РУСКИ ПУКОВНИК ОТКРИВА: РУСИ ЈОШ 1995. хтели да спрече НАТО агресију, Милошевић одбио њихов план!?

RUSKI PUKOVNIK OTKRIVA: RUSI JOŠ 1995. hteli da spreče NATO agresiju, Milošević odbio njihov plan!?

5 oktobra 2019

Vladimir Kvačkov, legendarni pukovnik specijalnih snaga ruske obaveštajne službe GRU, stigao je u proleće 1995. u Srbiju sa spasonosnim planom kako da se u potpunosti spreči bombardovanje SRJ, koje je usledilo četiri godine kasnije, objavio je juče ruski sajt „vladtime.ru“.

Kako navodi ruski medij, uprkos tome što je Jeljcinov režim bio spreman da se prikloni mišljenju zemalja NATO, ruske tajne službe stale su u zaštitu Srba, svojih tradicionalnih saveznika, zbog čega je u pomoć Beogradu stigao pukovnik Kvačkov ne bi li pripremio srpske specijalne jedinice za predstojeći obračun sa NATO.– Kvačkov i oficiri specijalnih snaga GRU verovali su da će pre ili kasnije NATO avioni bombardovati Srbiju i Beograd. Prema njegovoj proceni, najprikladnije je bilo da se NATO avioni unište u bazi „Avijano“, na teritoriji Italije. Za iskusne službenike GRU poput Kvačkova, to je bio prilično očigledan plan, stoga su zajedno sa Srbima pripremali sabotažu u Italiji – navodi ruski sajt.

Međutim, kako se dalje tvrdi, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Srbije, odbacio je tu ideju, a razlog koji se navodi je to da je verovao da može da se dogovori sa Zapadom, kao i da Amerikanci ipak neće bombardovati Srbiju.

– Kvačkov je bukvalno prognan iz Beograda i vratio se u Moskvu, a kako je vreme pokazalo, Milošević nije bio u pravu. Moguće je da je kasnije zažalio, ali bilo je prekasno – zaključuje se u tekstu koji je objavio ruski medij.

Diplomata i nekadašnji bliski saradnik pokojnog Slobodana Miloševića, koji je između ostalog bio zadužen za saradnju sa Rusijom, izjavio je juče za „Alo!“ da je vrlo iznenađen napisom ruskih medija.

– Ne mogu ništa da tvrdim, ali bih ukazao na to da je reč o tabloidu koji objavljuje tekstove sa prozapadnom tendencijom koji ruske patriote često zloupotrebljava kako bi im prikačio zavere, a general Kvačkov je veoma pogodna osoba za to. Već je poznat kao ekstremni patriota, hapšen je dva puta, za atentat na ruskog političara i privrednika Anatolija Čubaisa 2005. godine i za pripremu oružane pobune. Prozapadno orijentisane struje mogu lako da ga zloupotrebe jer se i u Rusiji vodi složena unutrašnja bitka. Ali čak i da je došao i sugerisao tako nešto, govorimo o 1995! Godini „Oluje“, Srebrenice i Dejtona. Da li bi iko razuman tada ovde mogao da zamisli da Srbija bombarduje italijanske aerodrome u Evropi? Nismo smeli da intervenišemo u Krajini, a ne u Evropi. Drugo, ako je i bio ovde, stvarno je pitanje da li je Milošević uopšte znao da je Kvačkov u Srbiji, a ne da je odbio njegovu pomoć. Kao bliski predsednikov saradnik o tome čujem prvi put – izričit je naš sagovornik.

Ko je Vladimir Kvačkov?

Vladimir Vasiljevič Kvačkov je bivši pukovnik „Specnaca“, koji je sredinom devedesetih bio na čelu odeljenja za specijalne operacije GRU. Tokom istrage i suđenja, od relativno nepoznatog penzionisanog pukovnika specijalnih snaga postao je javna ličnost, koju su mnogi smatrali narodnim osvetnikom i herojem. Iz vojne službe povukao se 1998, nakon čega je postao naučni saradnik u Centru za vojna i strateška istraživanja u Ministarstvu odbrane Rusije na teoriji i praksi modernog gerilskog ratovanja. Prema novinama „Rosijskaja gazeta“, Kvačkov je 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ predočio Slobodanu Miloševiću plan „alternativnog rata“, koji je Milošević, prema istom izvoru, pohvalio, ali i odbio.

(Alo)

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  Pricam ti pricu, Sloba je RACUNAO da ga Rusija brani, ali Jeljcin....

 2. persida says:

  Znaci, Kvackov je hteo da izvrsi atentat na jevrejskog bankara Cubajsa (koji je kao sto znamo u svoje vreme opljackao Rusiju do koske. Ali ga ne je neko sprecio. Ko bi to mogao biti ako ne KGB na celu sa izdajnikom Putinom, koji dan danas saradjuje sa Cubajsovom mafijom.

 3. teoretičar says:

  Ovo je podmukli pro tekst sam Bog zna protiv koga i za koga. Čak i da je istina, nema nekog značaja jer to je amaterska istina kja ne donosi nikakvu korist nego naprotiv. ALO sigurno nema pojma kakav efekat ovaj tekst treba da izazove, ali šema je već razrađena pa na njoj uopšte ne moraju da rade psiho stručnjaci. Znači, to je program. Očekuje se moja reakcija kako sledi - "Zašto neki tabloid ne objasni zašto Rusi nisu bombardovali ni Avijano niti ijednu američku bazu? Ni onda ni danas iako bi ja, da sam tajni oficir, otišao u Rusiju i savetovao Rusiju da to uradi. Jel bi me isterali ili dočekali raširenih ruku, ili bi možda završio negde u Sibiru?" Eto, nisam raspoložen da im ispunim želje svaki put nego reagujem sasvim drugačije. Ovo je još jedan mutni antiruski članak za ionako zamućene glave Srba. Takođe na ovaj članak ne postoji odgovor. Najkraće, Rusi uopšte ne ubeđuju Srbe da napadnu Bond Stil niti je to deo njihove politike, ali amerikanci otvoreno pritiskaju i ubeđuju Srbe da uđu u NATO i pošalju trupe na Ruske granice. Otuda ovaj članak treba Srbima da pokaže da su i Rusi isto to nagovarali Srbe tamo nekad, sčime se dodaje jedan miligram na stranu Zapada. Malo mutno, ali sistem kako shvatiti neki članak se lako pronađe. Samo treba biti uporan. Kada kritikujem Ruse to radim u nameri da stvorim šire mišljenje koje bi imalo snage da stigne do Rusa i poruči im šta to nije dobro za Srbe, jer svaka sila ustvari kreće od toga da izgradi nešto što će pre svega njoj pomoći. Princip - pomozi meni da ostvarim ono što treba tebi, jer sam ja slabiji i rado ću učiniti nešto za tebe kako bi meni bilo i lakše i bolje. A zapravo sam i srcem i dušom, dakle mentalno, prorus. Sdruge strane, da moj narod ne bi stradao još više, prisiljen sam da ne budem antiamerikanac. Ovo malo za neka ljuljanja u shvatanju svega što se događa.

 4. teoretičar says:

  Zoran je inače novopečeni amerikanac i nema pojma koliko providno je proamerikanac. Svaki novopečeni imigrant je u situaciji kada mu treba makar nešto malo "originalno" od čega pi počeo sebe da izgrađuje kao novu ličnost. Dakle, iz čistog interesa a pomalo i mode. A kada bi mu neko otvorio dušu, našao bi nešto sasvim drugo. Kada Srbin ode u Ameriku a pomalo je priprost, jedna od najlakših ubačenih ideja je da su Srbi prljav narod jer se ne kupaju svaki dan kao on danas. Stvar daj šta daš, makar nešto da i ja budem transparentan. Ne ljuti se Zorane. Ti ni najmanje nisi kriv što si naseo na članak o gljistama kod svakog trećeg deteta i što si reagovao sa savetom da se Srbi trebaju malo više kupati. Zaboravio si gde si rođen i kako si odrastao. Sigurno si otišao okupan, zdrav i oran u Ameriku iz te prljave Srbije.

 5. Beli Orao says:

  Vrlo je moguće da ih je odbio pa kad je vidjeo da će da nas bombarduju tražio je pomoć ali drugi ljudi su došli na vlast i oni nisu bili naklonjeni Srbiji i Miloševiću kao kozirjev koji je primio pare od amera i presjekao sve veze sa Srbijom ! Rezultat znate “ RAT” i uništavanje Srbije !

  • persida says:

   Rusi su izdali Srbiju i nastavljaju Jeljicinovim putem, Putin ordenuje Vucka. Sve jasno ko dan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *