РУСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ОТКРИЛИ: Америка пребацује Исламску државу у Азију! ЕВО КОЈА ЗЕМЉА ЈЕ ПРВА НА УДАРУ

RUSKI OBAVEŠTAJCI OTKRILI: Amerika prebacuje Islamsku državu u Aziju! EVO KOJA ZEMLJA JE PRVA NA UDARU

23 septembra 2019

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) kaže da američke obaveštajne agencije prebacuju teroriste ID-a u severni Avganistan.

Sergej Beseda, šef pete službe FSB-a, upozorio je da su militanti tamo premešteni da bi bili korišteni kao način destabilizacije regiona na granicama zemalja članica Zajednice nezavisnih država (ZND), a možda i u celoj centralnoj Aziji ubuduće.Napomenuo je da agencije za provođenje zakona i obaveštajne službe zemalja ZND-a treba da identifikuju „opasne trendove“ u ranoj fazi. Ovo je neophodno kako bi se osigurala bezbednost i sprečio „destruktivni uticaj spoljnih snaga.“

23. septembra, 16. sastankom šefova obaveštajnih službi ZND-a, u Kazanju je predsedavao direktor Službe spoljnih obaveštajnih službi Sergej Narjuškin. Na forumu učestvuju delegacije iz Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Postoje brojni izveštaji o „misterioznim“ helikopterima koji su izvadili ID militante sa Bliskog Istoka i njihovoj kasnijoj pojavi na drugim tačkama, posebno na severu Afganistana.

U februaru 2019. zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov rekao je da se militanti ID-a pojavljuju na severu Avganistana pod nejasnim okolnostima.

Rekao je da to predstavlja opasnost za zemlje Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO).

Prema njegovom mišljenju, to doprinosi rastućoj opasnosti od toka sukoba na Bliskom Istoku u postsovjetski prostor.

„Raste opasnost da se terorizam na Bliskom Istoku prelije u postsovjetski prostor kroz teritoriju Avganistana, gde pod nejasnim okolnostima ljudi ID-a uspevaju da prođu kroz neke susedne zemlje“, rekao je zamenik ministra tokom konferencije u Valdaiju o Bliskom Istoku, u Moskvi.

Bogdanov je takođe dodao da se ID naseljava u Libiji i da jača veze sa Al Kaidom, koristeći činjenicu da je sistem vlasti u zemlji uništen.

Istovremeno, Al Kaida „diže glavu“ u području „naftnog polumeseca“ duž obale Sredozemnog mora.

Treba napomenuti da je Bogdanovo upozorenje upućeno pre nego što je feldmaršal Kalifa Haftar započeo svoje delo na Tripoliju da bi završio čišćenje zemlje od terorističkih elemenata.

Pre toga, zamenik ruskog ministra unutrašnjih poslova Igor Zubov rekao je da su borci ID-a helikopterima masovno preletali iz Pakistana do Tadžikanske granice, dok Moskva nije odbacila provokacije „pritiskanja“ izbeglica prema Rusiji.U martu 2019. šef Glavnog direktorata za borbu protiv ekstremizma Ministarstva unutrašnjih poslova Oleg Ilinih rekao je da nakon što su u velikoj meri poraženi ruskim, sirijskim i iračkim naporima, militanti ID-a premeštaju fokus na Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan i Jermeniju.

Prema njegovim rečima, pristalice ID-a izmestili su planove za formiranje ćelija za spavanje, što bi moglo pokazati sposobnost izvršenja terorističkih napada širom sveta.

„Strateški poraz Kalifata u Siriji i Iraku povlači za sobom pomeranje interesa Islamske države na teritoriji Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Kirgizije, Jermenije“, rekao je.

Raspadanje militanata ID-a na severu Avganistana i duž ostalih delova pograničnih država ZND nije nedavna tendencija, a pokušaji da se stvori još jedna vruća tačka u centralnoj Aziji postaju prilično očigledni. Nagađanja o američkim obaveštajnim aktivnostima koje orkestriraju situaciju takođe se ne pojavljuju po prvi put.

U međuvremenu, u Avganistanu su mirovni pregovori SAD-a sa talibanima skoro propali.

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Avganistan je po površini veći od Ukrajine. Nisu naveli gde na sever prebacuju ISIS, jer negde na severu Avganistana ako se preusmere u pravcu Zapada stigli bi u Iran (u istočni deo Irana). ... Severno od Avganistana su tri od njega prilično manje države: Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan. Od Tadžikistana severno a i istočno je Kirgizija, a iznad Turkmenistana-Uzbekistana-Tadžikistana-Kirgizije je puno veća država Kazahstan.

 2. petrovgrad says:

  ISIL je američka pešadija. Kod nas su bio pokret OTPOR, i Hon Kongu opet nešto slično po instrukcijama Srđe Popovića i wegovih mentora sa zapada pre svega američke ambasade. Koj drskost da pale Kinesku zastavu u Kini. Moraće uskoro nova akcija kineske vlasti kao što je bila na trgu Tijanmen. Alternativa je da Kina postane Libija. Zlo se u korenu suzbija.

  • Kosovac says:

   @ petrovgrad, ….. ISIL je američka pešadija. …..Jasno. ……….Samo mi nije jasno da li je Persa to shvatila.

 3. rajko says:

  Žao im da ih raspuste, tako su im lepi ispali:)

 4. Kosovac says:

  Pa ako idu u Severni Avganistan, to znači da su došli bliže Južne Rusije.

  • Miraš says:

   Iz severnog dela Avganistana mogu da produže dalje na severozapad kroz Turkmenistan ili na sever kroz Tadžikistan, a u obadva slučaja nakon toga stižu u Kazahstan. Iz Kazahstana ako krenu na zapad, i čim predju zapadnu granicu Kazahstana stižu do južnih delova Rusije u Južni federalni okrug . Idući južnije pravcem kroz gradove Astrahan-Stavropolj-Krasnodar izaći će na Kerč i na Krim. Ili idući malo severnije pravcem Volgograd izlaze na Lugansk 8na istoku Ukrajine), a blizu su i gradovi Ruske federacije Rostov na Donu, Taganrog. Mada velika su to rastojanja. Od zapadne granice Kazahstana pa do Vogograda ima više od 100 km, a od Volgograda do Luganska ima oko 300 km i to mereno pravolinijski (vazdušnom linijom).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *