РУСКИ СТАВ ЈЕ ЈАСАН: НАТО бомбардовање изазива епидемију рака у Србији, неко мора да одговара

RUSKI STAV JE JASAN: NATO bombardovanje izaziva epidemiju raka u Srbiji, neko mora da odgovara

9 avgusta 2019

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je na redovnom brifingu da svi umešani u zločine na Kosovu treba da budu kažnjeni.

„Još jedna istorijska i tragična stranica istorije koje treba da se prisetimo 2019. godine su događaji iz 1999. godine, događaji u Jugoslaviji kada je NATO bombardovao zemlju, suverenu državu, prestonicu te države i civile i pri tome upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom“, rekla je Zaharova.„Pozdravljamo korake srpskih parlamentaraca koji iznose istinu o tragičnim događajima u Jugoslaviji u vezi sa agresijom NATO-a protiv te zemlje pod izmišljenim izgovorom u proleće 1999. godine.“

Zaharova je istakla da se analiza i upoređivanje činjenice autora izveštaja, poslanika Narodne skupštine Srbije Božidara Delića, koji je penzionisani general i direktni očevidac tih događaja, a koji govori da je u ranije predstavljenom izveštaju Severoatlantskog saveza obim bačenog osiromašenog uranijuma ozbiljno smanjen najmanje 20 puta.

Još jedna istorijska i tragična stranica istorije koje treba da se prisetimo 2019. godine su događaji iz 1999. godine, događaji u Jugoslaviji kada je NATO bombardovao zemlju, suverenu državu, prestonicu te države i civile i pri tome upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom

„Vreme je pokazalo da bombardovanje NATO-a nije bilo samo protivzakonita vojna akcija, već i svojevrsna tempirana bomba, koja i dalje predstavlja pretnju za zdravlje miliona običnih građana, uključujući i dece“, dodala je ona.Ona je podsetila da je tokom te „varvarske specijalne operacije, koju cinično nazivaju humanitarnom intervencijom“ poginulo oko dve hiljade civila, od kojih najmanje 89 dece, a među žrtvama je bilo i kosovskih Albanaca, čijim su se takozvanim spasavanjem bavili natovci.

Zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom zaražena je zemlja, voda u mnogim krajevima, što je dovelo do značajnog porasta onkoloških bolesti, a niko nije za to preuzeo odgovornost.

U kontekstu te regionalne teme, ona se dotakla specijalnog suda o zločinima kosovskih Albanaca. „Za sada nema rezultata rada suda osnovanog u Hagu 2008. godine za zločine Oslobodilačke vojske Kosova. Još uvek niko nije optužen od lica koja su učestvovala, između ostalog, u kidnapovanju i ubistvima ljudi radi prodaje organa na crnom tržištu.

„Ističemo da svi umešani u te zločine treba da budu izvedeni pred lice pravde i dobiju zasluženu kaznu, bez obzira na funkcije koje danas imaju“, zaključila je Zaharova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *