Ruski narod veruje Putinu

Ruski narod veruje Putinu

8 маја 2013

0508-Russia-Putin-quiz_full_600Juče je isteklo godinu dana od početka trećeg mandata ruskog predsednika Vladimira Putina, a istraživanja pokazuju da većina građana podržava ono što njihov predsednik radi.

Analitičari se slažu da je Putin sada mnogo veštiji u građenju odnosa sa političkim rivalima i generalno mnogo sigurniji u sebe. Istovremeno, oni napominju da vladajući duo iz vremena kada je Dmitrij Medvedev bio predsednik više nije što je nekad bio i da danas vlast ima prije svega Putin.

Najnovija anketa javnog mnjenja pokazuje da većina stanovnika kao i ranije podržava Putina.

Više od 72 odsto ispitanika Fonda za javno mnjenje navelo je pozitivne ili neutralne odgovore, dok je samo 16 odsto kritikovalo način na koji Putin obavlja predsedničke dužnosti u ovom mandatu.

Pedeset odsto ispitanika nade u temeljne proene u društvu vezuje lično za Putina, 34 odsto smatra da predsednik nije ispunio očekivanja od pre godinu dana, dok se 16 odsto nije izjasnilo.

Politikolog Nikolaj Mironov smatra da rezultati ankete ukazuju da Putinova popularnost ima potencijal za dalji rast, prenosi Itar-Tas, pozivajući se na lokalne medije.

Građani smatraju da je Putin zaslužan za glavna postignuća u Rusiji, a kao primer navode modernizaciju političkog sistema i borbu protiv korupcije, kaže Mironov.

Politikolog Dmitrij Abzalov kaže da je nivo poverenje u predsednika tako visok jer predstavlja osobu koja ima i potreban autoritet i administrativne resurse za borbu protiv korupcije.

Analitičari smatraju i da je Putin izvukao prave pouke iz izazova s početka njegovog trećeg mandata, kada je došlo do jačanja opozicionih pokreta.

Jedna od glavnih karakteristika Putinove prve godine trećeg predsedničkog mandata jeste to da Rusija više nema dvojnu vladu. Na čelu države je samo jedna osoba koja ima moć i de fakto i de jure – Vladimir Putin.

Rusija je ranije imala dijarhiju, danas ima hijerarhiju, kaže zamenik direktora Centra za političku tehnologiju Aleksej Makarin, a prenosi Itar-Tas.

Politikolog Dmitrij Orlov sadašnji sistem opisuje kao monocentristički. Prema njegovim rečima, Putin je ponovo jedini centar iz koga se donose najvažnije odluke, prenosi ruska agencija.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u