РУСКИ МЕДИЈИ: Србија је…

RUSKI MEDIJI: Srbija je…

28 marta 2018

Balkansko proleće ove godine pamtiće se po incidentima vezanim za Kosovo i Metohiju, navodi se u autorskom tekstu portala MK.ru koji objašnjava kakop sačuvati Srbiju, jedinog ruskog saveznika u Evropi.

Dešavanja na Kosovu i Metohiji koja su se dogodila prethodnih dana izazvala su burnu reakciju Rusije.

Gotovo da nema dnevnih novina, ali i portala iz ove zemlje koji se ne bave temom Kosova i hapšenjem Marka Đurića.

Portal MK.ru u detaljnoj analizi svih dešavanja donosi tekst pod naslovom „Srbija poslednji savez Rusije u Evropi – kako ga sačuvati?“.

U uvodnim delovima teksta apostrofira se minuli događaj kada je uhapšen direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Ovaj portal to naziva „loš početak Balkanskog proleća“. Situacija koja se dogodila u ponedeljak detaljno je objašnjena, a uporedili su je sa situacijom koja se 2013. godine dogodila u Ukrajini.

MK.ru dalje piše da bezobrazluk Šiptara podržava Zapad i da je Srbiji potrebna pomoć bratske Rusije.

– Posebno je važan glas Moskve u ovoj situaciji. Moskva i Rusija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Stav Rusije je čvrst i nepromenjiv – navodi se u tekstu.

Oni navode i izjavu ministra Nenada Popovića koji je istakao da „je došlo vreme da Srbija pozove Rusiju da se uključi u proces rešavanja kosovskog pitanja“.

Portal ističe da su ubistvo Olivera Ivanovića i hapšenje Marka Đurića početak operacije prisiljavanja Aleksandra Vučića da prizna Kosovo.

– Kako pomoći Srbiji, kako zadržati poslednjeg saveznika Rusije u Evropi? Pre svega potrebno je vratiti uticaj Moskve na Balkan i razviti strategiju u interakciji sa sim okolnim zemljama. Osigurati rad ruskih nevladinih organizacija, stručnjaka i političara u Srbiji – stoji u tekstu na portalu MK.ru.

Na kraju teksta se ističe da bi priznavanje Kosova značilo slabljenje Moskve na Balkanu, kao i gubitak Srbije i saveza sa njom. Kako navode, povlačenje Rusije iz Srbije značio bi ozbiljan udarac za ruske pozicije u Evropi.

Zato se još jednom pitaju – Kako zadržati Srbiju, ruskog poslednjeg saveznika u Evropi?

KOMENTARI4 komentara

 1. zlatko says:

  zašto bi se Rusija povlačila? Rusiji je mesto u Srbiji. Neka se povlače oni koji su nas bombardovali.

 2. goran says:

  Putin je tvrdio das za njegove vblasti ne bi bilo unistavanja Srbije, ali se pokazao isti kao i Jeljcin. Razlika je u tome sto nas je Jeljcin izdao ali nije lagao. Putin nas sve vreme laze.

  • Ludodoba says:

   E jeste sve si u pravu.Bitno je da nas vole nasi prijatelji Ameri.Oni nas ne lazu,samo nam kazu sta moramo i mi lepo pristanemo....ili ce da nas bombarduju mozda opet?!

 3. Medaki says:

  Srbija ima Rezoluciju 1244 ili MEĐUNARODNI akt koju drži sakriven u "torbi" a ne na stolu. Od 05.oktobra 2000.godine svi predstavnici vlasti Srbije igraju se sa nama "oni su jaki, mi smo mali..." Da li su to pravi predstavnici naroda Srbije? Štite li oni teritorijalni integritet i Ustav Srbije? A to sve zahtevamo od Rusa i da ispravljaju ono što smo mi upropastili?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *