РУСКИ СТРУЧЊАК ОТКРИО прави смисао самита у Пекингу!

RUSKI STRUČNJAK OTKRIO pravi smisao samita u Pekingu!

23 maja 2017

Direktor ruske Visoke škole i direktor Centra za kinesku strategiju Aleksej Maslov ocenio je da je nedavno održani forum u Pekingu – ‘Jedan pojas, jedan put’, mnogo više od skupa ekonomskih i privrednih projekata kojim Kina pokušava da se pozicionira kao vodeća globalna sila.

Prema njegovim rečima, svi oni koji u ovaj projekat posmatraju isključivo u sferi ekonomije – greše.

– Nezavisno od čisto ekonomije, ideja ima i drugu stranu. Ona se obično označava kao geostrateška, međutim, ‘civilicazijska’ je ovde bolja reč – konstatuje Maslov i pojašnjava:

– Jezgro projekta podrazumeva da Kina želi da se nametne kao glavni igrač u novom globalnom svetu, sa novim pravilima u kojima države imaju posebne uloge. Jedan pojas, jedan put – inicijativa koju je Kina pokrenula 2013. godine je matrica tradicionalne kineske ili bolje rečeno azijske političke percepcije – ističe ovaj stručnjak za sputniknews.com.

Prema njegovim rečima, činjenica da projekat nema jasan plan, parametre, kalkulaciju troškova i period otplate, daje Kini mogućnost da menja pravila igre u zavisnosti od situacije koja joj odgovara.

– Kina ističe da je projekat otvoren za sve, međutim, trik je u tome da mu se mogu priključiti samo oni koji priznaju kinesko rukovodstvo u preoblikovanju sveta. Ne postoji način za zajedničke aktivnosti, jer jednostavno ne postoji mehanizam za njih – objašnjava ruski profesor.

On navodi da se Zapad pita šta Kina smera sa svim tim godišnjim konferencijama i diskusijama.

– Cilj je očigledan: da vidi kako svet reaguje na ideju da se države ujedine oko Kine u njenoj viziji otvorenog sveta koji će biti dostupan ne samo onim zapadnim zemljama koje su u početku postavljenih pravila modernog sveta – izričit je Maslov.

– Projekat ‘Jedan pojas, jedan put’ postao je pregled kineskih saveznika, od kojih su mnogi korisnici grantova Pekinga. Sa druge strane, Kina se trudi da pokaže da je prijateljski nastrojena prema svetu, pokušava da da novi impuls zemljama članicama bez ugrožavanja njihovih interesa – navodi ruski profesor.

Prema njegovim rečima, iako situacija izgleda crno-bela, ili da se pridruže ili da odbiju, kao što su to uradile SAD, Indija i mnoge evropske zemlje, postoji i treći put.

– Tu ideju izneo je ruski predsednik Vladimir Putin, obrazlažući da bi u projekat mogle da budu uključene i organizacije poput Evroazijske ekonomske unije, Šangajske organizacije za saradnju i Asocijacije Južnoistočnih azijskih nacija – zaključuje profesor.

(Sputnik)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. DUSKO says:

    PRUZILI SU NAM RUKU SPASA ALI NAS VELIKI BOG NE SME DA PRIHVATI JER JE COVEK ZAPADA I DOVEDEN DA UNISTI SRBIJU !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *