Руски медвед показао зубе на Арктику

Ruski medved pokazao zube na Arktiku

14 maja 2017

Borba za arktičke resurse je počela, prenosi SRF. Pored SAD, i druge zemlje nameravaju da ozbiljno brane svoje interese, a pre svih Rusija. Moskva je upravo na to demonstrativno podsetila ceo svet, pokazavši na Dan pobede specijalne odrede i njihov talisman – čeljusti belog medveda, navodi švajcarski televizijski kanal.

Na Arktiku se topi led. Prema rezultatima poslednjih istraživanja, površina ledenog pokrivača u severnom delu Polarnog kruga smanjila se tokom poslednjih godina za više od milion kvadratnih kilometara. To je tri puta više od teritorije Nemačke.

Borba protiv globalnog otopljavanja postaje ključno pitanje. Na dnevnom redu Donalda Trampa, ipak, klimatske promene su daleko od prioriteta. Američki predsednik čak preti da će odustati od ispunjavanja uslova Pariskog sporazuma o zaštiti klime.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je, ipak, odmah izrazio sumnju u važnost ovog problema.

– U ovom trenutku, SAD-u predstoji usvajanje važnih odluka o nizu pitanja, među kojima je i pristup koji će Trampova administracija izabrati u rešavanju problema klimatskih promena. Mi smo zahvalni što je svako od vas izneo svoj stav o tom pitanju. Nama je, ipak, potrebno vreme da analiziramo vaša strahovanja. Ne nameravamo da delujemo nesmotreno i pokušaćemo da nađemo ispravno rešenje za Sjedinjene Države – rekao je Tilerson.

Članice Arktičkog saveta (u njegovom sastavu je osam država polarnog regiona) založile su se za intenzivnije mere zaštite klime. U Arktičkom savetu su Kanada, SAD, Rusija i Grenland kao autonomni deo Danske. U njemu su i Finska, Španija i Švedska.

Arktik bi već 2030. godine mogao tokom letnjih meseci da ostane bez ledenog pokrivača usled klimatskih promena. To daje nove mogućnosti za dobijanje resursa. Pretpostavlja se da se na Arktiku nalaze zalihe nafte, gasa, nikla i retkih metala poput zlata i srebra. Borba za dobijanje resursa je, dakle, već počela.

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Pokazite zube u Ukrajini, bilo bi korisnije.

  • padre says:

   Ma šta je Ukrajina, pa da joj Rusija pokazuje zube?Gazdi se pokazuju zubi, pa se onda i sluge klanjaju!A što se Ukrajine tiće, dovoljno je da malo pričekaju, paće sama da nestane!

  • Batina says:

   Pokazat ce I vama ustasama kad za to dodje vreme. Za sad vam uzima agrokor, ima da radite za Ruse, koja "sramota".

 2. goran says:

  Batino, gde vidis ustase, na kojoj si hemiji, majke ti?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *