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: Кина креће у рат против Исламске државе!

RUSKI MEDIJI JAVLJAJU: Kina kreće u rat protiv Islamske države!

17 januara 2016

China 345Kina se dugo opirala zovu sirijske krize. Naime, jedna je od retkih velikih i značajnih zemalja koja je bila nekako po strani od svega onoga što se događalo na Bliskom istoku. Ali, čini se, barem prema pisanju nekih moskovskih novina, da je tome došao kraj i da se može očekivati jači, pa i vojni, angažman Kine u Siriji i Iraku.

Peking je uznemiren sve većim brojem pripadnika muslimanske manjine u Kini, Ujgura, koji se priključuju džihadistima tzv. Islamske države u Siriji i Iraku, te pozivima vođa IS-a, putem videa, da Ujguri podrže njihove borce i priključe im se.

Doduše, američki mediji pitaju se kome će se Kina prikloniti u Siriji: Rusiji, koja od 30. septembra 2015. izvodi “svoje” borbene udare po snagama IS-a (i ne samo njima) ili Amerikancima koji su u Siriji i Iraku u borbi protiv IS-a angažovani od avgusta 2014. godine.

Moskovske Vedomosti, ipak, navode kako zemlje Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB), svojevrsnog vojno-političkog saveza nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a pod vođstvom Rusije, već razrađuju s Iranom i Kinom zajedničku taktiku i strategiju borbe s IS-om u Siriji, ali i protiv njihovog uticaja na tamošnje muslimane.

Naime, zemlje Srednje Azije, koje ulaze u ruski vojni savez, i Kina uznemirene su sve većim “angažmanom” IS-a u tim zemljama.

Osim toga, i u neposrednoj blizini Kine, na Filipinima, tamošnji muslimanski radikali na ostrvu Mindanau objavili su vest o ujedinjenju nekoliko terorističkih grupa i osnivanju “kalifata”.

KOMENTARI7 komentara

 1. miroslav says:

  Oni krenuli prosle godine i jos nisu stigli?To je kao ona serija:Djekna jos nije umrla,a ka' ce ne znamo?3000 migranata dnevno udje u Srbiju.Evropa suspendovala sengen,a bitno je za nas da li su Kinezi na putu ka Siriji?Pa ja sam Srbin!Zivim u Srbiji,nisam kinez!

 2. MERI says:

  @miroslav - Takvi junaci kao Vi pod hitno pokret u Siriju da se bore protiv džihadista. Tako bi bar žene i deca ovde bili zaštićeni. Onda više ne bi bilo važno koliko to izbeglica dnevno udje u Srbiju, bitno je samo da su civili. Ako biste još ubrzali kraj rata u Siriji, verovatno bi se u nekoj meri smanjio broj izbeglica. Osim toga, treba da imate u vidu da je Bliski istok ipak bliži nama nego kinezima. povodom "3000 migranata dnevno udje u Srbiju. Evropa suspendovala sengen.."

 3. MERI says:

  @miroslav - Možete i Vašeg drugara Baju da pozovete. Dok su cipele na nogama i glava na ramenima biće sve u redu.

 4. miroslav says:

  Meri cemu takve reci sluze?Meni ne,.

 5. Baja says:

  Baja i Miroslav imaju pametnija posla a ovo sto vas ovdje obrazujemo nemorate da nam platite.

 6. Krajina says:

  Šta se vas dvojca pipkate pa nemate vremena da držite prave pištolje u rukama?

 7. miroslav says:

  Ama bas me briga.Pisite sta hocete!Baja je dobar covek.Od mrznje niste ni procitali 2 njegova komentara iz kojih se vidi da svakog coveka muci neka muka.Ako je Hrvat,ne znaci da je los covek,i da ga ne pritiska neki problem.Da je agent ne bi komentarisao bilo sta.Agenti ne citaju niti pisu ovde bilo sta.Nista ovde niko nesto posebno vazno nije napisao.Ako i ima agenata neka citaju.Obogatice sluzbu velikom kolicinom gluposti i dobice otkaz,jer su i oni odlepili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *