РУСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ спроводе обуку у Сирији! ИЗРАЕЛЦИ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ

RUSKI SPECIJALCI sprovode obuku u Siriji! IZRAELCI ĆE POBESNETI

3 februara 2019

Dopisnici ruske agencije Anna-News su objavili fotografije borbene obuke palestinske volonterske brigade Al-Kuds od strane ruskih vojnih instruktora. Obuku palestinskih boraca u blizini grada Alep sprovode pripadnici specijalnih snaga ruske vojske.

Naoružana brigada Al-Kuds, izvorno Liva Al-Kuds, regrutovana je uglavnom iz palestinskog izbegličkog kampa Al-Najrab, na jugoistočnoj periferiji Alepa, kao i iz bivšeg izbegličkog palestinskog kampa Handarat, koji se tokom decenija pretvorio u veliku severoistočnu gradsku četvrt. Brigada učestvuje u borbama protiv islamskih militanata od 2013. godine.Poslednja tri meseca se situacija na zapadnom kraju Alepa postupno pogoršava. Do danas se borbe vode gotovo svakodnevno. Liniju fronta gotovo svuda kontrolišu radikalni islamisti iz krovne organizacije Hajat Tahrir Al-Šam, predvođene sirijskom Al-Kaidom.

Pre dva dana su objavljeni i snimci linije razdvajanja između islamskih militanata i vladinih snaga kod Alepa. Prikazane su duge linije odbrane s raspoređenom artiljerijom i utvrđenjima, kao i odbijanje jednog od napada islamskih militanta koji je suzbijen artiljerijom još u fazi pripreme i pokušaja približavanja linijama sirijske vojske.

Fotografije koje je objavio dopisnik ruske agencije sugerišu da se priprema veća mobilizacija snaga za napad na Idlib, a palestinski borci su se dokazali u odbrani i oslobađanju Alepa i stekli su veliko poverenje ruskih snaga, posebno njihov harizmatični vođa pukovnik Mohamad Rafi, koji je poginuo u borbama za oslobađanje Alepa u novembru 2016.

Nakon njegove pogibije na vrh komandovanja brigade probio se njegov brat Samir Rafi, ali je postao poznat više po ekscesima, nego po pobedama na bojnom polju. U julu 2018. godine Samer Rafi je uhapšen u Latakiji nakon razmene vatre s vladinim snagama. Prethodno je bio uhapšen na temelju optužbi za pljačku u Alepu. Priznao je optužbe i odslužio zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, potom je pušten na slobodu.

Veruje se da je Liva Al-Kuds najveća pomoćna sila sirijske vojske koja deluje u Alepu, a borbena iskustva starijih boraca i obuka novih će biti od velike pomoći u predstojećoj ofanzivi na Idlib, bez obzira kada bude pokrenuta.

(logicno.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *