РУСКИ МЕДИЈИ: Вучић под притиском ЕУ већ признао Косово, не сме да каже народу, а смета му руско њет!

RUSKI MEDIJI: Vučić pod pritiskom EU već priznao Kosovo, ne sme da kaže narodu, a smeta mu rusko njet!

12 avgusta 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska fabrike za preradu mesa Srem Šid izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu i Metohiji.

Njegove reči su odmah izazvale reagovanje svetskih medija i velikih sila, pri čemu su Nemačka i Velika Britanija protiv podele Kosova, dok je Ambasada SAD u Beogradu pozvala Beograd i Prištinu da iznesu predloge. A onda je i iz Moskve stiglo „njet“ u vidu Marije Zaharove, portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova koja je iz Beograda produžila za Guču.Posle susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem ona je istakla da je ruska spoljna politika dosledna, sviđalo se to nekome ili ne.

Međunarodni problem

– Kosovo je odavno međunarodni problem i ne tiče se samo Srbije. Razmatrali smo ga i u Savetu bezbednosti UN, postoji Rezolucija 1244 koju niko nije ukidao. Nisam sigurna da postoji zemlja koja je više branila poštovanje te rezolucije od Rusije. I, naravno, mi smo uvek govorili da ćemo podržati dogovore koji budu dobri za Srbiju – rekla je Zaharova i dodala da u „Beogradu to vrlo dobro znaju“.

– Mi nećemo prihvatiti laž da je Kosovo odvojeno od Srbije na osnovu referenduma. Sve što će biti vezano za izvrtanje istorijskog sećanja takođe neće proći – istakla je Zaharova.

Ministar Spoljnih poslova Ivica Dačić nekoliko sati ranije podržao je Vučićev predlog za „razgraničenjem“ uz obrazloženje da je to i njegov stav već desetak godina“. Međutim, posle susreta sa Zaharovom rekao je da je to „nešto što smo mi videli kao mogućnost da se dođe do kompromisa“.

Strateški partneri

– On sam mi je rekao da su male šanse za to. Šta taj dogovor podrazumeva, o tome tek treba da se razgovara – rekao je Dačić i obećao da „Srbija neće doneti nijednu odluku, a da o tome ne obavesti strateške partnere“.

Da podsetimo, Vučić je rekao da se zalaže za razgraničenje i da je „teritorija za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada uvek izvor potencijalnih sukoba“. Istovremeno, on je kazao da ne može da priča o čemu pregovara s kosovskim Albancima, „jer bi tako otvorio karte Srbije u pregovorima“.

– Sporazum Beograda i Prištine biće sveobuhvatan paket koji nije uprošćen i jednostavan kao što neki zamišljaju – najavio je predsednik Srbije.

Još pre Rusije, protiv predloga su istupile Velika Britanija i Nemačka.

Prevelik rizik

Nemačka ambasada u Prištini saopštila je da ta zemlja nije promenila stav. Ambasador Kristijan Heldt nedavno je rekao da bi podela Kosova mogla da destabilizuje region, zbog čega je Nemačka kategorički protiv podele. I ministar za Evropu Mihael Rot prethodno je upozorio da je „pomeranje granica rizično“.

Ambasada Velike Britanije u Prištini navodi da Vlada te zemlje veruje da „normalizacija odnosa treba da bude osnova za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktuelnih granica“.

Američka ambasada u Beogradu poručila je da je vreme da Beograd i Priština budu fleksibilni i da „moraju da predlože rešenje koje neće doći sa strane“. U američkoj administraciji navode da su spremni da se uključe u pregovore i pomognu da se dođe do dogovorenog sporazuma kako bi se otvorila jasna perspektiva za „eventualno članstvo obe zemlje u EU „.

Kompromis za ulazak u EU

Svetske agencije odmah su reagovale na Vučićev predlog, pa je tako Rojters naveo da je srpski predsednik spreman za „kompromis kako bi se okončao sukob s Prištinom, što je ključan uslov da se Srbija pridruži EU“. Rojters navodi da mnogi političari i analitičari u Beogradu smatraju da bi „podela kojom se dozvoljava Srbiji da zadrži kontrolu nad severnim delom Kosova u zamenu za Preševsku dolinu mogla biti prihvatljiva za obe strane“.

Ruske državne agencije prenele su Vučićevu izjavu bez komentara. Izuzetak je TV Raša tjudej koja je prenela Jevgenija Koloskova sa Instituta međunarodnih odnosa Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu.

– Mnogi analitičari smatraju da je Beograd pregovorima sa separatistima pod pritiskom EU faktički već priznao Kosovo. Ali on to otvoreno ne može da izjavi, jer rizikuje da izgubi podršku u javnosti – rekao je Koloskov.

Podrška Kine

Iz Kine, zemlje čije pravo veta uz Rusko garantuje Kosovo van UN, još nije bilo reagovanja. Da podsetimo, ambasador Li Mančan nedavno je pozvao Beograd da ne žuri i podsetio da je Kina čekala 100 godina da vrati Hongkong i Makao. Prethodno je izjavio da je za Peking Kosovo Srbija i da će tako ostati.

(vesti-online. com)

KOMENTARI30 komentara

 1. jaja ture says:

  Pa polako ljudi, zato AV ide u septembru u Moskvu da licno u lice saspe Putinu da se ne mesa u srpska (njegova) posla. Pa ne radi on 25 sati dnevno za Srbiju da bi mu Putin to kvario...

  • Nina says:

   Pronađite kroz internet tekst> MILOŠ KOVIĆ: Ne NATO, mi odlučujemo hoćemo li primiti na sebe Kneževu kletvu - 13.08.2018 ... Javno izrečena namera srpskih vlastodržaca da se odreknu Kosova i Metohije je, dakle, nezakonita, nelogična, nemoralna i neistorijska. Oni su se oglušili o savete celokupne stručne javnosti i upustili u otvoren napad na Srpsku pravoslavnu crkvu. Usred medijske harange protiv Crkve, Patrijarh srpski g. Irinej mirno je potvrdio njenu odlučnost „da se odbrani Ustav Republike Srbije i sačuva južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija“. Sveštenstvo i narod Eparhije šabačke su, pismom objavljenim na Ilindan, podsetili javnost na to da je Srpska crkva, na osnovu kanonskog prava i svetootačkog učenja, zbog neuporedivo manjih razloga, u Konkordatskoj krizi 1937, umela da isključi iz crkvene zajednice i prokune i ministre i narodne poslanike. Društvo je, kako se vidi, spremno na otpor. Ono je već podstaklo stvaranje najvećeg opozicionog bloka na političkoj sceni, rešenog da odbrani Ustav i Rezoluciju 1244 UN o Kosovu i Metohiji. NATO ne odlučuje o tome da li ćemo biti najgori naraštaj u srpskoj istoriji i hoćemo li na sebe primiti Kneževu kletvu. Uzalud bežimo od slobode i odgovornosti. Odluka ostaje samo na nama. Tako je, uostalom oduvek bilo. Od 1389. do dana današnjeg.

   • PASTOR AETERNUS says:

    Suza Svetog Save je kanula...Lazareva kletva je oživela...sustiglo nas Njegoševo prokletstvo : nek ad proždrije i satrije satana...na groblju izniknuće cvijeće....za DALEKO neko pokolenje ! ...kakvo cveće ?? Crveni kosovski božuri...ili..Natalijina Ramonda..?....svejedno jer mi nismo to pokolenje !

  • DRAGOLJUB DRAGIC says:

   Da AV je veliki radni Srbije tako da nijvise vremena svog rada provodi na putovanju Kako bi se odgovorio odnodno dobio natedjenje sta i Kako treba da se u radi. DD.

 2. sergej says:

  Vučić je opasniji od NATO pakta Srpski intelektualci i patriote treažite pomoć od Rusije i Kine! Jer se ovo neće zadržati samo na Kosovu barem u tome imamo iskustva krenulo je od Krajine, Republike Srpske,Miloševića,Mladića,Karadžića pa do Kosova kad god su Srbi bili kooperativni išlo je se dalj i dalje.Kako će izdajnik Vučić obasniti naredbu MMFa o zatvaranju Azotare.SRBIJO dok se ne otarasiš ovog izdajnika najveće nesreće Srpske bojim se da ćemo nestati kao nacija i narod.Ne mogu da shvatim kako vojska ćuti! Pogledajte kakav se medijski rat vodi koi predvodi Vučićeva ekip sa podrčkom iz vana ono su sve glumci i statisti samo da prepadnu Srpski narod.

  • Milan says:

   "BOLJE RAT NEGO PAKT BOLJE GROB NEGO ROB" Veoma stara i za Srbe kobna recenica, a i nova verzija nece biti bolja.

   • Milica says:

    Nama sad ni slučajno ne preti ratna opasnost kao pre 10-15 godina. Zašto si onda okačio tu staru parolu? Za koga zapravo radiš? Opasnost sada preti onima koji su na silu otimali KIM i na nezakonit način podržali nezavisnost KIM. I nad njihovom silom ima sila i to rastuća sila - to ih brine. Zato žure da od svog dosadašnjeg plena sačuvaju bar Narko-NATO Kosovo. Samo prodane duše i prirodno glupi Srbi će sada na to pristati.

 3. Milan says:

  Srbi dali znadete da ste u hranidbenom lancu veoma ukusni specijalitet za DEMONE(Emocije visokog intenziteta). Zato i imamo toliko demonski instruirano clanova Srpskog Naroda koji guraju Srbe u RAT i ne zele dogovor. Svako Dobro.

  • Nina says:

   Mi smo i sada u ekstremnom položaju. Zapadni Balkan pod zapadnom dirigentskom palicom otišao je u ekstremni položaj ka Zapadu, a to ni slučajno nije naš uobičajeni i tradicionalni te ni ravnotežni položaj. "Suviše mirno" takodje nije dobro ni pametno jer mi smo danas u tom položaju mirno kao žabac koji se raskrečio samo u jednom pravcu. Kao što nije dobro "suviše ratno" nije dobro ni "suviše mirno" jer i jedno i drugo su suviše udaljeni od ravnotežnog položaja. Nije dobro ni "suviše brzo", ne samo da je ekstremno nego je i veoma sumnjivo u čijem se to interesu zapravo žuri sada u 2018 godini! S obzirom s kim imamo posla to "suviše mirno" dozvolilo je unazad 18 godina ekstremne i uglavnom prilično nezdrave promene u celoj zemlji. KIM je pod kontrolom mirovne misije UN, a NATO iz raznih razloga slabi, možda će on ubrzo biti alijansa sa manjim brojem članova. Da li se može postići drugačiji neutralniji sastav mirovne misije UN > da bude manje natovski tj. zapadni po sastavu? Tada bi se i dogovori drugačije odvijali.

   • Nina says:

    ... da bude manje natovski tj. MANJE zapadni po sastavu ...

  • Luka says:

   Drago mi je da je jos neko svestan ovoga. Mi smo nebeski narod ko sto je svinja nebeska zivotinja. 90% nasih verovanja se svode na pripremu ishrane za demone.

   • Nina says:

    Luka nisi ti niti bilo koji čovek, a niti su demoni stvorili tu svinju. Nemaš pravo da uzimaš ni svinju za primer. Ali ti bi da se podsmevaš tradiciji, iskustvu, pravilima, idealima i vrednostima sopstvenog naroda poredeći ga sa svinjom. Demonska je baš ta namera da se odreknemo sebe i da zaboravimo ključne poruke svojih predaka i pouke iz svoje istorije. Mi nismo narod bez istorijskog pamćenja. Saradnja sa demonima postoji kad se njima predaje KIM, kad se predaju naši rudnici, kad se prodaje PKB, itd. a mi pritom smo mirni. Pa već su se dogovorili kako će trgovati i sa našim organima, a ti nas učiš da i na to budemo mirni. Kad umremo nismo vlasnici ni svojih organa. Ako im nečiji organi trebaju neku mladost će pokositi u saobraćaju zarad tih lepih i profitabilnih organa. Ne budi kao Kapo u nacističkim logorima da bi imao malo povoljniji položaj od ostalih zatvorenika.

 4. Meri says:

  Vučić će i od srpskog NE i od ruskog NET napraviti "Kasno Marko na Kosovo stiže". ON zasad uspešno obavlja ulogu anti-Lazara (anti-Lazar = anti-Srbin) te po svoj prilici postići će dva cilja: 1) Srbija će definitivno izgubiti KIM i 2) razočarani Srbi iz svog identiteta brisaće svoju dosadašnju predstavu o Rusiji. Ostvarenjem ova obadva cilja olakšaće globalnom gospodaru uvodjenje većine Srba u novo ropstvo. Osećaji ostavljenosti, prevarenosti i razočaranosti pored svih ostalih svakodnevnih problema i patnji koje traju već tri decenije doprineće da Srbi u novo ropstvo idu pokorno kao "bele lale". Svako srpsko NE uporno i efikasno utišava i obezvredjuje, a odavno se preko mnogobrojnih domaćih medija vodi nepoštena igra "Braća Rusi rekli ovo ..." te "Braća Rusi rekli ono ..." sa ciljem da u očima naroda na kraju biće i Rusi krivi za gubitak KIM. Jedino preostaje da nam se Bog smiluje, ali mi smo i Boga prilično zaboravili. Mrka kapa.

  • Meri says:

   Na ruskom piše se "net", a čita se "njet". Npr. veliki grad Ekaterinburg tako se na ruskom piše njegov naziv, a čuje se Jekaterinburg...

  • PASTOR AETERNUS says:

   Srbija je Kosovo izgubila kad ga je "oslobodio" princ-regent Aleksandar Karađorđević 1912. jer je opijen jugoslavenštinom zaboravio da primeni odluke Međunarodnog ugovora iz Kanlidže po kojem sultan poziva svoje Muhadžire da kao muslimani vrate se u Otomansko Carstvo da ne služe hrišćanskom kralju...2/ mit o ruskoj pravoslavnoj braći kao podvalu ruske proevropske aristokratije razotkrio je još cetinjski vladika Petar Prvi Petrović Njegoš nakon posete Sankt Peterburgu (čisto ruski !?). Razlikuje se ruski (običan) narod i oligarhija ! Politokratija današnja i ona iz 1917.! ..gde je razlika ?...fali 50 miliona Rusa 1914-1990. Srbi su u tim brojkama simbolični = u XX veku samo 2,5 miliona nevinopobijenih koji nemaju čak ni spomenik kao npr. Jermeni..da ne pominjemo samo Jad Vašem...feler je u glavi srbijanske kripto-inteligencije i političke Oktroijade!

   • Nina says:

    Sankt Peterburg ni dan danas se ne može uzeti kao najtipičniji ruski grad. On je oduvek bio ruski prozor ka Zapadu te logično je da je i stecište prozapadno orijentisanih Rusa. Ruske statistike iz 80-tih su govorile u odnosu na druge ruske gradove da je to grad sa najviše kriminalnih bandi i sa najviše atentata. Splasnulo je moje tadašnje interesovanja da od svih ruskih gradova tada posetim baš Lenjingrad, tada se još uvek tako zvao, kada sam na kraju baš njihovog lenjingradskog sajta otkrila i tu statistiku. ... Na drugačiji način kada se poredi ruski turisti prihvataju preporuke koje im nudimo, jedino kod nekih iz Lenjingrada primećuje se da više traže, imaju potrebu da se razlikuju od svih ostalih Rusa.

   • Nina says:

    Koliko je bio opijen Aleksandar Karadjordjević, a koliko je morao? Svo njegovo pijanstvo tj. opijenost Zapadom, jugoslovenstvom, itd. ne bi dozvolilo stvaranje države veličine Jugoslavije da Zapadne sile to nisu htele. Mala je bila Kraljevina Srbija da bi se ona pitala o stvaranju tolike države.

    • PASTOR AETERNUS says:

     Kao podli prevarant koji je svog starijeg brata Đorđa detronizirao Aleksandar je oboleo od smrtonosnog virusa štrosmajerove jugoslavenštine, onemogućio je stvaranje = ETNOGENEZU SRPSKE NACIJE i poništio DRŽAVNOST SRBIJE. Ove godine 01.12. SLAVIMO PROPAST Srpske Državnosti ! Uzdravlje svima ! Kao desert je AMPUTACIJA KOSOVA !...to svi vide i čekaju mnogi da se obliznu nakon deserta. Ali rekoh = to NIJE SRPSKI PROBLEM. KOSOVSKI PRESEDAN nek drugi kojima je namenjeno ćejfe sa merakom..bujrum mašala Rusija & Kina ..aferim..od Srba je dosta i previše ! Adio !

     • Nina says:

      "... Posle Prvog svetskog rata zapadne sile-pobednice stvaraju jugoslovensku državu kao svoj geopolitički objekt - deo Sanitarnog kordona, sa tri njegove geopolitičke funkcije. Jugoslovenska država bila je: antigermanska i antiruska, tj. prema geopolitičkom identitetu antitelurokratska, zatim antikontinentalistička i prozapadna. Što je sve suprotno srpskom civilizacijskom i geopolitičkom kodu, pa je, dakle, ta država imala i antisrpsku prirodu. Njena unutrašnja organizacija bila je takva da se srpski prostor fragmentira, a Srbija je utopljena u tu državu. Srbija, dakle, nije postojala. Ukinuta je. To je važan razlog visoke cene koju su Srbija i Srbi u celini platili u Drugom svetskom ratu. Posle Drugog svetskog rata se vrlo brzo pokazala prava geopolitička funkcija Jugoslavije. Već od 1948! Ispostavilo se da nije važno što je ona ideološki komunistička, tj. titoistička, već je bilo važno što je ona u globalnoj geopolitici bila u funkciji američke hegemonije... Iz teksta: Stepić: Gube pozicije oni koji su Balkan činili „buretom baruta“, Srbija može postati balkanski džin 30.06.2018.

      • PASTOR AETERNUS says:

       Anti-germanska ?? Sumanuti Aleksandar oženio princezu iz dinastije Hohenzollern-Sigmarinen i poklonio tastu Arad i Temišvar u miraz = najluđi ženik koji daje miraz. Nakon atentata u Marseju ispod košulje našli su mu istetoviranog jednoglavog nemačkog orla..važno da je DRŽAVNOST SRBIJE neovlašteno razlio na međunarodno pravno NEdefinisane teritorije A-U 1918. što je potvrđeno Mirom u Versaju, Trijanonu i Lozani ali tek 1920. Francuskoj "braći" darovao rudnike i podigao Spomenik Zahvalnosti. Za čega se zahvaljivao ??

       • Nina says:

        Najvažnije je da Marija je praunuka britanske kraljice Viktorije te zato je imala brojne veze sa mnogim evropskim dvorovima. Posle drugog svetskog rata živela je u V.Britaniji. ... Anti germanska? Puč 27 marta izvršili su oficiri JA koji su za to imali podsticaj od V.B. Knez Pavle nije smeo da pristane na Trojni pakt sa Nemačkom i što se tiče V.B. , ali ubrzo se pokazalo da je bio u pravu jer zemlja nije bila sposobna za rat. Ne samo to bila je veoma podeljena po tom pitanju, a Knez pavle je bio svestan te njene unutrašnje ranjivosti. Da smo tada odugovlačili sa ulaskom u rat izbegli bi stvaranje logora kao što su Jasenovac i mnogi drugi. Za koliko dana je izvršen aprilski slom. ... Gde je završio i kako je živeo Knez Pavle opisala je njegova kćerka Jelisaveta. Pavla su iz Grčke britanske snage odvele u Keniju i držale u zatočeništvu za vreme Drugog svetskog rata.

       • Nina says:

        A sada imamo princa iz britanske gvoždjarske radnje koji se bavi poražavanjem sopstvenog naroda i sakaćenjem sopstvene države onako kako mu se naredi. ... Vidi se po mnogo čemu dominantan britanski francuski i američki uticaj od 1917- 1918. godine pa do današnjih dana.

 5. gici says:

  Dva glavna izdajnika,i sa boranija pratnjom,Kosovo priznato,i sad lažu narod.

 6. Zoran says:

  Lepo pricam da mi nemamo problem sa svetoim u vezi Kosova, nego sa Vucicem.

 7. Dane Radakovic says:

  tito ostavijo svoje poslusnike u beogradu da zavrse posao sto on nije mogao i to zapadne sile i drzave podrzavaju titin program tito naselijo albance u srbska sela u srbiju srbi su procerani iz srbije i pobijeni u 2 sv. ratu ostali su u srbiji samo jugosloveni koji cuvaju svoj stan i penziju sto im je kumunisticka partija dala u beogradu oni ne znaju za kosovo samo znaju svoj stan sto su dobili na lazni nacin zato srbija nestaje i srbi u njoj

 8. Nebeska Srbija says:

  Kad bi samo Kineze poslusali.

 9. PASTOR AETERNUS says:

  Pa i ćoravi golim okom vidi da tzv. KOSOVSKI PRESEDAN nije namenjen ni Srbima ni Srbiji. Srbija je tu samo džaba eksperimentalni miš a kad to pokaže sve svoje prednosti i mane onda se po istom principu ima da obruše na Kinu (Tajvan, Tibet, Hong Kong, Makao, i još toga.). A tek onda da se iskasapi Rusija: Jakutija, Nenecija, Bišketija, Udmurtija, Baškoristan...itd. Naravno da KOSOVSKI PRESEDAN ne važi za Kataloniju, Baskiju, Škotsku a tek Abhazija i Gruzija. Dakle, mi smo svoje napravili - dalje više ne možemo - ŠTAFETU predajemo onima (Kina, Rusija, Indija) za koga je i pisan Kosovski Presedan koji je pogazio sva međunarodna pravila: samo da podsetim da je Vatikan minirao Finalni Akt o bezbednosti i saradnji potpisan 01.08.1975. u palati Finlandia u Helsinkiji i to tako što je pre završne reči Badinterove komisije Karingtonove komisije bezrazložno priznao jednostranu secesiju Slovenije i Hrvatske. Sad se mi kobajage tešimo da Vatikan nije priznao Kosovo a niko da pita Rimsku Kuriju kad će da pokažu katoličku doslednost i priznaju nezavisnost katoličke Baskije i Katalonije od sekularne Španije !?...Tek posle Tibeta i Jakutije !

 10. Pera says:

  Boze koja lupetanja praznoglavih. Ajd prvo o nasim narodima. Samo pravoslavni Rusi i pravoslavni Srbi imaju zajednickog Boga i zajednicku ljubav. U vreme bombardovanja nas, jelcin je pijancio sa svojim olosem, a Ruski pravoslavni narod je u crkvama drzao svenocni moleban za nase spasenje, dok je nas blazenopocivsi patrijarh Pavle uspeo samo 2 puta da nas okupi i to preko dana, na molitvu za NASE SPASENJE i to nekih par stotina ljudi. Kad svi Srbi konacno shvate da samo dobar pravoslavac je dobar Srbin, onda ce mo imati nade da preostanemo. Treba imati razum jednog deteta da se shvati da svi bivsi Srbi koji su bili slabi pravoslavci su se odrekli Boga i srpstva i postali hrvati, siptari, madjari, poturice bosnjaci itd. Evo svi mi smo svedoci kako se od Srbina postaje anti Srbin, tj. ubica svoje dojucerasnje brace : montenegrini, milovci, olos, otpadija ! E takvi su razne luke i ostala gamad koja tako komentarise !

 11. Dane Radakovic says:

  PERA- kakva razlika je izmedu srba i hrvata SRBI VOLE CRVEN Ustase a Hrvati vole svoje Crne ustase e to su ti srbi

  • Pera. says:

   Pa ima, ima. Hrvati su genetski odemonjen narod od kad su se odrekli roda i Boga, a crveni kvazi srbi su bili ovce kad su poverovali marksu, lenjinu, titu i ostalom jevrejskom cionistickom olosu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *