Ruski predsednici i premijeri voziće se u domaćem Zil-u

Ruski predsednici i premijeri voziće se u domaćem Zil-u

22 oktobra 2013

russian_president_car_federation_rf_prototypeRusija će napraviti automobil za prve ličnosti države.

Za projekat pod nazivom „Kortež” biće izdvojeno 12 milijardi rubalja (oko 280 miliona evra), navodi moskovski list „Komersant”. Prvi prototipovi automobila pojaviće se najkasnije 2015. i biće marke ZiL. Drugi automobili – sedan i džip, čija proizvodnja je, takođe, predviđena projektom, dobiće imena „Ruso-Balt” i Marussia.

Kako piše „Komersant”, poslednja dva automobila koristiće se kao automobili za pratnju. Preliminarna cena sedana „sa punom opremom” trebalo bi da iznosi oko dva miliona, a džipa – oko tri miliona rubalja (47 hiljada i gotovo 70 hiljada evra).

Proizvodiće ih fabrika ZiL, mada na sklapanje pretenduje i grupa GAZ. Razmatra se mogućnost da u projektu učestvuje i fabrika automobila GAZ.

Početak proizvodnje očekuje se 2017. godine. Prve godine planira se proizvodnja pet hiljada automobila. Kasnije bi taj broj mogao da naraste i na 15-20 hiljada. Za prvu fazu projekta država je izdvojila oko 700 miliona rubalja (oko 16,3 miliona evra).

Kako piše sajt Dni.ru, 2012. godine prvi put se čulo za projekat „Kortež”, u okviru kojeg se planira proizvodnja cele linije automobila za državne službenike i automobila za pratnju.

ZIL je predstavio svoj projekat ZIL-4112R, koji spolja podseća na modernizovanu varijantu poznatog sovjetskog modela. Prema podacima ove fabrike, ovaj automobil su već testirali radnici garaže za posebne namene, u kojoj se čuvaju automobili predsednika, premijera i ministara.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *