Ruski specijalci stižu u Srbiju da podignu nivo bezbednosti

Ruski specijalci stižu u Srbiju da podignu nivo bezbednosti

7 novembra 2014

Russian_paratroopers_9_may_2005_bNakon što je srpska javnost nedavno imala priliku da uživo vidi i burnim aplauzima odobravanja pozdravi vrhovnog komandanta ruskih oružanih snaga Vladimira Putina, koji je iz svečane lože u Beogradu posmatrao vojnu paradu Vojske Srbije i vrhunskih pilota iz ruske avijacione grupe „Striži“, došao je red na još jedan događaj koji se s pravom može smatrati istorijskim, s obzirom da su u Srbiju stigle ruske elitne vazdušno-desantne snage da bi po prvi put Srbi i Rusi uvežbavali zajednička dejstva, na svu sreću, u mirnodopskim uslovima.

Dakle, posle brojnih vatrenih krštenja u celom nizu ratova kroz istoriju, uključujući i dva svetska, u kojima se kalila međusobna saradnja u najtežim mogućim uslovima, očigledno je došao trenutak da se kompatibilnost dve savezničke vojske proverava i u doba mira, u okviru vojnih vežbi koje su nazvane „Srem-2014“, a kojima je svrha da se na poligonu Nikinci kod Rume unapredi sposobnost zajedničke borbe protiv terorizma, radi čega je na vojni aerodrom u Batajnici sletelo šest transportnih aviona „Iljušin“ sa borbenim vozilima i padobrancima iz Tule.

Inače, da bi stekli pravi uvid u elitistički karakter pomenutih ruskih vazdušno-desantnih snaga koje su došle u Srbiju, valjalo bi da se podsetimo da se radi upravo o onoj vrsti komandosa koji su izveli spektakularno zauzimanje prištinskog aerodroma u osvit zore 12. maja 1999. godine, što je po svedočenju zapadnih izvora tada izazvalo haos u NATO savezu i paniku u redovima OVK, s obzirom da su po sećanju komandanta bataljona Sergeja Pavlova, NATO tenkovi pokušali da probiju ruske barikade oko aerodroma, ali su odustali kada su videli specijalce sa lanserima raketa u rukama, a zatim je propao i helikopterski desant NATO pakta na pistu jer su ih u tome sprečili ruski transporteri, što se sve na kraju završilo poznatim odbijanjem britanskog generala da izvrši naređenje i nastavi napad na ruske branioce aerodroma u Prištini, i to sa sada već istorijskom rečenicom: „Ne pada mi na pamet da započnem Treći svetski rat“.

I mada u Jeljcinovo vreme pripadnici vazdušno-desantnih snaga Rusije nisu dobili zasluženo priznanje za svoju požrtvovanost, ipak se sve promenilo sa pojavom Putina, koji je naknadno podelio 300 odlikovanja za taj njihov podvig. Stoga, kada srpska javnost bude bila u prilici da vidi prve snimke sa zajedničke vojne vežbe pod nazivom „Srem 2014“, sa učešćem preko sto padobranaca iz ruskih vazdušno-desantnih snaga, onda će nesumnjivo mnogi da se prisete da se radi baš o naslednicima malopre pomenutih „desantnika“, a to je reputacija koja predstavlja više nego dovoljan razlog da se njihov boravak u Srbiji posmatra sa povećanim interesovanjem.

Naposletku, da se još jednom vratimo na reči bivšeg komandanta ruskog bataljona, koji je ovako opisao trenutke kada su po cenu života branili prištinski aerodrom: „Nijednog trenutka se nismo uplašili. Znali smo da iza nas stoje dva velika naroda: Rusi i Srbi, i da moramo da branimo njihovu čast, ako treba i do smrti“, objasnio je pukovnik Sergej Pavlov te dramatične događaje od pre 15 godina, pa stoga ne bi trebalo sumnjati u to da je svoju sposobnost i životnu filozofiju preneo i na današnje pripadnike tih istih vazdušno-desantnih snaga vojske Rusije koji učestvuju na aktuelnim zajedničkim vežbama u Sremu. I utoliko više je opravdana pretpostavka da će oni imati šta da podele sa srpskim kolegama.

(Glas Rusije)

KOMENTARI3 komentara

  1. Milan Vukelić says:

    Imao sam čast i zadovoljstvo da lično upoznam puk.Sergeja Pavlova 1998.godine u Ugljeviku,kao gost u njegovoj elitnoj jedinici,povodo 9.maja Dana pobede nad fašizmom.Moćna jedinica !!!!!

  2. Stojan says:

    A kome mi trčimo u "zagrljaj", onima koji nas ucenjuju i potcenuju? Onima koji nam oteše teritoriju koji nas bombardovaše. Zato Ruska braċo dobro nam došli i u dobru i u zlu.

  3. DuKo says:

    Kad imalo normalno ljudsko biće pogleda lice ovih vojnika, gorostasa, može iste sekunde sa sto posto sigurnosti utvrditi da pripadaju najmiroljubivoj najiciji na zemaljskoj kugli koja je spremna da miroljubivost brani i širi po celom svetu ne žaleći dati svoje živote za pravdu i mir u svetu. Imaju pravo da koračaju sa oreužjem u rukama jer nikada nisu niti će zloupotrebiti svoju spremnost i svoje naoružanje. Živela nam bratska RUSIJA sa G. predsednikom PUTIN Vladimirom. Samo ime objašnjava sve, vladati mirom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *