РУСКИ СТРУЧЊАК ОТКРИО прави смисао самита у Пекингу!

РУСКИ СТРУЧЊАК ОТКРИО прави смисао самита у Пекингу!

23 маја 2017

Директор руске Високе школе и директор Центра за кинеску стратегију Алексеј Маслов оценио је да је недавно одржани форум у Пекингу – ‘Један појас, један пут’, много више од скупа економских и привредних пројеката којим Кина покушава да се позиционира као водећа глобална сила.

Према његовим речима, сви они који у овај пројекат посматрају искључиво у сфери економије – греше.

– Независно од чисто економије, идеја има и другу страну. Она се обично означава као геостратешка, међутим, ‘цивилицазијска’ је овде боља реч – констатује Маслов и појашњава:

– Језгро пројекта подразумева да Кина жели да се наметне као главни играч у новом глобалном свету, са новим правилима у којима државе имају посебне улоге. Један појас, један пут – иницијатива коју је Кина покренула 2013. године је матрица традиционалне кинеске или боље речено азијске политичке перцепције – истиче овај стручњак за спутникнеwс.цом.

Према његовим речима, чињеница да пројекат нема јасан план, параметре, калкулацију трошкова и период отплате, даје Кини могућност да мења правила игре у зависности од ситуације која јој одговара.

– Кина истиче да је пројекат отворен за све, међутим, трик је у томе да му се могу прикључити само они који признају кинеско руководство у преобликовању света. Не постоји начин за заједничке активности, јер једноставно не постоји механизам за њих – објашњава руски професор.

Он наводи да се Запад пита шта Кина смера са свим тим годишњим конференцијама и дискусијама.

– Циљ је очигледан: да види како свет реагује на идеју да се државе уједине око Кине у њеној визији отвореног света који ц́е бити доступан не само оним западним земљама које су у почетку постављених правила модерног света – изричит је Маслов.

– Пројекат ‘Један појас, један пут’ постао је преглед кинеских савезника, од којих су многи корисници грантова Пекинга. Са друге стране, Кина се труди да покаже да је пријатељски настројена према свету, покушава да да нови импулс земљама чланицама без угрожавања њихових интереса – наводи руски професор.

Према његовим речима, иако ситуација изгледа црно-бела, или да се придруже или да одбију, као што су то урадиле САД, Индија и многе европске земље, постоји и трећи пут.

– Ту идеју изнео је руски председник Владимир Путин, образлажући да би у пројекат могле да буду укључене и организације попут Евроазијске економске уније, Шангајске организације за сарадњу и Асоцијације Јужноисточних азијских нација – закључује професор.

(Sputnik)

 

KOMENTARIЈедан коментар

  1. DUSKO says:

    PRUZILI SU NAM RUKU SPASA ALI NAS VELIKI BOG NE SME DA PRIHVATI JER JE COVEK ZAPADA I DOVEDEN DA UNISTI SRBIJU !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u