РУСКИ МЕДИЈИ РАЗОТКРИЛИ: Ево кога Запад плаћа да информације о државним службеницима

RUSKI MEDIJI RAZOTKRILI: Evo koga Zapad plaća da informacije o državnim službenicima

7 juna 2021

Govoreći u emisiji “Redakcije“ u prenosu Glasa Amerike, lavni urednik ruskog Insajdera, Roman Dobrohotov, neočekivano se otvorio i sam ispričao o nedelima koje je počinio, „namestivši“ sebi četiri godine zatvora, skrenuli su pažnju ruski mediji.

Kako je izvestio ruski Telegram-kanal Soroka-Beloboka, govoreći o metodama vođenja novinarskih istraga na Insajderu, Dobrohotov je rekao: „… kada dobijemo podatke sve svih ovih ljudi, normalno je gledamo svu njihovu rodbinu, oni iskaču u baze podataka“.Roman je očigledno podrazumevao botove na telegramu ili slične alate.

Takve službe mogu da pronađu puno informacija o određenoj osobi putem njenog telefona, adrese e-pošte, registarskog broja automobila itd. Baze podataka se popunjavaju zahvaljujući otvorenim informacijama, kao što su društvene mreže ili besplatni oglasi, i korišćenjem „ curenja “informacija u komercijalne i državne strukture.

Prema ruskom zakonu, prikupljanje i širenje ličnih podataka o nekoj osobi bez njegovog pristanka krivično delo i otkrića Dobrohotova mogu biti osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog kršenja privatnosti.

U skladu sa članom 137. Krivičnog zakonika Ruske Federacije, zabranjeno je sakupljati ili širiti informacije o privatnom životu osobe koje čine njegovu ličnu ili porodičnu tajnu, bez njegovog pristanka, ili širiti ove informacije u medijima. Za ovo krivično delo predviđena je kazna zatvora do dve godine. U slučaju Dobrohotova, ako se potvrdi da je koristio ove podatke u istrazi Insajdera, tada kao javni „distributer“ koristeći svoj službeni položaj može biti osuđen na do četiri godine.

Organima reda može biti prilično teško da otkriju takva krivična dela, pa je situacija kada počinioci dobrovoljno i javno priznaju zaista redak uspeh.

Osnivač Insajdera i politički aktivista Roman Dobrohotov proslavio se skandaloznim istragama u vezi sa de-anonimizacijom, kako je sam tvrdio, zaposlenih u bezbednosnim službama i aktivnostima specijalnih službi. Rezultati odobrenih istraga odmah su rasuti po „liberalnim“ medijima, mada su kasnije prepoznati kao lažni.

Insajder je lansirao vest o umešanosti Rusije u pad aviona Boing 777 na nebu iznad Ukrajine leta MH17, materijale na kojima je zasnovana „istraga“ prepoznali su kao lažne i ruski i zapadni stručnjaci, ali „talog“ je, kako kažu, ostao.

Aktivnosti Dobrohotova su uvek ostale antiruske i finansirale su se zapadnim grantovima. Dakle, u znak zahvalnosti za „izlaganje“ osumnjičenih u slučaju Skripaq Dobrohotov 2019. godine. dobio 10.000 evra od Češkog investicionog fonda za razvoj medija (prepoznat kao nepoželjna organizacija na teritoriji Ruske Federacije) putem šeme koja se tradicionalno koristi u takvim slučajevima – dobio je nagradu za evropsku štampu, koju je ustanovio ovaj fond.

Insajder, čiji je rukovodilac Roman Dobrohotov, kao i mnogi drugi opozicioni mediji, registrovan je u Rigi, a takva registracija omogućava medijima da postoje na osnovu zapadnih grantova i da istovremeno ne dobiju oznaku stranog agenta.

Drugi izvor finansiranja je britanski partner Insajdera, zloglasni Belingket koji je posrednik u prenosu sredstava od Soroševe fondacije i Atlantskog saveta.

Dakle, činjenica da ne samo on jedini može da prati informacije u otvorenim izvorima može postati neprijatno iznenađenje za Romana Dobrohotova, a naredne četiri godine moći će da se posveti razmišljanjima o neprihvatljivosti brbljanja, čak i kada razgovara sa predstavnicima zapadnih medija koji su spremni da sve razumeju i oproste.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Čist je ko Suza says:

    Realno gledano Zapadne institucije za razvoj i ekonomiju finansiraju sve moguće pojave u Srbiji i mi smo zavisni od svih njih, to je ušlo preko svakog od pregovora sa njihovim Knezom Tame, tako da se taj i kod nas nastanio i nema mrdanja. U potpunosti smo zavisni i pod kontrolom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *