РУСКИ СТРУЧЊАК: Коронавирус је све ОБРНУО!

RUSKI STRUČNJAK: Koronavirus je sve OBRNUO!

8 aprila 2020

Stručnjak Vjačeslav Holodkov primetio je uticaj pandemije koronavirusa na promenu odnosa između Sjedinjenih Država i zemalja Evropske unije.

U pozadini razvoja pandemije korovirusa COVID-19, odvija se samoizolacija evropskih zemalja koje su do tada već okusile plodove zapadne globalizacije.Ova okolnost može na kraju dovesti do nagle promene političke situacije u svetu i radikalne revizije budućih odnosa između Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika.

Slično mišljenje izrazio je načelnik sektora međunarodnih ekonomskih organizacija Centra za ekonomska istraživanja RISI Vjačeslav Holodkov.

Stručnjak je istakao da su strani mediji već uvideli činjenicu da pandemija COVID-19 zapravo zaustavlja razvoj procesa globalizacije.

Zemlje EU, za koje se pokazalo da su izolovane ne samo od SAD-a, već i jedna od druge, sada su primorane da se više oslanjaju na sopstvene resurse, kao i da sprovode politiku zasnovanu na nacionalnim interesima.

U ovoj situaciji uticaj SAD-a počinje da bledi. Upečatljiv primer takvog razvoja događaja bila je skandalozna priča o pokušaju Amerikanaca da od Nemaca steknu pravo na razvoj vakcine protiv virusa COVID-19.

Kao rezultat toga, takva demonstracija „superegoizma Amerike“ izazvala je toliko veliko negodovanje Evropljana da su čak i zvaničnici Savezne Republike Nemačke javno osudili takve tajne igre država.

„Takav cinizam šokirao je svet – mnogi sada na Vašington gledaju drugačije nego pre dva meseca“, primetio je Holodkov.

Istovremeno, istakao je da u Italiji, koja je postala epicentar zaraze u EU, nijedan od saveznika nije pružio stvarnu podršku u borbi protiv pandemije, i kao rezultat toga, pomoć je stigla od Ruske Federacije i Kine.

U tom kontekstu, ekspert je rekao: „Svaki sebičan potez zapravo prestavlja slabljenje pozicije i uticaja na svet. SAD su blokirale granice čak i za Evropljane – njihove glavne saveznike. Neće im to Evropa zaboraviti.“

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Hoće li nabijač lopte i dalje biti plaćen 100 puta više od vrhunskog naučnika? Hoće li tu suludu realnost liberalnog kapitalizma pandemija koronavirusa dovesti u normalu?

  • RASPUCHIN says:

   Dobro pitanje , međutim... Imamo , s' druge strane , političare koji zarađuju dvadeset i više puta od radnika koji nose pelene. Za razliku od "nabijača lopti i loptica" , čija karijera traje desetak godina pa time i plata , ovi "nabijači stražnjica u foteljama" nabijaju stražnjice četrdesetak godina (nekima se osladi pa i duže to rade) i nakon toga ih čeka dobra penzija i "gratis" ono što su pokrali od naroda. Kada se sabere i oduzme , nema tako velike razlike između jednih i drugih "nabijača" a i jedni i drugi prave predstave (i to cirkuske) za narod.

  • test01 says:

   Naravno da hoce, neko prsvi milijsrde ns tome. Uvek je bilo hleba i igara za masu, jos od Rimskog doba. Za Srbe je to Pink, Dez-Iformer itd

 2. Miraš says:

  Računaju sa pojavom baš ovog virusa od 2012 godine tačnije sa njegovim posledicama na svetsku ekonomiju i na bitne političke dogadjaje. Od tada je ovaj i ovakav scenario poznat. Ali 2012 godine Zapad je bio jači nego danas. Sad nisu uspeli da rašire zarazu u Kini. Zatim Kina odmah pruža pomoć drugim zemljama da se odbrane od zaraze. Kasno su aktivirali taj sada već stari plan. Ekonomske i političke posledice izazvaće i sada po celom svetu, ali najviše u svojoj kući na Zapadu. To znači da neće uspeti celom svetu da nametnu svoja rešenja. Šta Zapad toliko važno proizvodi da bi ostatak sveta morao ovakve da ih trpi. Najviše proizvode novac bez pokrića i ratove, a sve korisno što proizvode svet bi mogao da proizvodi bez njih.

 3. Slobodanka says:

  Na udaru će se naći srednji i mali biznis, a velike mega korporacije će opstati. Od delatnosti stradaće najviše turizam, avio saobraćaj, zatim javni saobraćaj (zbog držanja obavezne distance). Na udaru se neće naći ili biće pod manjim udarom poljoprivreda i proizvodnja električne energije, mi bi to mogli da radimo sem ako najpametniji ne rasproda nam ispred nosa još i sve to. Zatim razvijaće se još više automobilski saobraćaj, zbog slabljenja javnog saobraćaja i zbog slabljenja avio saobraćaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *