РУСКИ МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ: Руси долазе…у Београд!

РУСКИ МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ: Руси долазе…у Београд!

28 октобра 2016

PRINC CARL NA KALEMEGDAN. 16.03.2016 FOTO:ZORAN JOVANOVIC MACCAK

Посета руских безбедносних и војних званичника Београду усталасала је део српске, али и западне јавности, покренула бројне теорије завере и подстакла приче о томе како Кремљ на тај начин јача свој утицај у Србији и на Балкану.

Да подсетимо: прво је у среду у Београд стигао шеф руских обавештајаца Николај Патрушев, а дан касније и командант руског Западног војног округа, генерал-пуковник Андреј Картаполов. Током посете Србији, Патрушев, секретар Савета безбедности Руске Федерације, састао се са највишим државним врхом Србије и предложио да се размотри рад на Меморандуму о разумевању у области безбедности, који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса, као и за много ближу сарадњу српских и руских безбедносних служби.

Са друге стране, руски генерал-пуковник Картаполов ће се током дводневне посете Београду састати са начелником Генералштаба и представницима Министарства одбране Србије, са којима ће разговарати о питањима међународне војне сарадње, као и о другим актуелним темама јачања одбране двеју земаља. Руски експерти сматрају да нема ничег необичног у томе што су се посете руских безбедносних и војних званичника Београду готово поклопиле и уверени су да је реч о случајности.

„То заиста може да буде подударност и не видим ништа необично у томе, али мислим да се Србија сада суочава са новим изазовима, који ће променити формат сарадње Москве и Београда. Улазак Црне Горе у НАТО утицаће на геополитичку ситуацију у региону, али и на систем одбране Србије. Наравно, црногорска војска сама по себи не представља претњу за Србију, али евентуално размештање јединица НАТО-а у тој земљи јесте одређена претња“, каже за Спутњик руски експерт Јевгениј Крутиков, стручњак за Балкан и колумниста интернет издања „Взгљад“.

Он додаје да је управо та претња и разлог што Москва и Београд интензивирају преговоре о војним вежбама, на нивоу различитих родова војске и војних округа.

„Западни округ је највећи и најразвијенији округ Русије. Ако су у претходном периоду нове врсте наоружања биле, пре свега, распоређене у Јужном округу, надомак Грозног и других кавкаских градова, сада се ново наоружање шаље првенствено у Лењинградску и Калињинградску област, јер је то ’прва линија одбране‘. Али, говорити да командант Западног војног округа иде у Србију због тога што је тај округ ’прва линија‘ одбране у случају евентуалног конфликта Русије и НАТО-а, па то би било претеривање! Једноставно, Србија је зона његових међународних активности — као што, рецимо, командант Далекоисточног округа иде у посету Монголији…“, истиче Крутиков.

Теоретичари завера су, међутим, закључили да је управо Русија била највише заинтересована за дестабилизацију власти у Црној Гори током недавних избора, а посету Николаја Патрушева Београду повезали су, наравно, и са тим догађајима.

На молбу да прокоментарише наводе да су руски званичници стигли у Србију због неуспелог покушаја државног удара у Црној Гори, Јевгениј Крутиков за Спутњик у шали каже:

„Да је Русија заиста спремала државни удар, он би био успешан.“ Руски експерт истиче да је умешаност Русије у „црногорске ствари“, како каже, „на нивоу статистичке грешке“.

„Мислим да је ситуација у тој земљи чак таква каква јесте зато што се Русија ни на који начин не меша у унутрашње ствари Црне Горе! Сигуран сам да ни Амбасада РФ у Подгорици, ни поједини грађани Русије, нису умешани у било које од ових догађаја. Кад већ говоримо о покушајима Русије да на нешто утиче, па, њих је можда и било, али само кроз културу“, закључује Крутиков.

KOMENTARI2 коментара

  1. cika dule says:

    Dobrodosli, mili gosti. Jos samo da skinete Vucka, inace necu vam verovati.

  2. Novorosijskk says:

    Ne moraju ga skidati. Vucko se pravio budala, razvlacio i otezao dok Rusi nisu dosli. Sad ce i on konacno moci reci sta zaista misli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u