РУСКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: У Србију стиже Путинов човек од поверења

RUSKI MEDIJI OTKRIVAJU: U Srbiju stiže Putinov čovek od poverenja

13 septembra 2018

Ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Evgenije Ziničev posetiće Srbiju sledećeg meseca, saznaje Sputnjik. Reč je o čoveku koji je izuzetno blizak s ruskim predsednikom, pa bi njegova poseta mogla da bude i neka vrsta prethodnice ukoliko Putin odluči da dođe u Beograd.

Kako saznajemo, ministra Ziničeva u Beogradu će dočekati ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a posetiće i Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, u kojem ruski stručnjaci obučavaju spasioce i vatrogasce iz Srbije i regiona.Iako ruski spasioci odavno važe za najbolje u svetu, do značajnih promena u MČS-u došlo je kada je na čelo službe došao sadašnji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Trend razvoja nastavio se i tokom mandata njegovog naslednika Vladimira Pučkova.

Uzimajući u obzir biografiju novog ministra Ziničeva, već po njegovom imenovanju u maju ove godine bilo je jasno da postoje ozbiljni planovi daljeg razvoja obuke jedinica, ali i tehničke opremljenosti Ministarstva koje se u radu često oslanja na Ministarstvo odbrane.

Ziničev je dugogodišnji pripadnik vojske, a služio je u, po mnogo čemu specifičnoj, Severnoj floti ratne mornarice Rusije.

U sovjetsku službu bezbednosti KGB dolazi 1987. godine, a nakon velikih promena u zemlji, karijeru nastavlja u FSO, Federalnoj službi za zaštitu. Ziničev je obavljao i odgovornu funkciju zamenika rukovodioca FSB, čuvene ruske službe za borbu protiv terorizma.

Ministar Ziničev je od 2006. do 2015. godine bio u ličnom obezbeđenju Vladimira Putina. Uvek je bio u njegovoj neposrednoj blizini, u prvom prstenu ljudi koji brinu o bezbednosti predsednika.

U politički život Rusije Ziničev je ušao na predlog premijera Dmitrija Medvedeva pre dve godine, kada je privremeno obavljao funkciju gubernatora Kalinjingradske oblasti.

U ruskoj javnosti ostao je zapamćen po verovatno najkraćem obraćanju novinarima jednog ruskog političara. Po postavljenju na mesto gubernatora održao je konferenciju koja je trajala svega 49 sekundi. Rekao je da su mu prioritet investicije i stabilizacija socijalnog i ekonomskog položaja naroda tog kraja.

Član je Saveta bezbednosti Ruske Federacije, a kako prenose ruski mediji, prezauzeti ministar svaki trenutak slobodnog vremena provodi sa sinom i troje unučadi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *