Ruski oligarh zavađa Rusiju i Crnu Goru

Ruski oligarh zavađa Rusiju i Crnu Goru

13 jula 2013

UCP9Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo je od Crne Gore da odmah dozvoli ruskim diplomatama i lekaru da posete uhapšenog Dmitrija Potrubača, finansijskog direktora aluminijskog kombinata u Podgorici. U ruski MIP je pozvan ambasador Crne Gore Zoran Jocović kome je rečeno da Rusija izražava veliku zabrinutost zbog toga šta se događa sa Potrubačem.

Građanin Rusije Potrubač je uhapšen u sredu zbog sumnje da je kao rukovodilac počinio krivično delo teške krađe na štetu AD Crnogorski elektroprenosni sistem, jer je KAP od 22. februara do 25. maja 2013. godine, protivpravno prisvojio električnu energiju u vrednosti 9.640.079 evra.

Potrubač nije u sredu uspeo da napusti Crnu Goru jer ga je granična policija uhapsila na osnovu lokalne poternice.

U saopštenju ruskog ministarstva se kaže da posle hapšenja Potrubača crnogorska policija nije dozvolila da ga posete ruski diplomati. Posebno se naglašava da je Potrubačevo zdravstveno stanje loše, pa Moskva traži da se odmah dozvoli da ga posete konzul i lekar, kao i da se uvažavaju njegova zakonska prava.

Ruski mediji pišu da je to sve rečeno ambasadoru Crne Gore u „tvrdoj formi“. Moskovske agencije ne prognoziraju hoće li Potrubač, uhapšen pod sumnjom da je zloupotrebio svoju dužnost i napravio štetu Crnoj Gori, biti pušten da se brani sa slobode. Takođe, nijedan medij ne spekuliše o tome hoće li se sve komplikovaniji odnos ruskog oligarha Olega Deripaske i Crne Gore odraziti na odnose Moskve i Podgorice.

Pitanje kako će se ovo hapšenje odraziti na odnose dve zemlje je logično jer su biznis interesi svojevremeno ubrzali rusko priznanje nezavisnosti Crne Gore. Prvi ruski političar koji je javno rekao da Crnu Goru treba priznati kao nezavisnu zemlju bio je gradonačelnik Moskve Jurij Luškov kome su vlasti u Podgorici nudile placeve na obali gde bi njegova žena zidala hotele. U to vreme su Milo Đukanović i njegova desna ruka Milan Roćen ugošćavali uticajne ruske političare koji su dolazili na odmor na crnogorsko primorje.

Ništa manje interesantno nije i pitanje ima li Oleg Deripaska neki adut za poslednji razgovor sa onima koji su mu pomogli da uđe u Aluminijumski kombinat. Sada o svemu tome može da se nagađa jer samo Oleg Deripaska može da kaže je li davao mito ili ne. Možda su Milo Đukanović i njegovi najbliži saradnici „čoveka bez osmeha na licu“ stvarno doživeli kao poslovnog mesiju koji je došao da spasi KAP. Jedno je nesporno – Olega Deripasku ni u Rusiji radnici ne pamte kao čoveka „meka srca“, pa zašto bi onda bio drugačije u Podgorici.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *