РУСКИ СТРУЧЊАК СВЕ ОБЈАСНИО: Ево како би се Русија бранила од надмоћне америчке флоте

RUSKI STRUČNJAK SVE OBJASNIO: Evo kako bi se Rusija branila od nadmoćne američke flote

18 januara 2021

BUDUĆI da Amerika ima daleko snažniju flotu nego Rusija, ruske snage u slučaju eventualnog konflikta primorane su na odbranu koja će se vršiti uglavnom sa kopna, smatra zamenik predsednika Ruske akademije nauka i doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

Prema njegovim rečima, potrebno je tražiti najbolja moguća strateška rešenja kako bi se sa postojećom flotom odbranila akvatorija u blizini ruskih granica.On je istakao da je uspeh slabije flote i te kako moguć ukoliko je podržana moćnim obalskim kompleksima kojima Rusija trenutno raspolaže.

Kao primer naveo je obalske raketne sisteme koje mogu biti opremljene raketama „Kalibr“, „Oniks“ i „Cirkon“, koji su u stanju da pogode ciljeve na udaljenosti od preko 300 kilometara, što bi inače predstavljala okvirna udaljenost američkih nosača aviona ukoliko je njihov cilj vazdušni napad na unutrašnjost ruske teritorije.

Pojasnio je da domet američka avijacije na nosačima aviona ne može biti veći od 700 kilometara, što znači da bi američka flota morala da se približi ruskim obalama, i tako bila u dometu ruskih raketa.

Pored toga, Sivkov je rekao i da kao alternativa mogu da posluže i priobalni aerodromi čime bi se povećala operativna funkcionalnost ruske avijacije, što bi ujedno drastično umanjilo glavnu prednost američkih aviona.

Takođe je podsetio i na mogućnost postavljanja podvodnih mina – ukoliko se postave na mestima za koje se proceni da bi mogle da budu meta napada, drastično bu se umanjila efikasnost protivničkih flota predvođenih nosačima aviona.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Triglav says:

  pa da, rusi bi sigurno objavili čitavoj planeti putem medija strategiju svoje odbrane. :)

 2. M says:

  Ruski"stručnjak"ne shvaća da zagovara Rusku pušionu gdje USA gađa-udara Rusko tlo,a Rusija USA floru,što je nesrazmjerno preslab odgovor,tj.gubitnički!Naime taj odgovor mora biti obavezno pojačan i direktnim udarima po tlu USA,da bi bio adekvatan!A ovako iznesen,samo u slučaju dok nije direktno ugroženo-napadnuto i tlo Rusije,nego samo neki vanjski interesi!

 3. Marko st says:

  Dokle bre to lozenje naroda za ratove....dojadili bre svi vise. Ne moze obican covek da dodje sebi i obezbedi kakav takav pristojan zivot...kome je vise do ratova..

 4. runo says:

  ovo je glupa izjava to je stari nacin odbrane dok rusija nije imala cirkon i kinzal jer dovoljno je da ruski brodovi izadu i na razdaljini od 1000km potope americke brodove jer amerika nema teoretske sanse da se odbrani od rakete koja ide 9 i 10 maha 0kay so to je jedan razlog bio sa iranom gde Tramp u poslednjem minutu dobija informaciju da ne udari na Iran jer bi ih Iranci potopili, sa ovom informacijom drzavni vrh i niko u srbiji noje uoznat jer Iran je jedina nacija na svetu koja je zarobila Americki razarac i polegla Americke vojnike i oficire na palubi broda gledao sam to na tv 30 puta Amerikanci su podvili Rep

 5. Rista says:

  Al je objašnjenje! Ko se uvek brani, jednom se povali! (al sam pametan ko i odbrana Sivkova)Ko uvek napada, jednom pobedi! Sad sam još pametniji. Ako se bilo koja sila kada bude napadnuta uvek samo brani, uvek izgubi. Čak i ako uništi napadača oko svojih teritorije i proglasi pobedu, napadačeva teritorija ostaje cela, ekonomija cela, putna mreža i ostalo... Danas je ili sasvim drugačiji scenario odbrane Rusije, ili neće dugo postojati. Ni Kina ni Rusija. Rusi se fale kako nisu ni pipnuli Pariz ali danas bi rado kupili nosače helikoptera od Francuske. Trebali su spaliti Pariz do zemlje. I tako dalje...Kada su uništili istočnu Nemačku, nemački saveznik Amerika je obnovila nemačku, ali Rusija nema takve saveznike i ostala je sa smanjenim brojem muškaraca evo već skoro ceo jedan vek. NIJE se još uvek oporavila. Pa slično bilo sa Napoleonom pa ako još koji put bude tako pobeđivala, neće imati ko da pobeđuje. U slučaju napada Amerike na Rusiju, ako Rusija ne napadne Ameriku žestoko i ne razruši je, posle nekih par decenija Rusija će prestati da postoji. Ovaj vek je presudan za dalji opstanak Rusije. A da je Amerika toliko moćna, napali bi Rusiju posle II Svetskog ili posle raspada SSSRa, ali nisu. To je ili greška ili slabost. Nije Amerika toliko jaka da napadne Rusiju i to je ono što još uvek štiti Rusiju. Ali ako...Ako Amerika postane toliko jaka a Rusija ostane toliko slaba, zna se - Rusija je prošlost! To Sivkov i ja doktorski analiziramo šta bi bilo kad bi bilo. Samoodbrana je ograničena odbrana i danas nema šanse na duže staze. A Rusija je u samoodbrani već predugo. Ali...NIJE tačno da će se Rusija samo braniti. Bar se nadam da su Rusi, kao i svi ostali toga duboko svesni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *