РУСКИ МЕДИЈИ ОБЈАВИЛИ ИСТИНУ: Ево како је српска влада спречавала Русију да јој помогне око Космета

RUSKI MEDIJI OBJAVILI ISTINU: Evo kako je srpska vlada sprečavala Rusiju da joj pomogne oko Kosmeta

14 februara 2017

539346_studenti-14_f rusija kosovo34

Od septembra 2010. godine dogovorom Tadić-Jeremić-SAD pregovori su predati u nadležnost Evropske unije. Vlada od 2012 je nastavila istim putem.

Spremnost Ruske federacije da Srbiji pomognu oko rešavanja pitanja statusa Kosova i Metohije nikada nije dovođena u pitanje. Ruski zvaničnici su više puta naglašavali da prijateljstvo i zajednički interesi dva naroda podrazumevaju i veliku podršku Srbiji na diplomatskom planu.

„Briselski“ pregovori koje srpske vlasti vode sa prištinskim privremenim institucijama su dospeli u ćorsokak. Mrvice koje Srbiji ponuđene kroz „Zajednicu srpskih opština“ su posledica izmeštanja pregovaračkog procesa iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju.

Ovo je zapravo bio američki strateški manevar, budući da u Savetu bezbednosti UN imaju Rusku federaciju i Kinu, koje su više puta potvrdile da teritorijalni integritet država članica UN ne sme biti prekršen.

To znači da je Amerikancima bilo važno da se pregovori sa separatističkom strukturom iz Prištine odvijaju bez prisustva Rusa, čime bi pritisci na Srbiju bili snažniji i delotvorniji.

Visoki ruski zvaničnik nam je potvrdio ovakav razvoj situacije uz napomenu: „Srpska vlada je u septembru 2010 godine predložila da Generalna skupština UN donese rezoluciju o kojoj će decidno biti navedeno da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja.

Nakon toga je usledio pritisak Zapada, pa je srpska diplomatija na čelu sa tadašnjim ministrom Jeremićem popustila i izbacila taj deo iz predloga rezolucije.“

Naš sagovornik nastavlja i podseća da u prvom predlogu rezolucije nije ni bilo pomena o EU kao posredniku u pregovorima, i konstatuje „tim prvim predlogom su strane u pregovorima pozvane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu, kao i da se Generalnoj skupštini predlože dalje aktivnosti oko rešenja o problema.“

Tada stupa na scenu poznato američko „ubeđivanje“, pa je srpska Vlada podlegla pritisku i zajedno sa 27 država članica EU (Hrvatska tada još nije bila član EU) podnosi Generalnoj skupštini drastično izmenjeni tekst rezolucije, u kome faktički srpska vlada i Zapad pozivaju EU da budu posrednici u dijalogu.

Ruski predstavnik na Generalnoj skupštini Ujedinnjenih nacija (Aleksandar Pankin) prilikom glasanja i izjašnjavanja o toj „novoj“ rezoluciji nije želeo da „dosipa so na ranu“ srpskim diplomatama, i konstatovao da postoji konsenzus Srbije i EU oko pitanja pregovora, ali je zato vrlo jasno stavio do znanja da uloga Saveta bezbednosti u tom procesu ne sme biti dovedena u pitanje.

(Foto: Glas Moskve)

(Foto: Glas Moskve)

(Foto: Glas Moskve)

(Foto: Glas Moskve)

Gospodin Pankin je tada, na Šezdeset četvrtom zasedanju (120. plenarna sednica Generalne skupštine UN), 9. septembra 2010, izjavio sledeće:

„Principejalni stav Rusije po pitanju Kosova ostaje nepromenjen. Mi čvrsto verujemo da Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 (1999) ostaje potpuno na snazi i dalje obavezujuća za sve kao međunarodno-pravni osnov za rešavanje kosovskog pitanja. Savet bezbednosti i dalje ima vodeću ulogu u Kosovskim pregovorima.

Mislimo da je važno da Strane nastave dijalog u pogledu sporazuma oko Kosovskog problema. Značajnu ulogu u omogućavanju tog procesa će nastaviti da igra Misija UN na Kosovu na osnovu mandata koji joj je dat od strane Saveta bezbednosti.“

Stav Ruske federacije i pružena ruka za vraćanje pregovora pod okrilje UN još uvek postoji i nikada nije dovođen u pitanje.

Na srpskoj vladi i vlastima je da tu ruku prihvate i omoguće da se proces pregovora vodi pod okriljem i pred očima celog civilizovanog sveta.

(Glas Moskve)

KOMENTARI16 komentara

 1. Pera says:

  A Vuk Jeremić u trci za predsednika...Sa sve glumatanjem na pozornici kao ovi zapadnjaci. Snimak, publika, ponašanje na sceni sve je zapadno...Samo ne vidi ko ne zeli...A ni drugi nisu bolji... Srbija nema svoje ljude...

  • Dusan says:

   realno mislim da Vuka Jeremica niko i ne pita. On mora da se kandiduje da otplati dug onima koji su mu dali pare za sto sta on je olos koji nije glup. Zna da ne moze da dobije, ali ide u kampanju svesno da odradi to sto mu gospodari naredjuju. Sluga pokorni

 2. Trifun says:

  Srbija, zemlja veleizdajnickog sljama koji moze biti ociscen samo u zestokom gradanskom ratu! Koji dolazi, to je sasvim jasno, volili mi to ili ne. Nema nazad.

 3. dusko says:

  A Tadic i Jeremic na slobodi, a izdali su Srbiju i srpski narod za sva vremena !!! A ova vlast nista ne preduzima šrotiv njih !!! To je dokaz da politicari u Srbiji sta god uradili nisu dostupni pravdi ! To je jedan od ozbiljnih razloga zasto Srbija ne moze napred !!!

  • Jovan says:

   TO JE KLJUCNO PITANJE SVIH PITANJA!!! Zasto DOS, Otpotasi i sva antisrpska bagra su na slobodi i bogata i dalje rade za teroristicke banke i pljackaske horde Nato??? Dokle srpskim junacima sa Kosara da sudi Natasa Kandic, a mi cutimo! Umesto da mi sudimo Kandic, Canku, Cedi,... oni terorisu nas!!???

   • dusko says:

    Ima samo jedan covek koji nije covek zapada DR. ALEKSANDAR POPOVIC !!!

    • djosa says:

     Tako je, to je pošten čovek, visoko rangiran na Univerzitetu, bez mrlje i koji je dostojan da bude predsednik Srbije, a ne ovi izdajnički i pohlepni pajaci.

 4. Za Srbiju says:

  Ima li Srba u Srbiji?

 5. sergej says:

  Ne pravim se pametan ali odavno pišem komentare i ne mogu da shvatim da su Srbi protiv Srba za sitan groš izdali sviju zemlju i zavili u crno svoj narod. Jedini Srbin koji je bio za svoj narod je Nikolaj Velimirović on je kleknuo u Američkom kongresu i molio za pomoć Srbskom narodu i zemlji i tad su Amerikanci uputili pomoć a danas su mu srušili spomenik jer nije imao dozvolu.Pa svaka vladu posle 5. Oktobra je izdajnička,Osmani im je jednom zapretio da će objaviti kome Šiptari plaćaju da se pitanje kosova nikad ne reši,Čeda Jovanović je jedan od njih.

 6. marinko says:

  srbijanci su sutali dog je radovan karadzic ceko let za hag iz srbije koju je branijo od bele alkaide citava srbija izdala sebe i srbe borce tadicu presedniku zato je beograd uklet grad

 7. Beli Orao says:

  Đubre na đubre i gomila sve veća i veća !!!

 8. da da says:

  Rusija je svesna da amerika srpske političare drži na lancu,zato sama nastupa u odbrani srpskih interesa u UN što se tiče kosova i metohije...

 9. Sasulja says:

  Dragi Boze imal te igdje,sopasi ovaj srpski narod od ovog izdaj-nickog sljama,koji "vlada" Srbijom.

 10. ljubisav says:

  Svaki komentar je po meni ovde suvisan.Zalosno!

 11. Lune says:

  Hm,hmm..."Kina nece priznati Kosovo, ni kada bi Srbija priznala",izjava Kineskog zvanicnika

 12. una says:

  kako mi ovaj jeremić liči na prvog crnogorskog geja zdravka cimbaljevića. cimbo bio pred. lđžbi- glumio homića, dobio lovu, dobio kanadsko državljanstvo, vjenčao se sa gej dečkom. a kada je sve bilo okej, on fino oženi djevojku.cimbo ih sve prešao a jeremić će da uništi srbiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *