Руски НУKЛЕАРНИ „МЕДВЕДИ“ ТУТЊЕ над АМЕРИKОМ! ПОДИГНУТИ ЛОВЦИ – Раптори У ПОТЕРИ за Тупољевима

Ruski NUKLEARNI „MEDVEDI“ TUTNJE nad AMERIKOM! PODIGNUTI LOVCI – Raptori U POTERI za Tupoljevima

22 maja 2019

Ruski strateški bombarderi „Tupoljev Tu-95MS“ izvršili su osmatrački prelet duž obale Aljaske i Aleutskih ostrva, a u pojedinim deonicama preleta, ruske avione pratili su američki lovci „F-22“.

– Četiri strateška bombardera Tu-95MS letela su kroz vazdušni prostor iznad neutralnih voda Čukotskog, Beringovog i Ohotskog mora, takođe i duž zapadne obale Aljaske i severne obale Aleutskih ostrva – saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi TASS.U saopštenju Ministarstva navodi se da su ruske bombardere u pojedinim deonicama preleta pratili američki lovački avioni.

Ukupno, ruski avioni su proveli više od 12 sati u vazduhu.

Kako navodi TASS, ovakvi preleti su učestali za strateške bombardere i sprovode se uz strogo poštovanje međunarodnog prava i bez upada u vazdušni prostor drugih država.

Tupoljev Tu-95 (NATO klasifikacija Bear) je sovjetski strateški bombarder podzvučne brzine. Jedan je od najuspešnijih strateških bombardera bivšeg SSSR, a još uvek je u upotrebi u ruskoj vojsci.

Pogon su mu četiri „Kuznjecov“ turbo-elisna motora, od kojih svaki ima kontra-rotacione propelere što ga – uz aerodinamičke osobine – čini jednim od najbržih ikad napravljenih elisnih aviona.

Avion Tupoljev Tu-95/Tu142 se proizvodio od 1955. do 2000. godine i proizvedeno je ukupno preko 500 primeraka ovih aviona. Proizvodnja se odvijala u Fabrici Broj 18 iz Samare (Kujbišev), model Tu-142 se pored fabrike u Samari proizvodio i u Fabrici No 86 u Taganrogu.

Avion je uveden u upotrebu 1956. godine pretrpeo nekoliko osavremenjavanja i danas je u operativnom statusu. Koristi ga Komanda strateške avijacije Rusije i mornarica. Avion ima 7 do 16 članova posade već u zavisnosti od namene aviona. Avion se uglavnom koristi za svakodnevno patroliranje svetskim morima i okeanima. Jedno vreme 90-ih godina ovo partoliranje je bilo obustavljeno što zbog nedostatka para što zbog nesnalaženja najvišeg ruskog rukovodstva u novonastaloj situaciji nestanka bipolarnog odnosa snaga.

KOMENTARI12 komentara

 1. A akoM says:

  Lete uzduž Aljaske?USA strateški bombarderi lete uzduž granica Rusije,često uz obale blizo St.Peterburga!I da,USA ima takvih bombardera više,i lociranih puno bliže Ruskim granicama,i to na raznim lokacijama-smjerovima!Kad već pišete i tome,onda bar nemojte tako bombastični,jer je to onda neprimjereno!

  • Kapetan says:

   Da ali samo jedna bomba ruskog aviona briše sa lica zelje Ameriku a svi američki avioni su praćeni sa S-500. I ne bi mogli ni da dobace do St.Peterburga a već bi završili na dnu mora. Tako da mogu Ameri da se uvate za uši i da igraju. Pa samo njihovi avioni F-35 su krševi nevidjeni. Ni jedan rat nisu dobili nikada. Svuda su dobili po nosu.

   • Rafmanjinov says:

    Pa zasto Rusu ne upotrebe tu bombu i obrisu ameriku sa lica zemlje,veruj mi kad bi to uradili ceo svet bi slavio,niko za tom gamadi ne bi zalio.

    • Cetnik says:

     Znas koliko Rusa ima u Americi i naroda drugih nacionalnosti koji nisu ni krivi ni duzni? Koliko bi samo Srba izginulo tamo.

    • Posmatrac says:

     ne kuzis stari, u pitanju je jedna nuklearka I Jeloustone.

    • Djordje says:

     Zato sto ne razmislja tvojim i anglosaxsonskim mozgom.

   • samostalan says:

    Kako da ne, Vijetnam, Irak, Libija, Srbija… su udarili Ameriku po nosu, unistili je ekonomski i vojno.

 2. Stop says:

  Pa STO ONDA RUSI NE LETE PORED SAD GRANICA , kao sto oni rade pored Ruskih . Kad bi RUSI to uradili , SAD bi krenula u rat bez pitanja STA JE BILO . A ovako tjesimo se samo ...

 3. A akoM says:

  Da ne govorim o tome da svakim danom sve više i kopneno opkoljavaju Rusiju na njenim"granicama"svojim raketama od kojih su neke vjerovatno i hipersonične,a neke i"nevidljive",i da taj proces sve više napreduje k svojoj funkcionalnosti!Hoću reći da je Rusija objektivno puno ugroženija od USA,nego obratno,ili će to uskoro biti!S svime što iz toga proizlazi!A nije veselo ni jedno,ni jedna opcija!

 4. jovan nikolic says:

  neznam zasto se toliko ubedjujete i kao da prizeljkujete neki dogadjaj,tacno je to da je amerika jaca sila od rusije ali ne zaboravite da je rusija tvrd orah i na noj su mnogi polomili zube.nije to ni mala srbija ni libija ni vijetnam,nebih ja tako pausalno donosio zakljucke oko toga,,sta bi bilo kad bi bilo,,a u svakom slucaju je bolje da nista ne bude.jel ameri su se mnogima zamerili ko zna sta sve tu moze da bude,ja glasam za soluciju da nista ne bude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *