Руски систем електронског ратовања „Мурманск-БН“ код Kалињинграда прекинуо вежбе НАТО – И онеспособио ловце Ф-35

Ruski sistem elektronskog ratovanja „Murmansk-BN“ kod Kalinjingrada prekinuo vežbe NATO – I onesposobio lovce F-35

27 novembra 2021

NATO vežbe sa upotrebom lovaca F-35 u blizini ruskih granica prekinuo je ruski sistem za elektronsko ratovanje Murmansk-BN.

Ruski strateški sistemi za elektronsko ratovanje „Murmansk-BN“ ometali su delovanje lovaca F-35 zemalja NATO u blizini ruskih granica, potpuno blokirajući komunikaciju ovih borbenih aviona pete generacije kako sa kontrolnim tačkama, tako i sa satelitima.Sistemi za elektronsko ratovanje Murmansk-BN raspoređeni su u blizini Kalinjingrada 2018. godine, kada se saznalo da SAD i druge zemlje Severnoatlantske alijanse nameravaju da stvore opasne provokacije u blizini ruskih granica koristeći lovce F-35.

Blokiranje sredstava komunikacije daje ruskoj vojsci značajnu prednost, budući da piloti ovih borbenih aviona ne mogu „na slepo“ da izvršavaju postavljene zadatke.

Tokom najnovijih provokativnih vežbi NATO-a, ruski sistemi za elektronsko ratovanje „Murmansk-BN“ takođe su osujetili provokativne manevre u blizini ruskih granica.

Kako navodi francusko izdanje Atlantico, piloti lovaca F-35 jednostavno nisu mogli da ispune postavljene zadatke, međutim, pored ovoga, zabeležen je i poremećen rad GPS uređaja za globalno pozicioniranje.

Treba napomenuti da domet ruskih kompleksa Murmansk-BN dostiže 3 hiljade kilometara. To omogućava da se cela Evropa pokrije kapom ovih kompleksa.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Zivi pis. Opasan taj NATO kad se izivljava nad malim narodima.

 2. Rusofil Potemkin says:

  I to još nisu ni uključili na trojku.

 3. I Love persida says:

  I to da bi se iživljavali na malim narodima najpre moraju da ga usitne i smanje do minimuma pa onda kao hijene da napadaju.

 4. Srbski vitez says:

  Toooo braćo Rusi, pokažite tim smradovima sa kim i sa čim imaju posla!!! Lako je bilo bepati Srbiju sa pet km visine...a sad vuna!!! Živela velika i moćna Rusija!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *