РУСКИ ПЛАН ЗА КОСОВО Србима доноси једну ВЕЛИКУ СТВАР!

RUSKI PLAN ZA KOSOVO Srbima donosi jednu VELIKU STVAR!

2 septembra 2019

Kosovski čvor ne može biti rešen ukoliko se u istom paketu ne reši i pitanje Republike Srpske, stav je ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Zapad, pre svih Amerika, želi da se pitanje Kosova reši izdvojeno od RS, što Rusija neće dozvoliti. Veliko njet čeka ih ako misle da samo parcijalno reše problem. Nećemo dozvoliti da prave razliku između Srba. Bez dogovora za Srpsku neće biti dogovora ni za Kosovo – navode izvori iz diplomatskih krugova.Sa ovom strategijom prvi čovek Kremlja vrlo brzo će izaći pred predstavnike zapadnih država.

– Očigledno je da Bosna ne funkcioniše i da bi tu mogao vrlo brzo da se stvori problem. Besmisleno je sve to znati i dozvoliti da se na Balkanu otvore dva žarišta. Pored toga za Rusiju je nedopustivo da u oba slučaja, i kada je reč o Kosovu i kada je u pitanju RS, Srbi budu ti koji će ponovo biti žrtve – objašnjavaju sagovornici.

Pravda za Srbe

Ruski lider se, kako objašnjavaju upućeni u diplomatska dešavanja, donekle slaže sa američkim i francuskim predsednicima Donaldom Trampom i Emanuleom Makronom, koji podržavaju podelu.

– Srbi treba da dobiju sever, dok bi enklave dobile specijalan status i tu nema spora. Rusija se zalaže na poštovanju principa i međunarodnog prava, pa ako je Amerika dozvolila Albancima da izađu na referendum, onda i Srbima, kako na Kosovu tako i u Republici Srpskoj, treba dozvoliti da se izjasne u kojoj državi žele da žive. Putin smatra da je ovaj plan najpravedniji za sve strane i, što je najvažnije, to je, po njegovom uverenju, garancija da je mir na Balkanu osiguran – objašnjavaju upućeni u diplomatska dešavanja.

Šef srpske diplomatije nije želeo da govori o ovom konkretnom planu predsednika Rusije. U izjavi ističe da je predsednik Rusije više puta dosad pokazao da je prijatelj i da je iskren u nameri da pomogne Srbiji.

– Posle Romanova Putin je ruski vođa koji najviše pomaže Srbiji – ističe Dačić.

Veštačka podela

Da je vreme za ujedinjenje Srba s obe strane Drine, više puta je ponovio Milorad Dodik, i predsedavajući Predsedništva BiH. Nedavno je Dodik istakao da dolazi novo doba, te da je vreme stradanja iza nas.

– Koliko god prošli vek bio vek stradanja, ovaj vek može biti vek integracije, ujedinjenja srpskog naroda. Mnogi su protiv nas, ima ih ovde iz regiona, a ima ih i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način, bez ikakavih stradanja i nasilja. Narod koji je veštački podeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života – rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Moskva ne priznaje Kosovo, ima pravo veta u SB UN, koje je dosad i koristila.

– Rusija, to je politika predsednika Putina, pre svega podržava međunarodno pravo. A to se zasniva na činjenici da narodi moraju da se opredele kako žele da žive. To je pokazano na Krimu, posle referenduma to je i urađeno. Na Kosovu toga, naravno, nije bilo. Da je Rusija imala ovu snagu, koju ima sada u Putinovo vreme, pitanje je kako bi se stvari odvijale – naveo je Dodik.Ivanović: Prirodno rešenje

Milan Ivanović, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici i jedan od lidera Srba, smatra da je Putinov predlog ozbiljan, te da nudi rešenje srpskog pitanja.

– Time bi Srbi dobili priliku da ne budu rasuti po raznim država, sprečila bi se situacija da drugi narodi dobiju sve, a Srbi ništa. Rešenje pitanja RS u kontekstu Kosova jeste prirodno jer su danas Srbi u neustaškoj Hrvatskoj, albanskom Kosovu i Severnoj Makedoniji i džihadističkoj Bosni obespravljeni. Ovim rešenjem obezbedio bi se trajni mir, koji ne bi bio na štetu Srba – ističe Ivanović.

Spasić: Nijedna granica nije trajno definisana

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić mišljenja je da nijedna granica, pa ni britanska ili nemačka, nisu trajno definisane.

– Jasan je trend fragmentisanja granica, sada na svetu imamo 193 zvanično priznate države, a prema procenama, do kraja ovog veka postojaće 400 država. Putinov plan jeste dobar i najrealniji je. Ipak, njegova realizacija umnogome zavisi od okolnosti u međunarodnoj zajednici, kao i od situacije u regionu – precizira Spasić.

Bjegović: Najispravnije rešenje

Srpski narod ima isto pravo na reciprocitet, pošto je Albancima dato pravo ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu tj. stvaranja „velike Albanije“, ne vidim zašto i Srbi ne bi imali isto pravo da žive u jednoj državi, a da pritom ne otimaju teritoriju drugih naroda i država, smatra Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost.

Po njegovoj oceni, Putinov stav je ispravan jer predviđa da se konačno status Kosova reši razgraničenjem, dok bi istovremeno otvaranje pitanje RS omogućilo srpskom narodu da se referendumom izjasni gde želi da živi.

– Upravo bi se na ovaj način omogućio trajni mir i prosperitet balkanskih zemalja – objašnjava Bjegović.

Činjenice

Republika Srpska formirana je 9. januara 1992.

Prvi predsednik bio je Radovan Karadžić, dok su potpredsednici bili Biljana Plavšić i Nikola Koljević

RS samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije

Jedan je od dva ravnopravna entiteta Bosne i Hercegovine

U sastavu Srpske je 57 opština i 7 gradova

Činjenice

Prema rezoluciji 1244 SB UN cela teritorija KiM, pravno gledano, nalazi se u sastavu Srbije

Posle NATO bombardovanja, koje je trajalo 78 dana, UNMIK je u junu 1999. preuzeo vlast na Kosovu

Skupština Kosova je 17. februara 2008. proglasila nezavisnost

Briselski sporazum, koji su parafirali Ivica Dačić i Hašim Tači, postignut 19. aprila 2013.

Tim dokumentom Priština se obavezala na formiranje ZSO, ali do danas tu obavezu nisu ispunili

Odlukom Haradinaja 11. novembra prošle godine uvedene su takse na srpsku robu i od tada nema dijaloga.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI21 komentara

 1. Zoran says:

  "– Srbi treba da dobiju sever, dok bi enklave dobile specijalan status i tu nema spora. Rusija se zalaže na poštovanju principa i međunarodnog prava, pa ako je Amerika dozvolila Albancima da izađu na referendum, onda i Srbima, kako na Kosovu tako i u Republici Srpskoj"____________Siptari nisu imali referendum o otcepljenju.

 2. Slobodanka says:

  Svoje izdajničke stavove nastoje da nam prikažu kao Putinove, a "čarobna" reč je "iz poverljivih diplomatskih izvora".

  • Sasa says:

   I zaboravih reci. Najjaci su turbo tastatura Srbi, koji "se ne bi odrekli dijela KiM", a nikad u svome jadnom zivotu nisi ni bili na KiM. Mogu da shvatim ljude ciji su rodjeni izginuli branecu zemlji, a vecina njih sto se.. ovdje nisu pusku u ruke uzeli. Kada je bio rat na KiM vecina srpskih velikih gradova se sakrila u misiju rupu i samo pogledajte koji su gradovi imali najveci odziv i to cak nisu ni iz Srbije...

   • Milan says:

    Slatka ti je izdaja pa si se baš uzvrpoljio. U članu 8 Ustava Republike Srbije jasno stoji: "Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva." Ovakva odredba postoji u ustavima mnogih zemalja ovog sveta koje su iole suverene. Ova odredba jednako važi za bilo koji deo teritorije naše države! KIM se danas brani ne puškama, nego na osnovu međunarodnog prava, na osnovu Rezolucije 1244 i na osnovu poštovanja ustava naše države.

 3. Savetodavac says:

  Šta ima da se Putin(i ostali) slažu ili ne slažu sa podelom Srbije? Oni su predsednici svojih zemalja i tamo neka dele teritorije. Evo jednog predloga kako da se reši problem Kosova za njih. Svaka zemlja koja priznaje Kosovo za nezavisnu državu da se odrekne suvereniteta 1/3 sopstvene teritorije u korist Srbije. Ako su toliko zapeli za Srpsku zemlju neka je otkupe svojom...

  • Kum says:

   Tako je

  • persida says:

   Odlicno si rekao.

 4. rajko says:

  Za podelu KiM-a zalažu se samo izdajnici na vlasti i neprekidno svim svetskim političarima pune uši ovakvim rešenjem jer su oni već istrgovali sa šiptarima, uzeli pare, pa im se sad ne vraća. Putin se nikad nije založio za podelu, već naprotiv, neprekidno ponavljaju svi ruski političari uklj. i Putin lično da mora da se poštuje rezolucija 1244, a podela bi bila kršenje te rezolucije. Ovo je samo još jedan pokušaj da se javnost u Srbiji pridobije za podelu, da i ona aminuje izdaju i prodaju državnih interesa i onda bi klika na vlasti bila oslobodjena svake odgovornosti. Ako javnost podelu odbaci, murat maniti je u velikom problemu. Sešće mu za vrat svi počev od Dodika, preko šiptara pa do amerike i eu. Nas, pak, ne treba da se tiče ko će njemu sesti za vrat, već da gledamo šta je najbolji interes naše domovine, a to je u svakom slučaju njena teritorijalna celovitost.

 5. Slobodanka says:

  1. Ustav Srbije, preambula: "Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih gradjana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede USTAVNE OBAVEZE SVIH DRŽAVNIH ORGANA DA ZASTUPAJU I ŠTITE DRŽAVNE INTERESE SRBIJE NA KOSOVU I METOHIJI U SVIM UNUTRAŠNJIM I SPOLJNIM POLITIČKIM ODNOSIMA"... 2. Ne budite zaobravni: granica Srbije sa susednom Albanijom duga je 111 km i pruža se od tromedje Srbije, Makedonije i Albanije kod mesta Restelica do tromedje Srbije, Crne Gore i Albanije na planini Bogićevici. Naša državna granica prema susednoj Albaniji od 10 juna 1999 godine nije pod kontrolom Srbije, iako Rezolucija 1244 predvidja da će dogovorenom broju srpskog osoblja biti dozvoljeno da ima kontrolu nad glavnim graničnim prelazima. ... 3. Rešenje pitanja RS i celokupnih odnosa u BIH ne treba tražiti u okviru kosovskog pitanja jer time potencijalno još više otežavamo položaj srpskog naroda u BIH. Republika Srpska ne treba da bude taoc našeg kosovskog problema, a ni BIH. Bošnjaci iz BIH imaju samo jednu svoju matičnu državu, dok Albanci sa KIM imaju svoju matičnu državu Albaniju. Bošnjaci nisu uljezi koji su se planski doseljavali da bi preoteli teritoriju, a za kosovske Albance znamo ko su. Bez obzira na veoma aktuelne antisrpske stavove i jednih i drugih ne mogu se izjednačavati kosovski Albanci sa Bošnjacima. ... 4. Čime pokušavaju ovo da opravdaju? "Pošto je Albancima dato pravo ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu tj. stvaranja „velike Albanije“, ne vidim zašto i Srbi ne bi imali isto pravo da žive u jednoj državi, a da pritom ne otimaju teritoriju drugih naroda i država", smatra Miroslav Bjegović. Kako je Albancima dato to pravo da prave veljiku Albaniju? Pravljenjem slučaja Račak, uvodjenjem lažnih medjunarodnih snaga koje su po svom sastavu i po suštini natovske i sveopštim kršenjem medjunarodnog prava. Zašto da priznamo NASILNI I LAŽIRANI NATO projekat Kosovo za redovnu državu? Ne treba da priznamo novonastalu NATO državu. To je isto kao da od Sirije očekujete da njene teritorije istočno od Eufrata prizna za nezavisnu državu ili ranije okupirani sirijski Golan da sada Sirija prizna za nezavisnu državu.

  • rajko says:

   Bravo, Slobodanka. Dodao bih samo još i to da se uvodjenjem Republike Srpske u kosmetsku priču Srbi dovode u istu ravan sa šiptarima, što oni nikako nisu. Za razliku od šiptara koji su nacionalna manjina, Srbi su konstitutivni narod u BiH, osnivači države od koje je BiH nastala, autohtoni narod na svojim prostorima, a i na onim koji su im oteti,Srbi imaju daleko veća prava nego šiptari i moraju da zahtevaju od svih učesnika u prekovorima da se ta njihova prava poštuju, a ne da se unižavaju pristajanjem da budu umešani u ovaj bućkuriš lažnih nacija sa lažnom istorijom, a bez sopstvene kulture i tradicije. Takav beznačajan položaj Srba, razume se, odgovara našim neprijateljima, pa mogu da zaključim da svako ko se zalaže za razgraničenje radi neke potencijalne koristi po RS radi za naše neprijatelje, tj. da je izdajnik i kriminalac.

  • Sasa says:

   Ne treba previse filozofirati po ovom pitanju. Treba narodu (uglavnom needukovanom) dati sansu da se izjasni na referendumu. Hocete li podjelu KiM ili zelite stanje kvo. Odnosno, da li zelite da se integrisete u evropsku zajednicu i progutate knedlu, zadrzite dio teritorije KiM i spasete sto se moze, ili zelite da vas cijela Evropa izoluje, nikad ne primi u EU, zivite nikakvim zivotom i imate siptarsku drzavu na KiM koja ce nipodastavati srpsku zajednicu na KiM kojoj niko pomoci nece. Neka neko kaze ako nije ovo istina!

   • Mile says:

    Takav referendum "Hocete li podjelu KiM ili zelite stanje kvo" se ne može organizovati zato što takozvana "podjela KIM" znači protivustavno i nezakonito otudjivanje dela državne teritorije. Pitanje bi trebalo da glasi: Hoćete li da poklonimo famoznom NATO-u naše Kosovo i Metohiju?

   • Mile says:

    U našem Ustavu sasvim normalno stoji pdredba da "Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva". Iz te ustavne odredbe peoizilazi da se ne može organizovati referendum o podeli teritorije države.

 6. Milan says:

  "VELIKA STVAR" koju nam nude je V E L I K I MUĆAK.

 7. Mile says:

  Ovaj plan je "RUSKI", koliko sam ja Japanac. Mile "Japanac".

  • rajko says:

   Sajonara, Mile:)

 8. Mile says:

  Imajući u vidu da BH elite godinama vode BIH ka nesumnjivom raspadu jasno je da ta država će se sama raspasti kadtad, sasvim nezavisno od problematike Kosova. Ali nas u Srbiji treba ubediti da je baš dobro delo da priznamo tkzv. Kosovo, da sada trajno damo deo svoje teritorije kroz sramni i izdajnički sporazum, aha a zbog finog pakovanja izdaje sa samim djavolom dobićemo teritoriju Srpske. Država koja je spremna da izda i pokloni jedan deo svoje teritorije malo je verovatno da će od djavola dobiti neku drugu teritoriju, nego djavo će shvatiti da može da oduzima još njenih teritorija.

 9. Predrag says:

  ko kot misli da će neka podela rešiti problem Srbije taj je naivan. I da se dogovori neka podela ona se neće poštovati. Težnja će uvek biti da se Srbija uništi i da joj se onemogući bilo kakav razvoj i napredak.Posebno nemačka predvodi ovakvu politiku a nemačka je 52 država sad.

  • Ko To Tamo Peva says:

   Srbiji i Srbima nemoze nista Dopasti u Ostalom Srbi se Nemaju SA Cim ODBRANITI Od SUJEDA ILI BOLJE RECENO Komsija

  • Zoran St. says:

   Haha, kao Putin predlaže da Srbi daju svoje za svoje!

 10. Baja says:

  Fingirano, Putin nije za podelu, Vučić jeste ! Zakon i Ustav su jasno sve definisali ! Nema tu šta da se priča !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *