РУСКИ НАУЧНИЦИ открили нови симптом вируса корона

РУСКИ НАУЧНИЦИ открили нови симптом вируса корона

30 октобра 2020

Руски научници су открили да укус гвожђа у устима може бити један од могућих симптома ковида 19.

Научници Далекоисточног федералног универзитета су заједно са колегама из Истраживачких центара Русије и Јапана открили механизам развоја корона вируса повезаног са оштећењем еритроцита, који су главна мета ковида 19.У чланку објављеном у немачком медицинском часопису „Архив ЕуроМедика“, научници извештавају да вирус САРС-КоВ-2 може напасти коштану срж, не само оштећујући црвена крвна зрнца која се већ налазе у крви, већ и спречавајући стварање нових.

„Циљ вируса су еритроцити, који су у телу одговорни за транспорт протеина хемоглобина богатог гвожђем и кисеоником“, наводи се у саопштењу.

Научници сматрају да „мртви еритроцити могу да изазову оштећење неурона у мозгу, крвним судовима и унутрашњим органима, који више немају довољно кисеоника“.

„У тежим случајевима може доћи до вишеструког отказивања органа, човек заправо остаје без сопствених црвених крвних зрнаца и почиње да се гуши. Респиратори не помажу, јер нема ко да транспортује кисеоник. За ефикаснију терапију таквих пацијената неопходно је убризгавање црвених крвних зрнаца и витамина Б12″, наводи се у чланку.

„Механизам обнављања оштећених еритроцита још увек није проучен. Преурањено распадање црвених крвних зрнаца примарна је реакција на вирус САРС-КоВ-2, који постепено настаје. Пацијент може да сазна да је оболео осећајући укус гвожђа, пошто се хемоглобин ослобођен из црвених крвних зрнаца у крвотоку ослобађа пљувачком“, наводи се у медицинском часопису.

По мишљењу научника, сви који имају низак хемоглобин су у опасности. Пре свега, то су старији људи са хипертензијом, гојазни, који имају дијабетес, труднице, пацијенти са ослабљеним имунитетом, заражени ХИВ-ом и пацијенти оболели од рака.

„Вирус улази у епитела, где се множи, а затим улази у крвоток и напада, може напасти плућа, уринарни систем и еритроците“, рекла је Галина Рева, професор на Одељењу за фундаменталну медицину на Факултету за биомедицину Далекоисточног федералног универзитета.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u