РУСKИ ПИЛОТ МИГ-ом СЛЕТЕО У НАТО БАЗУ, НАТОВЦИ ОДМАХ БЛОKИРАЛИ ПИСТУ, АЛИ ЈЕ ОН ДАО ГАС и на запрепашћење свих побегао! (ВИДЕО)

RUSKI PILOT MIG-om SLETEO U NATO BAZU, NATOVCI ODMAH BLOKIRALI PISTU, ALI JE ON DAO GAS i na zaprepašćenje svih pobegao! (VIDEO)

17 novembra 2020

Pre 53 godine odigrao se nesvakidašnji događaj koji je ušao u anale sovjetskog ratnog vazduhoplovstva. Naime, „ganc“ nova modifikacija lovačkog aviona MiG-21PFM je greškom pilota koji je upravljao ovom letelicom, sletela na vazduhoplovnu bazu NATO u Zapadnom Berlinu. Ono što je potom usledilo, ušlo je istoriju koja se i dalje prepričava.13.februar 1967. godine spada u datume koji se nalaze u analima Grupe sovjetske vojske koja je bila stavionirana u Nemačkoj. Tog dana se dogodila vanredna situacija, čije posledice su mogle da postanu veoma ozbiljne. Na aerodromu Tegelj koji se nalazio u francuskoj zoni okupacije Zapadnog Berlina sletelo je u to vreme tajni sovjetski lovački avion (nešto poput lovca Su-35S u današnje vreme). Avion je bio apsolutno nov, tek skinut sa „proizvodne trake“ vazduhoplovne fabrike „Znam˙ Truda“ koja se nalazila u blizini Moskve. Avionom je upravljao kapetan-pilot Fjodor Grigorjev- prenosi internet portal RG, piše Russia beyond.

Nemačka Demokratska Republika je bila zapadna uporišna tačka Istočnog bloka. Na njenom području je bila razmeštena moćna grupacija sovjetske armije. Rukovodstvo SSSR-a je imalo permanentan fokus da maksimalno tehnički unapredi ove jedinice najnovijom borbenom tehnikom i naoružanjem, koje su se po svom sastavu i opremi mogle nazavati elitnim sastavima sovjetske armije. Nemački piloti su zajedno sa svojim kolegama iz SSSR-a 24č dežurali na granici, presecajući dejstva NATO aviona.

Početkom 1967.godine u vazduhopovnoj fabrici KB Miko˙na u Luhovicama, gde je godinu dana ranije krenula proizvodnja eksportne varijante lovačkog aviona MiG-21, završeno je kompletiranje poslednje modifikacije ovog aviona koja je nosila oznaku MiG-21PFM, i koji su trebali da krenu put Istočne Nemačke. Na avionu je montirano novo katapultirajuće sedište, unapređen napadno-navigacioni sistem, lovac je dobio veoma važnu mogućnost da upotrebljava rakete sa radarskim navođenjem. Na letelicu je ponovo ugrađen vazduhoplovni top koji se u to vreme smatrao zastarelim naoružanjem. Međutim, ovu tvrdnju su demonatovala realna borbena iskustva koja su nastala u tom periodu, kada je u pitanju taktika bliske vazdušne borbe. Na njega je u vodu posebnog nosača montiran kontejner sa topom kalibra 23mm i borbenim kompletom. U generalnim crtama, radilo se o veoma ozbiljnoj verziji ove letelice.

Piloti koji su se nalazili u sastavu 16-te gardijske lovačke vazduhoplovne divizije su imalu zadatak da prebace ove avione na svoja nova formacijska mesta baziranja, koja su se nalazila na teritoriji Nemačke Demokratske Republike. Komandant letećeg odeljenja koga su činila četiri lovca MiG-21PFM je bio kapetan Grigorjev. Iz Luhovica do Minska ova grupa je letela bez ikakvih problema, gde se spustila na jedan od vojnih aerodroma i snabdela gorivom. Sledećeg dana su krenuli dalje. Međutim , postavlja se pitanje zašto je ova grupa umesto na aerodrom Templin (Brandenburg) što je bila uobičajena destinacija, upućena na aerodrom Kotbus koji se nalazio znatno južnije.

Tokom leta došlo je do problema u orijentaciji. Avioni su ugledali Berlin i osvetljeni aerodrom gde je jedan od pilota lovačkog odeljenja pokušao da stupi u kontakt sa njegovim dispečerom. Međutim, sa druge strane nije bilo odgovora. Pilot je pomislio da je u pitanju kvar na radio-stanici, i samostalno krenuo u sletanje. Ostatak grupe je krenuo dalje ka aerodromu Kotbus, pomislivši da je kapetan Grigorjev skratio svoj put usled problema na letelici. Međutim, kako se kasnije ispostavilo, sovjetski pilot je sa lovačkim avionom poslednje modifikacije MiG-21PFM i sa jasnim obeležjima na svojim krilnim i repnim površinama (crvena zvezda petokraka) sleteo pravo na aerodrom Tegel, koji se nalazio u zoni Zapadnog Berlina (francuska zona okupacije) i gde se bazirala borbena avijacija NATO.

Nakon sletanja sovjetski pilot je otkrio da je napravio strašnu grešku. Oko njega su se na stajanci nalazili tipovi aviona kojih nisu bili u naoružanju sovjetske avijacije, sa jasnim oznakama RV Fracuske i SAD. MiG-21 je odbacio kočioni padobran, okrenuo se za 180 stepeni i pokušao ponovo da uzleti sa dela piste na koju je i sleteo. Međutim, poletno-sletna staza na aerodromu je u međuvremenu zabarakadirana svim raspoloživim terenskim i vatrogasnim vozilama, koji su se nalazila na njemu. Ljudstvo koje je opsluživalo ovaj aerodrom nije moglo da veruje čega su sudionici.

Nije bilo vremena za nikakve kalkulacije. Moralo se krenuti na sve ili ništa. Lovac je ponovo krenuo da povećava svoju brzinu. Kapetan Grigorjev je uključio dodatno sagorevanje motora i poterao ga do maksimuma. Zahvaljujući najnovijoj modifikaciji, lovac MiG-21PFM je mogao da koristi i piste koje nisu asfaltirane. Na letelici je unapređen sistem za protok vazduha, čime su poletno-sletne karakteristike aviona postale značajno bolje u odnosu na ranije verzije ove letelice. Avion je uz neviđenu grmljavinu svog motora uspeo da poleti na zaprepašćenje svih koji su gledali tu scenu.

Uskoro se kapetan Grigorjev sa svojom letelicom našao na pisti aerodroma u Kotbusu. Komandant 16-te gardijske lovačke vazduhoplovne divizije mu je rekao da je „njegovo sletanje na aerodrom Tegel bila glupost, ali i da je njegovo izvlačenje iz cele situacije delo za svaki respekt“, odbivši da kazni svog pilota. U celoj priči je pomogla i činjenica da je kapetan Grigorjev tri godine ranije sa svojim avionom MiG-19 uspeo da obori američku izviđačku letelicu Douglas RB-66 u rejonu grada Magdeburg.

KOMENTARI6 komentara

 1. Gagi says:

  Hajde neka se ponovo prepricava, neka najnoviji MIG sleti u bazu Bondstil ili na Pristinski aerodrom.

  • Cetnik says:

   Bolje da sleti neki Topolj-M pa makar i greskom.

 2. milorad3 says:

  koje ludilo, dobro ga nisu oborili, verovatno su se i NATOVCI šlogirali kad su shvatili šta se desilo:)Mora da ima još dosta takvih priča sa RUSKE strane bilo bi zanimljivo čuti ih jer su se ameri i nato buve mnogo i stalno hvalili i pravili propagande "trilere" itd . na temu hladnog rata i njihove superiornosti nad tupavim rusima i zardjalim avionima varšavskog pakta.

 3. Cetnik says:

  Bolje da sleti neki Topolj-M pa makar i greskom.

 4. test01 says:

  hahaha zeznuo se i sleteo na pogresan aerodrom. Sleteo pa odleteo (a mozda je i to namerno uradio iz opklade - dovoljno su blesavi da se sa time zezaju)...

  • Dragi says:

   A možda je bio i "dopingovan". Naravno vodkom, a čime bi drugim?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *