РУСКИ МЕДИЈИ: „Србија је наш природни савезник! Војна подршка никад нијебила важнија!“

RUSKI MEDIJI: „Srbija je naš prirodni saveznik! Vojna podrška nikad nijebila važnija!“

2 januara 2017

tank-tenk-t-72-43

Rusko internet-izdanje – InfoReactor – objavilo je da je Beograd računao da će po maksimalno povodnjnim uslovima od Rusije dobiti šest MiG-29, a da je premijer Aleksandar Vučić pregovarao u Moskvi i o nabavci zenitnih raketnih sistema „Buk” i drugog teškog naoružanja.

InfoReactor naglašava da će pomenutih šest MiG-29 za Sbiju biti važan dobitak jer će moć njene ratne avijacije nezmalo udvostručiti.

Istovremeno podvlači: da su podrobnosti drugog Vučićevog dogovora u Moskvi zasad tajna, ali da je potpuno jasno da će Rusija isporučiti Srbiji traženu ratnu tehniku.

InfoReactor posebno ukazuje da Vučićevi dogovori u Moskvi imaju i čudnu dimenziju jer su veliki izgledi da će Srbija stupit u NATO. A to će faktički isključiti mogućnost da zemlja raspolaže naoružanjem koje ne odgovara NATO-standardima.

Još navodi i da je Srbija od SAD besplatno dobila 30 „Hamera” , a da će od Fransuske kupiti ukupno 13 borbenih helikopera. Pa upozorava: da zato kupovina ruskog naoružanja može na Zapadu izavvati „određena pitanja na račun rukovostva Srbije”.

Povodom svega, InfoReactor prenosi ovaj komentar šefa sektora RISI za vojnu politiku i ekonomiju Ivana Konovalova:

„Srbija danas nije naš politički saveznik. Srbija je naš prirodni saveznik. Zato su se pregovori o lovcima i PVO za Srbiju vođeni prilično dugo.”

Konovalov je u nastavku rekao: „U složenim političkim uslovima u Istočnoj Evropi – pogledajte i sami kako se zemlje navode da stupe u NATO (za to je dobar i primer Crne Gore koja će ući u taj vojni blok) – naša podrška Srbima važnija je sada nego što je ikad bila.”

On posebno skreće pažnju na okolnost da Rusija Srbiji neće isporučiti novo, već naoružanje koje je sama koristila.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *