Руски медвед показао зубе на Арктику

Руски медвед показао зубе на Арктику

14 маја 2017

Борба за арктичке ресурсе је почела, преноси СРФ. Поред САД, и друге земље намеравају да озбиљно бране своје интересе, а пре свих Русија. Москва је управо на то демонстративно подсетила цео свет, показавши на Дан победе специјалне одреде и њихов талисман – чељусти белог медведа, наводи швајцарски телевизијски канал.

На Арктику се топи лед. Према резултатима последњих истраживања, површина леденог покривача у северном делу Поларног круга смањила се током последњих година за више од милион квадратних километара. То је три пута више од територије Немачке.

Борба против глобалног отопљавања постаје кључно питање. На дневном реду Доналда Трампа, ипак, климатске промене су далеко од приоритета. Амерички председник чак прети да ће одустати од испуњавања услова Париског споразума о заштити климе.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је, ипак, одмах изразио сумњу у важност овог проблема.

– У овом тренутку, САД-у предстоји усвајање важних одлука о низу питања, међу којима је и приступ који ће Трампова администрација изабрати у решавању проблема климатских промена. Ми смо захвални што је свако од вас изнео свој став о том питању. Нама је, ипак, потребно време да анализирамо ваша страховања. Не намеравамо да делујемо несмотрено и покушаћемо да нађемо исправно решење за Сједињене Државе – рекао је Тилерсон.

Чланице Арктичког савета (у његовом саставу је осам држава поларног региона) заложиле су се за интензивније мере заштите климе. У Арктичком савету су Канада, САД, Русија и Гренланд као аутономни део Данске. У њему су и Финска, Шпанија и Шведска.

Арктик би већ 2030. године могао током летњих месеци да остане без леденог покривача услед климатских промена. То даје нове могућности за добијање ресурса. Претпоставља се да се на Арктику налазе залихе нафте, гаса, никла и ретких метала попут злата и сребра. Борба за добијање ресурса је, дакле, већ почела.

KOMENTARI4 коментара

 1. goran says:

  Pokazite zube u Ukrajini, bilo bi korisnije.

  • padre says:

   Ma šta je Ukrajina, pa da joj Rusija pokazuje zube?Gazdi se pokazuju zubi, pa se onda i sluge klanjaju!A što se Ukrajine tiće, dovoljno je da malo pričekaju, paće sama da nestane!

  • Batina says:

   Pokazat ce I vama ustasama kad za to dodje vreme. Za sad vam uzima agrokor, ima da radite za Ruse, koja "sramota".

 2. goran says:

  Batino, gde vidis ustase, na kojoj si hemiji, majke ti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u