РУСКИ МЕДИЈИ: Србија је братска земља, али се окреће Америци и Западу

RUSKI MEDIJI: Srbija je bratska zemlja, ali se okreće Americi i Zapadu

1 juna 2015

bajden 34543Srpski premijer Aleksandar Vučić putuje u posetu SAD, koja može da dovede do zaokreta u spoljnoj politici Beograda, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Nastavljajući da se deklariše kao neutralna i verna odnosima sa Rusijom, Srbija se sasvim očigledno kreće prema Zapadu, piše list.

List citira Vučićevu izjavu da Srbija želi maksimalno dobre odnose sa SAD kao i da dobije podršku Amerike na putu u EU i navodi da, iako je ekonomski deo posete važan, ključan značaj ima politički deo.

Iz programa posete sledi da su mnoge teme Vučićevih razgovora u SAD na ovaj ili onaj način povezane sa Rusijom i spoljnopolitičkom orijentacijom Beograda. Mada Srbija zvanično nastavlja da se drži politike neutralnosti, u odnosima sa NATO dogodio se značajan progres, piše Komersant.

Dnevnik navodi da je uoči posete SAD Vučić dao “maltene senzacionalnu” izjavu da će Beograd prihvatiti preporuke SAD i smanjiti zavisnost od ruskog gasa i dodaje da su mnogi političari i eksperti to ocenili kao znak preokreta u srpskoj politici.

Vučić se potom potrudio da omekša svoju izjavu rekavši da Srbija ne prekida prijateljstvo ni sa Rusijom ni sa Amerikom, i da ne pravi zaokret. Spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić smatra da poseta srpskog premijera SAD ne udaljava Beograd od Moskve, navodi list.

List napominje da je kada je saopšteno da će Vučić posetiti Vašington, on dobio poziv ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da poseti Moskvu.

“Namera Srbije da se značajno približi EU i SAD verovatno će izazvati nezadovoljstvo Moskve, koja smatra Beograd ključnim partnerom na Balkanu. Moskva je svojevremeno osetljivo odreagovala na priključivanje Crne Gore sankcijama protiv Rusije i na njene planove da udje u NATO. I nedavna izjava makedonskog premijera Nikole Gruevskog kojom je uslovio priključivanje Turskom toku pozicijom EU, u Rusiji je izazvalo očigledno razočarenje”, piše Komersant.

Dnevnik piše da u datoj situaciji “Moskva nema veliki izbor”.

“Ili će balkanske zemlje nazvati proameričkim sa svim posledicama koje iz toga slede, ili će se složiti da mogu imati dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom. Druga mogućnost je sasvim realna”, ocenjuje list i podseća na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova pre godinu dana da “ne treba polaziti od logike da ako je neko saveznik SAD, ne može biti partner Rusije i obrnuto”.

KOMENTARI6 komentara

 1. Pravdaa says:

  Nebuloze ako nezna koliko je jedan i jedan Vučić i Nikolić znaju da će u Srbiji sve što je Američko Goreti a svim političarima Američkim treba zabraniti pristup Srbiji. A Vučić može da ih vodi kući jer u Srbiju se neće pitati Vučić već patrijote.

 2. Otac Makarije says:

  Nerviraju me ovi rusi, trebalo bi ovog musavog vučića da oteraju u ku..c zajedno sa zatupastim svrbima.

 3. Miško says:

  Ne mora da znači, Srbija treba ekonomski da sarađuje sa svima ako su korektni, jer i Rusija u ovim sankcijama na veliko radi sa SAD( Špigl javlja). Ove je realna opasnost od tajnog dogovora Vučića sa SAD da se sabotira Rusko/Turski tok, što bi bilo suludo? Srbija mora ekonomski da se razvija je r jeekonomija stub bezbednosti i društva! -------------------- Kad smo kod ekom+nomije,naši dnevni listovi sm Politike, su ostali gluvi povodom najave brzometne privatizacije i eventualno uništenja do kraja naše industrije,.... ćute i Novosti??? Red bi bio da se pokrene FELJTION na glavnim stranicama o staenju naše Industrije teških mašina, poljoprivredne mehanizacije pa i namenske industrije. Treba izvršiti pritisak da se ne unište jake velike firme koje su srž naše industrije i poljoprivrede: IMT, IMR,DMB,Zmaj, Zastava kamioni, LOLA,Magnohrom,MIN, GOŠA, .... *(sve ove firme skupa manje duguju nego jedne propala Železara Smederevo, koja nam je uvaljena od Ju-es-stila, ili FIJAT ?) NIje sporno da su firme oterećene starim dugovima, neisplaćenimplatama, ali uz kompromis svih i radnika i države, mogu se neki problemi rešiti, neki možda ne mogu! Jer ako uništimo industriju poljoprivrednih mašina, postaćemo skroz zavisni od stranaca? NOvosti su pokrenule pitanjeJugobanke, možda bi trebali da pišu o novoj SRPSKOJ RAZVOJNOJ BANCI, koju bi pokrenuli iz zdravih delova Jugobanke, Beobanke, BB,JIK,Invest banke.....Novosti treba da budu branik rasprodaje ,je smo pretrpeli ekonomski genocid od pučista i "kriznih štabova" 2000 ?

 4. Za Srbiju says:

  Koliko će ovaj idiot da nas upropasti, niko više neće moći da popravi.

 5. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  PA KAD SVI VIDITE DA VAS VUČIĆ I LKOMPANIJA UPROPAŠTAVAJU, ŠTO NE IZAĐETE NA ULICU, PI@ČKA VAM MATERINA MUTAVA, TUPAVA I BEZMUDA? Inače, pozivam sve vas u gradovima u unutrašnjosti, da malo otvorite oči, a ne da ko goveda niti šta vidite,niti šta razumete, pa da nam javite ima li u vašem gradu novodoseljenih Šiptara sa Kosova, koji besomučno kupuju imanja i poslovne prostore, te da li ste,tako mutavi, kakvi ste, na kurac vas sve poiznatačinjem, registrovali i po kojeg bradatog i zakrvavljeni očiju vehabiju? Sad će Lady da vam ga kaže: GRADOVI PO SRBIJI, A NAROČITO PO VOJVODINI SRPSKOJ PUNI SU ALBANSKE VAŠLJIVE GAMADI KOJA SE NESMETANO, BEZ IKAKVE REAKCIJE BILO KOGA, KOTI I ŠIRI, ALI JE MNOGO OPASNIJE ŠTO VI, ĆORAVA SVETINO BEZ MUDA I MOZGA,IMATE VEHABIJE KOJI SE VESELO ALAHUEKBERIŠU U: ZRENJANINU PANČEVU NOVOM SADU SUBOTICI SREMSKOJ MITROVICI. Retki koji ovih nedelja vide i upozoravaju na sve navedeno bivaju šikanirani od strane vladajućih reptila u pomenutim gradovima, a neretko i od same arbanaške žgadije. Vehabije,doduše, još nikog nisu nabile na kolac,ali ne brinite. Ide Vidovdan, i sve ito već Šešelj reče.

 6. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Pardoniram na slovnim greškama, imam neku novu tastaturu sa nekim jebeno minijaturnim znakovima,slovnim,brojevnim i interpunkcijskim.........pa dok se sirota naviknem.......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *