РУСКИ МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ: Руси долазе…у Београд!

RUSKI MEDIJI NAJAVLJUJU: Rusi dolaze…u Beograd!

28 oktobra 2016

PRINC CARL NA KALEMEGDAN. 16.03.2016 FOTO:ZORAN JOVANOVIC MACCAK

Poseta ruskih bezbednosnih i vojnih zvaničnika Beogradu ustalasala je deo srpske, ali i zapadne javnosti, pokrenula brojne teorije zavere i podstakla priče o tome kako Kremlj na taj način jača svoj uticaj u Srbiji i na Balkanu.

Da podsetimo: prvo je u sredu u Beograd stigao šef ruskih obaveštajaca Nikolaj Patrušev, a dan kasnije i komandant ruskog Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Andrej Kartapolov. Tokom posete Srbiji, Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, sastao se sa najvišim državnim vrhom Srbije i predložio da se razmotri rad na Memorandumu o razumevanju u oblasti bezbednosti, koji bi stvorio neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju o pitanjima od obostranog interesa, kao i za mnogo bližu saradnju srpskih i ruskih bezbednosnih službi.

Sa druge strane, ruski general-pukovnik Kartapolov će se tokom dvodnevne posete Beogradu sastati sa načelnikom Generalštaba i predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije, sa kojima će razgovarati o pitanjima međunarodne vojne saradnje, kao i o drugim aktuelnim temama jačanja odbrane dveju zemalja. Ruski eksperti smatraju da nema ničeg neobičnog u tome što su se posete ruskih bezbednosnih i vojnih zvaničnika Beogradu gotovo poklopile i uvereni su da je reč o slučajnosti.

„To zaista može da bude podudarnost i ne vidim ništa neobično u tome, ali mislim da se Srbija sada suočava sa novim izazovima, koji će promeniti format saradnje Moskve i Beograda. Ulazak Crne Gore u NATO uticaće na geopolitičku situaciju u regionu, ali i na sistem odbrane Srbije. Naravno, crnogorska vojska sama po sebi ne predstavlja pretnju za Srbiju, ali eventualno razmeštanje jedinica NATO-a u toj zemlji jeste određena pretnja“, kaže za Sputnjik ruski ekspert Jevgenij Krutikov, stručnjak za Balkan i kolumnista internet izdanja „Vzgljad“.

On dodaje da je upravo ta pretnja i razlog što Moskva i Beograd intenziviraju pregovore o vojnim vežbama, na nivou različitih rodova vojske i vojnih okruga.

„Zapadni okrug je najveći i najrazvijeniji okrug Rusije. Ako su u prethodnom periodu nove vrste naoružanja bile, pre svega, raspoređene u Južnom okrugu, nadomak Groznog i drugih kavkaskih gradova, sada se novo naoružanje šalje prvenstveno u Lenjingradsku i Kalinjingradsku oblast, jer je to ’prva linija odbrane‘. Ali, govoriti da komandant Zapadnog vojnog okruga ide u Srbiju zbog toga što je taj okrug ’prva linija‘ odbrane u slučaju eventualnog konflikta Rusije i NATO-a, pa to bi bilo preterivanje! Jednostavno, Srbija je zona njegovih međunarodnih aktivnosti — kao što, recimo, komandant Dalekoistočnog okruga ide u posetu Mongoliji…“, ističe Krutikov.

Teoretičari zavera su, međutim, zaključili da je upravo Rusija bila najviše zainteresovana za destabilizaciju vlasti u Crnoj Gori tokom nedavnih izbora, a posetu Nikolaja Patruševa Beogradu povezali su, naravno, i sa tim događajima.

Na molbu da prokomentariše navode da su ruski zvaničnici stigli u Srbiju zbog neuspelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, Jevgenij Krutikov za Sputnjik u šali kaže:

„Da je Rusija zaista spremala državni udar, on bi bio uspešan.“ Ruski ekspert ističe da je umešanost Rusije u „crnogorske stvari“, kako kaže, „na nivou statističke greške“.

„Mislim da je situacija u toj zemlji čak takva kakva jeste zato što se Rusija ni na koji način ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore! Siguran sam da ni Ambasada RF u Podgorici, ni pojedini građani Rusije, nisu umešani u bilo koje od ovih događaja. Kad već govorimo o pokušajima Rusije da na nešto utiče, pa, njih je možda i bilo, ali samo kroz kulturu“, zaključuje Krutikov.

KOMENTARI2 komentara

  1. cika dule says:

    Dobrodosli, mili gosti. Jos samo da skinete Vucka, inace necu vam verovati.

  2. Novorosijskk says:

    Ne moraju ga skidati. Vucko se pravio budala, razvlacio i otezao dok Rusi nisu dosli. Sad ce i on konacno moci reci sta zaista misli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *