Ruski poslanici traže da ambalaža brze hrane deluje zastrašujuće kao duvanska pakovanja

Ruski poslanici traže da ambalaža brze hrane deluje zastrašujuće kao duvanska pakovanja

1 avgusta 2014

mac4Ako grupa ruskih poslanika uspe u svom planu, uskoro će hamburgeri, pomfrit i gazirana pića što se prodaju u Rusiji imati obavezno upozorenje na različite zdravstvene posledice koje ostavlja brza hrana, slično upozorenju na pakovanjima cigareta.

Zakon kojim bi se u Rusiji brza hrana stavila u isti rang sa duvanom tek treba da bude podnet parlamentu na usvajanje, ali tri predlagača potencijalnog zakona kažu da je to neophodno.

„Naši potrošači treba da budu informisani o štetnim sastojcima u proizvodima, slično merama preduzetim u pogledu cigareta“, rekla su tri poslanika za „Izvestija“ novine. „Prekomerno konzumiranje takvih proizvoda dovodi do gojaznosti, šteti plućima, srcu, bubrezima i jetri.“

„Pakovanje takvih proizvoda treba da slikama preti sa bolestima koje mogu biti izazvane nepotrebnom brzom hranom.“

Mekdonalds, jedan od najvećih lanaca brze hrane u Rusiji, odbio je da za novine komentariše mogući zahtev da stavlja neprimamljive slike na ambalažu big-mekova , rekavši da kompanija mora prvo da prouči predlog zakona. Ali njihovi konkurenti iz lanca hamburgeraja Burger klab kažu da bi takva mera bila preterana.

„Mi smo čvrsto protiv bilo kakvih upozorenja i pretećih slika“, rekla je Ksenija Danderja, portparol razvojnog odeljenja lanca.

Ranije su dva Mekdonalds restorana u ruskoj Novgorodskoj oblasti kritikovana od strane nadzorne službe Rospotrebnadzor, koja je saopštila da neki Mekdonaldsovih proizvodi koji se tamo prodaju nisu uspeli da prođu rutinske provere kvaliteta. Kako je služba zahtevala da se sa povredama propisa prestane, poljoprivredni nadzorni organ Rosselkoznadzor je pokrenuo sopstvenu istragu o kvalitetu sastojaka koje koristi Mekdonalds, kao i druga dva velika lanca brze hrane, KFC i Burger King.

Ruske vlasti su izgleda veoma zainteresovane za kvalitet proizvoda koji se u Rusiju uvoze i iz nekih drugih zemalja. Na primer, uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine je praktično zabranjen, dok je uvoz iz Poljske ozbiljno ograničen.

Neki komentatori kažu da se Rusija sveti za sankcije koje su te zemlje nametnule Rusiji na glas Vašingtona.

(Russian MPs eye tobacco-like mandatory ‘scare’ packaging for fast food — RT News, Preveo: Aleksandar Jovanović)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *