РУСКИ НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Чека нас мало ледено доба!

RUSKI NAUČNICI UPOZORAVAJU: Čeka nas malo ledeno doba!

14 februara 2021

Prema mišljenju nekih ruskih naučnika, našu planetu uskoro ne očekuje globalno zagrevanje, već naprotiv – zahlađenje, izjavio je doktor geografskih nauka, naučni direktor Instituta za geografiju Ruske akademije nauka Vladimir Kotljakov.

„Ako govorimo o Zemlji kao planeti, ona se sada nalazi u fazi zahlađenja“, rekao je on za program „Skrivene pretnje“, prenosi televizija „Zvezda“.Prema mišljenju klimatologa, čovečanstvo sada prolazi kroz interglacijalnu epohu tokom koje se temperatura ponovo povećala. Kotljakov smatra da povećana toplota doprinosi stvaranju lednika.

„Ako sada postaje toplije, onda vazduh iznad tla postaje vlažniji. I upravo tu vlagu nose vazdušne struje i ona dospeva i na Antarktik. Nastaju padavine u obliku snega i količina leda se čak povećava“, objasnio je akademik.

Uloga Sunca

Naučnici povezuju pad temperature sa aktivnošću Sunca koja zavisi od broja i veličine pega na njegovoj površini. Šef laboratorije za rentgensku astronomiju Sunca Instituta za fiziku „Lebedev“ Ruske akademije nauka Sergej Kuzin objasnio je kako pege utiču na Sunčevu snagu.

„Najprostije rečeno, Sunčeve pege su mesta na kojima magnetno polje izlazi iz unutrašnjosti na površinu Sunca“, objasnio je ekspert.

On je takođe rekao da vremenski uslovi na Zemlji veoma zavise od trenutne aktivnosti Sunca, jer većinu energije dobijamo upravo od naše zvezde.

„Zemlja dobija 99,999 odsto energije od Sunca. Postoje proračuni koji govore o tome da ukoliko bi se uzelo Sunce i isključilo, kroz 50 godina bi temperatura na površini Zemlje bila 30 stepeni ispod nule“, izjavio je naučnik.

Prema praćenjima američke svemirske agencije NASA, 2020. godine bio je zabeležen najmanji broj pega na površini Sunca, što bi moglo da znači početak nove ere na planeti.

Međutim, treba pomenuti da je na Zemlji i ranije bilo slučajeva globalnog zahlađenja. Ona se nazivaju i „malim ledenim dobima“. S tim u vezi, Sergej Kuzin je ispričao o najskorijim fazama zahlađenja na planeti.

„’Malo ledeno doba’ je, prema mom mišljenju, trajalo od 14. do 19. veka. Mislim da je za to vreme je bilo tri minimuma – Maunderov, Špererov i Daltonov. Ali je upravo najveće zahlađenje bilo povezano sa Manderovim minimumom“, rekao je doktor nauka.

Inače, tokom Maunderovog minimuma bilo je zamrznuto nekoliko metara zemlje širom Evroazije, alpski glečeri su se kretali ka Evropi, pomorske luke Holandije i Velike Britanije su bile opkoljene ledom, a broj stanovnika Islanda se prepolovio.

Trenutno je teško predvideti kojim će putem krenuti naša planeta – putem zahlađenja ili zagrevanja. Ali jedno je sigurno, čovečanstvo je u ovoj fazi razvoja mnogo spremnije za različite kataklizme i vanredna stanja nego pre nekoliko vekova, zaključuju naučnici.

KOMENTARI6 komentara

 1. I Love persida says:

  To se dešava zbog uticaja korone, valjda su tako i dinosaurusi izumrli jer su i oni svojevremeno imali svoga bili gejtsa.

 2. šiško says:

  Toliko o globalnom zagrevanju!:)

 3. test01 says:

  pa cekajte, sada ne znam da li da kupujem zimsku ili letnju odecu? Ovamo nas plase sa "globalnim zagrevanjem" a na drugu stranu treba da zahladi... A mozda je sve to ipak normalno i da priroda regulise atmosferu - kao sto to radi vec milionima godina ... Na kraju ipak ja verujem jedino majki prirodi - a ona ce da zaustavi i ovaj vestacki virus!

  • šiško says:

   Znaš kako. Kupiš i jedno i drugo. Pa onda prvo obučeš bermude i košulju kratkih rukava (havajku po mogućstvu). Onda preko toga ide duks i farmerke. Na kraju perjana jakna i skijaške pantalone. Obuješ čizme, a u torbi nosiš i patike i japanke. Kako globalno otopljava, a ti samo skidaš sloj po sloj i menjaš obuću. Kupanje zaboravi, čak će ti i češanje biti otežano, ali sve za bila gejtsa i njegove teorije.

 4. Rista says:

  Ja nemam problema sa odećom. Ne menjam prijatelje, doktore, firme, lemuzine i ništa ne menjam ili vrlo teško menjam. Ne menjam ni cipele ni čarape ni donje gaće i nemam problema šta ću da kupim od odeće. Jednostavno, dok sam bio mlađan momak ja do pre dvetri četirpetdesetdvaestries godina, kupio sam toliko svega da mi ne treba do kraja života. Ništa više što imam, osim para, nije u modi, a sve novo i nikad obučeno, ali me baš briga. Ni ja više nisam u modi. Imam nameru da preživim ledeno doba pa da vam kasnije pričam kako bilo hladno i teško. U dobrim, starim dukser gaćama. Naše babe, mame i žene su takođe nosile dukser gaće, jer bilo tako hladno ko da bilo ledeno doba. Sećam se kad sam bio nepunoletan da je svake godine bilo snega preko moje glave, zime hladne i duge, Dunav bio zeleđen redovno tako da se saobraćaj preko Dunava odvijao sankama i konjima, košave zaleđivale...A posle punoletstva se ne sećam ni jedne zime u Sremu a da je sneg ostao duže od nedelj dana niti da je bio meni preko glave kao nekad. Samo, verujem Sergeju i nek dođe, nije šteta...

 5. vanja says:

  Ovo rusi mit o zagrevanju zemlje koji odgovara zlatnoj milijardi zapadnih maltuzijanaca koji zahvaljujuci toj bajci unapradjuju tzv. zelenu ekonomiju koja im donosi astronomske profite a u isto vreme iscrpljuje sva sirovinska bogatsva na zemlji. Al Gor, Klub iz Rima, Davos, Greta su toliko zasenili svet sa svojim antinaucnim pricama o zagrevanju klime, istovremeno paleci i sekuci sume radi profita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *