РУСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ одиграли кључну улогу у ослобађаљу Алепа!

RUSKI SPECIJALCI odigrali ključnu ulogu u oslobađalju Alepa!

23 decembra 2016

5152_0-russia-special-forces-45

Ruske Snage za specijalne operacije (SSO) odigrale su ključnu ulogu u ofanzivi sirijske armije prilikom oslobađanja Alepa, iako su njihova dejstva i funkcija obavijeni velom misterije.

Posle kaznenih vazdušnih napada ruske vojne avijacije, ruske specijalne snage uključile su se u bitku za Alep, koja je trajala bezmalo dva meseca.

Ruske specijalne jedinice su pomagale sirijskoj armiji, i njihov glavni zadataka je bio – likvidiranje vođa džihadista u istočnom delu grada, kako ističu dva stručnjaka za ruske oružane snage.

U nedelju, 11. decembra, u ruskoj nedeljnoj emisiji „Vesti nedelje“ po prvi put su prikazani retki kadrovi specijalnih operacija SSO u Siriji.

„Ruske specijalne snage se već nekoliko nedelja nalaze u Alepu, gde izvršavaju borbene zadatke“ – rekao je Ruslan Puhov, direktor moskovskog Centra za analizu strategija i tehnologija.

Radi se o onim istim elitnim snagama koje su omogućile neočekivanu aneksiju Krima od strane Rusije 2014. godine. One su slične američkim jedinicama za specijalne operacije, koje se takođe sada nalaze u Siriji.

Prisustvo ruskih specijalnih snaga naglašava strateški značaj Alepa za Kremlj, koji želi da se uveri da će taj grad ostati u čvrstom zagrljaju sirijskog predsednika Bašara Asada pre nego što saveznici ponovo pokušaju da započnu pregovore o budućnosti Sirije.

U petak, 16. decembra, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je posle uspeha sirijske armije došlo vreme da se ponovo razmisli o zaključivanju mirovnog sporazuma.

Rusija retko otkriva informacije o prisustvu svojih elitnih snaga i nastoji da održi utisak da se njeno učešće u sirijskom konfliktu svodi na pružanje vazdušne podrške vladinim snagama.

Ruske Snage za specijalne operacije poslate su u Siriju nedugo nakon što je Rusija tamo započela svoju vojnu operaciju 2015. godine. One su tamo stigle s teritorije Ukrajine, gde su se borile na strani proruskih snaga, kako ističu funkcioneri koji su dobro upoznati sa situacijom.

Broj ruskih specijalaca u Siriji se povećao. Pripadnici SSO na teritoriji Sirije pomažu avijaciji da izvodi precizne napade, identifikujući ciljeve na licu mesta, kako ističu Puhov i Tor Bukvol (Tor Bukkvoll), stariji naučni saradnik Instituta za odbrambena istraživanja.

Po Bukvolovim rečima, broj ruskih specijalaca u Siriji verovatno dostiže nekoliko stotina.

Vazdušna kampanja Rusije u Siriji izazvala je oštru kritiku od strane SAD, koje su optužile Rusiju za bombardovanje civila. Rusija je odbacila te optužbe, izjavivši da izvodi napade isključivo na infrastrukturu terorista.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da u Alepu ništa nije bombardovalo još od 18. oktobra.

Po rečima Puhova, misija SSO u Alepu ja nešto drugačije prirode: „One se koriste za izvođenje različitih operacija, nekad logističkih, a nekad borbenih, kao što je zarobljavanje vođa tokom usmerenih operacija“.

Pogibija trojice ruskih vojnika kod Alepa prošle nedelje svedoči da Rusija u Siriji ne sprovodi samo vazdušne operacije, već i kopnene.

Po rečima predstavnika Rusije, u sirijskom ratu poginulo je svega nekoliko njenih vojnika. Posle ratova u Avganistanu i Čečeniji, u kojima je Rusija imala ogromne gubitke, Moskva uporno naglašava ograničenu prirodu svoje vojne kampanje u Siriji. A prebacivanje u Siriju malog broja pripadnika elitnih jedinica potpuno se uklapa u tu verziju događaja.

„SSO su momci koji su fokusirani na uništavanje terorista“, rekao je u razgovoru s agencijom Interfaks predsednik odbora Saveta Federacije Rusije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov. „To nije vojna operacija, to je specijalna operacija“.

Razmeštanje u Siriji je takođe način da ruski specijalci steknu borbeno iskustvo. Ruska armija testira u Siriji različito moderno oružje, na primer, krstareće rakete „Kalibar“.

„Rusija koristi sirijski konflikt da testira i podesi svoju doktrinu korišćenja snaga za specijalne operacije“ – kazao je Bukvol i dodao da je razmeštanje verovatno odobreno na najvišem nivou.

„Specijalne snage su uvek instrument u rukama političkih vođa“ – naglasio je on.

Ruske SSO, po pravilu, ostaju u zoni sukoba nekoliko meseci – takav plan rotacije napravljen je po uzoru na elitne timove za specijalne operacije armije SAD. Rusi su pažljivo proučili američko iskustvo u okviru projekta modernizacije vojske vrednog više milijardi dolara čija je realizacije počela pre nekoliko godina.

General Nikolaj Makarov, u to vreme načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF, posetio je 2012. godine sedište komande snaga za specijalne operacije SAD na Floridi radi susreta sa američkim vojnim funkcionerima, kako je saopštio Stejt departman.

Cilj te posete bilo je upoznavanje sa iskustvom američkih snaga za specijalne operacije kako bi se pomoglo Rusiji da stvori takvu strukturu, otkrio je funkcioner blizak vojsci SAD.

„Od šlemova do opreme, izgledaju praktično identično“ – dodao je taj funkcioner.

Po rečima Bukvola, ruske SSO u Siriji se, verovatno, sastoje od tri grupe, i to od specijalne jedinice vojne obaveštajne službe, jedinice za specijalne operacije, nalik Delta Force u američkoj vojsci, i još jedne jedinice pod nazivom „Zaslon“, koja štiti političare i diplomatske predstavnike.

(Tomas GROUV, The Wall Street Journal / Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milos says:

    na prvoj slici su americki vojnici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *