РУСКИ ПУБЛИЦИСТА: „Шарли Ебдо“ провоцира сукоб цивилизација

RUSKI PUBLICISTA: „Šarli Ebdo“ provocira sukob civilizacija

14 januara 2015

Ruski publicista 46Namera francuskog nedeljnika Charlie Hebdo da ponovo objavi karikature proroka Muhameda može da izazove sukob civilizacija, izjavio je u intervjuu agenciji RIA Novosti  nastojatelj crkve svete Tatjane pri Moskovskom univerzitetu, bivši šef pres-službe Moskovske patrijaršije, poznati crkveni publicista protojerej Vladimir Vigiljanski.

„Takve publikacije izazivaju sukob civilizacija. Te provokacije su već odnele živote mnogih ljudi, za kojima žalimo” — kazao je sveštenik.

„Ako štitimo ličnost, onda reči koje mogu da uvrede ili, čak, ubiju drugog čoveka, ne treba da budu izrečene u javnom prostoru” — istakao je protojerej.

On je napomenuo da postoje pravna dokumenta koja ograničavaju slobodu govora — u nekim zemljama su protivzakoniti, konkretno, negiranje Holokausta i antisemitski ispadi.

Po njegovom uverenju, zaštita je potrebna predstavnicima različitih religija.

„Neka ljudi imaju najegzotičnija verovanja — ali vređati ih čak i zbog takvih verovanja — nedostojno je za kulturnog, obrazovanog, inteligentnog čoveka” — kazao je nastojatelj univerzitetske crkve. On je apelovao na novinare da to imaju u vidu.

Novi broj nedeljnika Charlie Hebdo koji je bio meta terorističkog napada – ponovo objavljuje karikature proroka Muhameda i šale na temu politike i religije, izjavio je u ponedeljak advokat časopisa Rišar Malka.

Novo izdanje nedeljnika imaće milionski tiraž (uobičajeni tiraž je bio 60 hiljada primeraka). Po rečima Malke, novinari aktivno rade na novom broju.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *