РУСКИ ПУБЛИЦИСТА: „Шарли Ебдо“ провоцира сукоб цивилизација

РУСКИ ПУБЛИЦИСТА: „Шарли Ебдо“ провоцира сукоб цивилизација

14 јануара 2015

Ruski publicista 46Намера француског недељника Charlie Hebdo да поново објави карикатуре пророка Мухамеда може да изазове сукоб цивилизација, изјавио је у интервјуу агенцији РИА Новости  настојатељ цркве свете Татјане при Московском универзитету, бивши шеф прес-службе Московске патријаршије, познати црквени публициста протојереј Владимир Вигиљански.

„Такве публикације изазивају сукоб цивилизација. Те провокације су већ однеле животе многих људи, за којима жалимо” — казао је свештеник.

„Ако штитимо личност, онда речи које могу да увреде или, чак, убију другог човека, не треба да буду изречене у јавном простору” — истакао је протојереј.

Он је напоменуо да постоје правна документа која ограничавају слободу говора — у неким земљама су противзаконити, конкретно, негирање Холокауста и антисемитски испади.

По његовом уверењу, заштита је потребна представницима различитих религија.

„Нека људи имају најегзотичнија веровања — али вређати их чак и због таквих веровања — недостојно је за културног, образованог, интелигентног човека” — казао је настојатељ универзитетске цркве. Он је апеловао на новинаре да то имају у виду.

Нови број недељника Charlie Hebdo који је био мета терористичког напада – поново објављује карикатуре пророка Мухамеда и шале на тему политике и религије, изјавио је у понедељак адвокат часописа Ришар Малка.

Ново издање недељника имаће милионски тираж (уобичајени тираж је био 60 хиљада примерака). По речима Малке, новинари активно раде на новом броју.

(Факти.орг)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u