РУСКИ НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Чека нас мало ледено доба!

РУСКИ НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Чека нас мало ледено доба!

14 фебруара 2021

Према мишљењу неких руских научника, нашу планету ускоро не очекује глобално загревање, већ напротив – захлађење, изјавио је доктор географских наука, научни директор Института за географију Руске академије наука Владимир Котљаков.

„Ако говоримо о Земљи као планети, она се сада налази у фази захлађења“, рекао је он за програм „Скривене претње“, преноси телевизија „Звезда“.Према мишљењу климатолога, човечанство сада пролази кроз интерглацијалну епоху током које се температура поново повећала. Котљаков сматра да повећана топлота доприноси стварању ледника.

„Ако сада постаје топлије, онда ваздух изнад тла постаје влажнији. И управо ту влагу носе ваздушне струје и она доспева и на Антарктик. Настају падавине у облику снега и количина леда се чак повећава“, објаснио је академик.

Улога Сунца

Научници повезују пад температуре са активношћу Сунца која зависи од броја и величине пега на његовој површини. Шеф лабораторије за рентгенску астрономију Сунца Института за физику „Лебедев“ Руске академије наука Сергеј Кузин објаснио је како пеге утичу на Сунчеву снагу.

„Најпростије речено, Сунчеве пеге су места на којима магнетно поље излази из унутрашњости на површину Сунца“, објаснио је експерт.

Он је такође рекао да временски услови на Земљи веома зависе од тренутне активности Сунца, јер већину енергије добијамо управо од наше звезде.

„Земља добија 99,999 одсто енергије од Сунца. Постоје прорачуни који говоре о томе да уколико би се узело Сунце и искључило, кроз 50 година би температура на површини Земље била 30 степени испод нуле“, изјавио је научник.

Према праћењима америчке свемирске агенције НАСА, 2020. године био је забележен најмањи број пега на површини Сунца, што би могло да значи почетак нове ере на планети.

Међутим, треба поменути да је на Земљи и раније било случајева глобалног захлађења. Она се називају и „малим леденим добима“. С тим у вези, Сергеј Кузин је испричао о најскоријим фазама захлађења на планети.

„’Мало ледено доба’ је, према мом мишљењу, трајало од 14. до 19. века. Мислим да је за то време је било три минимума – Маундеров, Шпереров и Далтонов. Али је управо највеће захлађење било повезано са Мандеровим минимумом“, рекао је доктор наука.

Иначе, током Маундеровог минимума било је замрзнуто неколико метара земље широм Евроазије, алпски глечери су се кретали ка Европи, поморске луке Холандије и Велике Британије су биле опкољене ледом, а број становника Исланда се преполовио.

Тренутно је тешко предвидети којим ће путем кренути наша планета – путем захлађења или загревања. Али једно је сигурно, човечанство је у овој фази развоја много спремније за различите катаклизме и ванредна стања него пре неколико векова, закључују научници.

KOMENTARI6 коментара

 1. I Love persida says:

  To se dešava zbog uticaja korone, valjda su tako i dinosaurusi izumrli jer su i oni svojevremeno imali svoga bili gejtsa.

 2. šiško says:

  Toliko o globalnom zagrevanju!:)

 3. test01 says:

  pa cekajte, sada ne znam da li da kupujem zimsku ili letnju odecu? Ovamo nas plase sa "globalnim zagrevanjem" a na drugu stranu treba da zahladi... A mozda je sve to ipak normalno i da priroda regulise atmosferu - kao sto to radi vec milionima godina ... Na kraju ipak ja verujem jedino majki prirodi - a ona ce da zaustavi i ovaj vestacki virus!

  • šiško says:

   Znaš kako. Kupiš i jedno i drugo. Pa onda prvo obučeš bermude i košulju kratkih rukava (havajku po mogućstvu). Onda preko toga ide duks i farmerke. Na kraju perjana jakna i skijaške pantalone. Obuješ čizme, a u torbi nosiš i patike i japanke. Kako globalno otopljava, a ti samo skidaš sloj po sloj i menjaš obuću. Kupanje zaboravi, čak će ti i češanje biti otežano, ali sve za bila gejtsa i njegove teorije.

 4. Риста says:

  Ја немам проблема са одећом. Не мењам пријатеље, докторе, фирме, лемузине и ништа не мењам или врло тешко мењам. Не мењам ни ципеле ни чарапе ни доње гаће и немам проблема шта ћу да купим од одеће. Једноставно, док сам био млађан момак ја до пре дветри четирпетдесетдваестриес година, купио сам толико свега да ми не треба до краја живота. Ништа више што имам, осим пара, није у моди, а све ново и никад обучено, али ме баш брига. Ни ја више нисам у моди. Имам намеру да преживим ледено доба па да вам касније причам како било хладно и тешко. У добрим, старим дуксер гаћама. Наше бабе, маме и жене су такође носиле дуксер гаће, јер било тако хладно ко да било ледено доба. Сећам се кад сам био непунолетан да је сваке године било снега преко моје главе, зиме хладне и дуге, Дунав био зелеђен редовно тако да се саобраћај преко Дунава одвијао санкама и коњима, кошаве залеђивале...А после пунолетства се не сећам ни једне зиме у Срему а да је снег остао дуже од недељ дана нити да је био мени преко главе као некад. Само, верујем Сергеју и нек дође, није штета...

 5. vanja says:

  Ovo rusi mit o zagrevanju zemlje koji odgovara zlatnoj milijardi zapadnih maltuzijanaca koji zahvaljujuci toj bajci unapradjuju tzv. zelenu ekonomiju koja im donosi astronomske profite a u isto vreme iscrpljuje sva sirovinska bogatsva na zemlji. Al Gor, Klub iz Rima, Davos, Greta su toliko zasenili svet sa svojim antinaucnim pricama o zagrevanju klime, istovremeno paleci i sekuci sume radi profita.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u