Ruski sud podigao optužnicu protiv aktivista Grinpisa

Ruski sud podigao optužnicu protiv aktivista Grinpisa

3 oktobra 2013

Greenpeace boatRuski sud danas je podigao optužnice za pirateriju protiv 14 aktivista Grinpisa zbog napada na naftnu platformu kompanije Gasprom na Arktiku.

Aktivisti Grinpisa pokušali su 18. septembra u Pečorskom moru da se popnu na naftnu platformu Prirazlomna u znak protista zbog eksploatacije nafte na Arktiku.

Narednog dana, ruske specijalne snage uhapsile su svih 30 ljudi s broda „Arktik sanrajz“ (Arctic sunrise) među kojima su i dva novinara, i prebacile ih u zatvor u Murmansku i okolnim gradovima.

Radi se o aktivistima iz Argentine, Brazila, Britanije, Finske, Holandije, Poljske, Rusije i Švedske. Očekuje se da će sutra biti podignuta optužnica protiv još aktivista Grinpisa.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev danas je apelovao na kompanije da pojačaju bezbednosne mere i rekao da će vlada razmotriti oštrije kazne za sve koji napadaju imovinu i platforme ruskih naftnih i gasnih kompanija.

Prema ruskim zakonima za pirateriju je predviđena kazna zatvora do 15 godina zatvora i novčana kazna do 500.000 rubalja (oko 10.000 evra).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *