РУСКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Срби од Русије добијају…

RUSKI MEDIJI OTKRIVAJU: Srbi od Rusije dobijaju…

19 februara 2019

Rusija će Srbiji isporučiti ‘novu tehniku iz oblasti avijacije’, stoji u ugovoru koji je potpisan za vreme poslednje posete predsednika Putina Beogradu, otkrio Viktor Kladov, direktor kompanije ‘Rosteh’.

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin pre kraja ove godine poslaće Srbiji nove avione ‘mig 29’ i helikoptere ‘Mi-35’.Ovo otkriva Viktor Kladov, direktor za međunarodnu saradnju ruske kompanije „Rosteh“. On kaže da je najnoviji sporazum o saradnji između Srbije i Rusije potpisan 17. januara, za vreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina našoj državi. Kako je precizirao, u pitanju su tri ugovora na osnovu kojih će nam Moskva poslati različitu vojnu tehniku, uključujući i avione i helikoptere.

Oporavak vojske

Iako zvanično još nije saopšteno o kojoj vojnoj tehnici je reč, izvor ‘Sputnjika’ iz vojnog sektora tvrdi da je reč o modernizovanim lovcima ‘mig 29’. Moskva nam je, inače, već poslala šest ovakvih letelica, a Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije još četiri ista aviona od Belorusije.

Dogovorena je i nabavka četiri helikoptera ‘Mi-35’, koje zvaničnici NATO pakta nazivaju ‘đavolje kočije’ ili ‘ubice tenkova’!

– Ova godina je počela uspešno. Već je potpisan niz sporazuma s inostranim partnerima, uključujući tri za vreme posete Putina Srbiji. Rusija će isporučiti Srbiji avijacionu tehniku. Reč je o različitoj tehnici… – rekao je Kladov.

Komentarišući nove ugovore o vojnoj saradnji Srbije i Rusije, pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da građani poštuju Putina i da to najbolje pokazuje veličanstven doček priređen za njega u Beogradu.

– Rusija je velika zemlja koja je uvek brinula da se poštuju Srbija i njeni interesi u međunarodnoj zajednici. Verujem da je Putin potpisao mnogo sporazuma o saradnji sa Srbijom, posebno na ekonomskom i trgovinskom planu. Koliko znam, potpisani su i sporazumi o modernizaciji i jačanju borbene moći srpske vojske. Jasno je u kakvom okruženju se Srbija nalazi i zato nam treba iskreni prijatelj kakav je Rusija. Pritom, jako je važno reći da mi ovo ne radimo kako bismo nekoga ugrožavali, već da bismo štitili naš integritet, slobodu, teritoriju i interese građana. Naša vojna industrija se oporavlja – naglašava Šljivančanin.

Ozbiljan partner

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da Putin u praksi pokazuje da ozbiljno tretira našu vojnu saradnju, uz puno poštovanje srpske neutralnosti.

– Predsednik Putin nam iskreno pomaže da ojačamo vojsku u segmentima koji nam garantuju očuvanje nezavisnosti. Možemo imati poverenje u stručni tim Ministarstva odbrane, koji na osnovu stručnih analiza planira nabavku naoružanja. Nabavka svakog novog moćnog i modernizovanog ‘miga 29’ uvek je dobra odluka, jer ko raspolaže velikim brojem takvih letelica, vrlo lako i trenutno može neutralisati sva iznenađenja i provokacije. Povećanjem broja ovih letelica stvaraju se uslovi da se lovačka avijacija izdvoji u zasebnu celinu, što bi joj dalo dodatni kvalitet – zaključuje Karan.

Vulin: Jačanje saradnje sa Kazahstanom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je u Abu Dabiju sa zamenikom premijera i ministrom za odbrambenu i aerokosmičku industriju Kazahstana Askarom Žumagalijevim o unapređenju vojno-industrijske i vojno-ekonomske saradnje dve zemlje.

Vulin je naglasio mogućnost pružanja tehničko-tehnološke podrške na uspostavljanju linija za proizvodnju pešadijske municije u Kazahstanu, zajednički razvoj i osvajanje proizvodnje, kao i zajedničku proizvodnju i transfer tehnologija.

(Informer)

KOMENTARI7 komentara

 1. Baracuda says:

  Pa šta ćemo sa Tadićem i Šutanvcem...??? Srbija više nikada neće ratovati itd, itd !

 2. Dusan says:

  Kad ovakav naslov stavite kao da dosad vrabci na grani neznaju sta smo dobili od rusa.Nista novo.Nama treba ofanzivno oruzije i novi avioni bar jedna eskadrila Mig -35 ili su-35.i helice mi-28 bar 10 komada.I jos deset mi-35 S-400 sa buk-2

 3. Roy says:

  Katastrofao od njih i njihovog oruzja. Vec godinama salju sve i svasta i nikako da stigne kao da ga salju iz druge galaksije. Svaki put stize do kraja godine, kad dodje kraj godine onda se prebaci do sredine naredne godine, onda opet do kraja godine i tako godinama. Sve to sto Rusija ima u planu isporuciti Srbiji je davno proizvedeno i samo treba natovariti u transportne avione ili na brod i poslati, ali nikako da do toga dodje. Vec tri godine se pise i prica o donaciji 30 tenkova T-72B3 i 30 oklopnih transportera. Oni su modernizovani i samo cekaju da ih prevezu. To ce biti do kraja 2016. Onda do sredine 2017, pa do kraja 2017, sigurnou prvom kvartalu 2018, pa do kraja 2018 i sad do marta 2019. Mart je tu, a tenkova jos nema. Sad se i Lazanski cudi i pita da li je problem 30 tenkova potovariti na barze i Dunavom do Beograda dovesti. Nije problem, ali nekome se ne zuri dok je drugima to preko potrebno jer rat moze svaki tren izbiti.

  • Petar Petrović says:

   Nije problem samo u isporuci. Treba i rukovaoce tih mašina obučiti. Ipak je to nama nepoznata tehnika, pilote naučiti rukovanju, gomilu još tehničkog osoblja treba naučiti o minsko eksplozivnim sredstvima, raketama nove generacija, skladištenju i montaži na letelice, naučiti korišćenje opto elektronskih sredstava, obučiti letenju po svim meteo uslovima, savladati manevarske osobine letalica. Imao si skoro priliku da pročitaš kako se srušio američki pilot koji je samoinicijativno pokušao da sa fantomom izvede manevar karakterističan i za Ruse uobičajen manevar Suhoja.Nije problem sve to dopremiti i zgurati u neko skladište da se po njemu skuplja paučina

  • Dani says:

   @Roy...takve vesti -od godine do godine-(kako si i sam primetio i naveo)samo je "senzacionalna" u Informeru(javno glasilo "prelepe"usnije von Bugojno).Takve vesti sluze samo da bi se AV,AV,AV odrzao na vlasti.Predsednik Putin ga je lepo priupitao o Rezoluciji 1244(zasto Srbska vojska nije na Kosovu!??),ali usnija von Bugojno nazalost za njega nije imala odgovor,osim sto ga je i ovaj put njuckao "Fiatom"i ko zna sve cime,a predsednik Putin je i ovom poslednjom prilikom shvatio da se radi doslovce o KRETENU i VELEIZDAJNIKU,kome je Srbski narod otirac,narod kojeg moze beskonacno da pljacka,pljuje i magarci...PREDSEDNIK PUTIN JE POSETIO SRBIJU I SRBSKI NAROD...ORDEN JE DODELJEN SRBSKOM NARODU i DRZAVI SRBIJI,a ne tamo nekom nazovi predsedniku koji bruka SRBSKI narod gde god stigne i moze.Ruska Federacija i njen predsednik poslace kompletno naoruzanje kad na mesto predsednika i premijera u Srbiji dodju PRAVI SRBI...do tada NISTA!!!

 4. samostalan says:

  Rusi su poklonili Kosovo Americi odavno, njihova politika prema Srbiji je jos licemernija nego americka koja je jasna, cutite i slusajte dok ste pod okupacijom. Rusi i Ameri u dogovoru prave rat na Kosovu. Zrtve ce biti Srbi, sto prognani sto ubijeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *