РУСКИ “СПЕЦИЈАЛАЦ“ У БЕОГРАДУ: Путину приоритет питање Косова

RUSKI “SPECIJALAC“ U BEOGRADU: Putinu prioritet pitanje Kosova

16 aprila 2019

Diplomatskom pozicijom zameniće dosadašnje mesto šefa Četvrtog evropskog odeljenja u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a saradnici ga opisuju kao „profesionalca, staloženog, ali odlučnog“.

Dolazak novog ambasadora Rusije u Srbiju Aleksandra Bocana Harčenka, koji će u junu stupiti na dužnost umesto Aleksandra Čepurina, nije slučajan i iza njega se krije namera Moskve da zadrži u fokusu Kosovo.Čepurin je šest i po godina proveo u Srbiji, a njegov naslednik je takođe profesionalni diplomata. Harčenko važi za stručnjaka za rešavanje problema, te i ne čudi što mu je nadimak „ruski specijalac“. Slovi i za odličnog poznavaoca prilika na Balkanu, za šta su mu poslužila dosadašnja nameštenja.

Diplomatskom pozicijom zameniće dosadašnje mesto šefa Četvrtog evropskog odeljenja u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a saradnici ga opisuju kao „profesionalca, staloženog, ali odlučnog“.

„Harčenko važi za čoveka koji je komunikativniji od Čepurina. Ne čudi što je baš on odabran za novog predstavnika Moskve u Beogradu, imajući u vidu da se trenutno lome koplja pri rešavanju pitanja Kosova, a da Rusija na sve načine pokušava da zadrži uticaj na Balkanu i ostane na izvoru informacija. U igri oko Kosova su i EU i Amerika, sa namerama da izdejstvuju rešenje koje njima odgovara i sebi pripišu zasluge oko rešavanje odnosa Prištine i Beograda, pa ni Moskva ne može sebi da priušti da u Srbiju pošalje nekog drugorazrednog diplomatu“, piše Blic citirajući reči neimenovanog diplomatskog izvora.

Govoreći o tome šta dolazak Harčenka znači za Srbiju, i politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za da je njegovo preseljenje u Beograd blisko povezano sa Kosovom.

„On je profesionalni, karijerni diplomata, baš kao i Čepurin. Važi za vrlo efikasnog, ali i odmerenog diplomatu. To je kontinuitet ruske diplomatije, pošto je Harčenko odličan poznavalac prilika na Balkanu. Pokazuje i da Rusija ima velike interese na Balkanu i da ne želi da joj išta promakne, zato i šalje ozbiljne profesionalce u Beograd“,  kaže Anđelković.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenjuje da je u pitanju nastavak ruske politike.

„Moskva je oduvek imala aspiracije ka Srbiji i uvek je slala jake diplomate u Beograd. Sve je povezano sa Kosovom, a poznato je da bilo kakvo rešenje o tom pitanju mora da prođe Savet bezbednosti UN, u kom je Rusija. Nema puno mesta na kojima Moskva ima uticaj, a Balkan je jedno od njih’’, napominje Grubješićeva.

KOMENTARI2 komentara

  1. samostalan says:

    E, ovaj ce da nam vrati Kosovo.

    • e. says:

      Nema on potrebe ništa da nam vraća jer je Kosomo i Metohija - Kosmet NAŠ po rezoluciji 1244 ujedinjenih nacija. To,što je trenutno okupirano od strane snaga nato pakta ne znači da se ne može OSLOBODITI,našom vojskom naoružanom ruskim oružjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *