РУСКИ МЕДИЈИ ПРЕДВИЂАЈУ: „Русија и Запад ће заратити због Републике Српске“

RUSKI MEDIJI PREDVIĐAJU: „Rusija i Zapad će zaratiti zbog Republike Srpske“

10 januara 2017

putin-dodik-454

„Ako bi došlo do realizacije plana Milorada Dodika o izlasku Srpske iz sastava BiH, to bi moglo da dovede do rata u regionu i jačanja konfrontacije Rusije i Zapada“, ocdenjuje moskovski Komersant.

List podseća da je Dodik izjavio da je bosanskim Srbima bolje da stvore jedinstvenu državu sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora i dodaje da je Dodik i ranije davao slične izjave, ali da je sada prvi put „tako otvoreno formulisao ideju ‘velike Srbije'“.

Komersant piše da je „senzacionalnu izjavu“ Dodik dao uoči Dana Republike Srpske, koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim, a Hrvati i muslimani diskriminacionim.

Muslimani, koji čine većinu stanovništva u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice, strahuju da je posle septembarskog referenduma Dodik krenuo putem izlaska Srpske iz sastava BiH. Njegova izjava uoči praznika samo je potvrdila te bojazni, dodaje dnevnik.

Komersant ocenjuje da nastala situacija izaziva skoro neizbežno zaoštravanje konflikta lidera Srpske sa međunarodnom zajednicom.

List piše da diplomatski izvori u BiH kao najrealinuju opciju vide izolaciju Dodika i uvođenje sankcija Srpskoj, a u slučaju da do toga dođe, ocenjuje dnevnik, u konfrontaciju između Zapada i Dodika mogu biti uvučeni i Srbija i Rusija, na čiju podršku Dodik računa.

– Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izbegao da prisustvuje Danu Republike Srpske, ograničivši se na čestitke, a uoči septembarskog referenduma jasno je stavio do znanja: Beograd ne podržava njegovo održavanje, mada i ne namerava da se meša u odluke bosanske braće – piše Komersant.

Dnevnik navodi da ni Moskva ne žuri da podrži Dodika, jer se posle njegovog septembarskog susreta sa predsednikom Vladimirom Putinom, Kremlj oglasio samo kratkim saopštenjem u kojem nema ni reči o referendumu, ni o podršci.

– U suprotnom slučaju, Rusija ne samo da bi dobila novi povod za svađu sa Zapadom, već bi i zauzela još jaču prosrpsku poziciju nego sama Srbija – zaključuje dnevnik.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rusofil says:

  Ovo ko da je pisao CNN... Smrt fašizmu a SLOBODA NARODU

 2. Rusofil says:

  Srbi su prolili mnogo svoje krvi za nezavisnu državu Republiku Srpsku od 1992-1995 a ne za nezavisnu tzv BiH... da su čiste gluposti biti sa neprijateljima u istoj državi postavlja se pitanje zbog čega su se borili 92-95 ako ne za slobodnu i nezavisnu Republiku Srpsku? Zašto se srbi posle Rata ponovo guraju u zajedničku državu sa neprijateljima a zašto ne za ujedinjenje sa maticom Srbijom?

 3. Rusofil says:

  vučić nije Srbija a Vladimir Putin će sigurno pomoći Dodiku i Srpskom narodu u RS to je istina a sve ostalo su laži i ono što vole da sanjaju zapadni fašisti...

 4. Trifun says:

  Komerstant = 5 kolona Rusije, bas kao i vecina 'srpskih' medija u Srbiji. A sta nam to ti pametnjakovici predlazu, da budemo necije roblje i da se odreknemo slobode za koju su pali nasi borci? Koje dr*adzije. Republika Srpska ima pravo na samoopredeljenje, zagarantovano Poveljom UN.

 5. Kulak says:

  Srbija ima hrvatsku lobisticu Sonju Biserko koju finansira Soros,a Rusija ima petokolonaški Komersant kojeg finansira isti taj Soros.Gadni Soros bliži se svom biološkom kraju,a mi se radujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *